Šiauliai neteko istorinio simbolio: ištvėrė Antrojo pasaulio karo bombardavimą, bet ne aikštės remontą

Šiauliai neteko vieno istorinio simbolio – sausuoliu virto Prisikėlimo aikštę puošęs ąžuolas. Antrojo pasaulinio karo bombardavimą ištvėrusiam galiūnui pernelyg dideliu iššūkiu tapo aikštės remontas ir vėžlio žingsniu jam padėti skubėję valdininkai.

Šiaulių miesto centre 1929 metais pasodintas ąžuolas pavirto sausuoliu.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto centre 1929 metais pasodintas ąžuolas pavirto sausuoliu.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 6:36 PM

Pirmųjų nerimo signalų būta dar prieš trejetą metų, kai vyko aikštės atnaujinimas. Jos kampuose augantiems ąžuolams buvo nurėžta dalis šaknyno, todėl medžiai pavasarį vėlavo išskleisti lapus.

Jau tada nuogąstauta, kad miestas gali netekti tarpukariu iškilių šiauliečių pasodintų medžių.

Užbaigus darbus atrodė, kad ąžuolai ir klevai ištvėrė šį išbandymą, bet pernai prieš Jonines medžiai ėmė mesti lapus. Tvyrojo karščiai, tad buvo akivaizdu, jog stinga vandens.

Vėžlio žingsniu į pagalbą skubėję valdininkai elgėsi kaip iš vadovėlio – paskelbė konkursą paslaugai nupirkti. Toks elgesys kėlė nuostabą, nes fontanui su skandalingai išsipūtusia sąmata rangovą buvo bandyta parinkti išvis be konkurso.

Tad konkursą laimėję „Arbovita ir Ko“ specialistai dirbti galėjo pradėti tik spalį, kai buvo praėję beveik 4 mėnesiai. Tuo metu valdininkai per savaitę galiūnams supildavo po 200 litrų vandens.

Arboristų komanda nupjovė sausas šakas, suformavo tolygią lają, pakeitė nederlingą dirvožemį, laistė medžius mikrobiologiniais preparatais, įrengė vėdinimo ir tręšimo šulinėlius.

Kad medžių šaknis pasiektų lietaus vanduo, buvo nuardyta plytelių danga, o polajis užpiltas smulkintų skiedrų sluoksniu.

Tiesa, specialistai nepažadėjo, kad džiūstančius ąžuolus ir klevus pavyks išsaugoti. O valdininkai guodėsi, kad dėl nepalankių sąlygų medžiai tik sutrumpino vegetaciją.

Dabar paaiškėjo, kad Aušros alėjos ir Tilžės gatvės kampe augęs ąžuolas virto sausuoliu – neišskleidė nė lapo. Medį apžiūrėję arboristai skėstelėjo rankomis – jo niekas nebeprikels.

„Kaltas tik požiūris. Nėra atsakomybės už pasekmes, todėl taip ir elgiamasi. Puikiai situaciją iliustruoja pavyzdys Vilniuje – čia užsakovas apdraudė milžiniška suma beveik 200 metų liepą. Tai žinodami statybininkai dirbo kitaip, ir medis žaliuoja iki šiol“, – sakė Europos arboristikos techninis ekspertas Renaldas Žilinskas.

Šiauliuose su komanda dirbęs ekspertas pažymėjo, kad aikštės kraštuose augantys medžiai buvo smarkiai suniokoti – pažeistas šaknynas, be to, polajis užklotas granito danga.

„Šiaip medžiai lėtai reaguoja, nes turi sukaupę atsargų. Šis ąžuolas akivaizdžiai buvo atkirstas nuo gruntinių vandenų, nes išsyk nudžiūvo visas. Bet susidėjo viskas – ir pažeistas šaknynas, ir aklinai uždengtas polajis, ir kepinę karščiai“, – sakė R.Žilinskas.

Paklaustas, ar medžiai buvo prižiūrimi pagal rekomendacijas, ekspertas gūžtelėjo pečiais – pernai tręšti ir laistyti įrengtus šulinėlius dabar rado sausus. Šiaulių valdininkai suskubo žadėti, kad sausuolis bus nukirstas, o jo vietoje siūlys pasodinti paaugintą medį.

Sodino šviesuoliai

Prisikėlimo aikštėje augančius ąžuolus šiauliečiai iki šiol vadina Spaudos medžiais. Jie buvo pasodinti 1929 m. gegužę, minint 25-ąsias lietuviškos spaudos atgavimo metines.

Ąžuolus sodino Šiaulių burmistrai Kazimieras Venclauskis ir Jackus Sondeckis, poetas knygnešys Jonas Krikščiūnas-Jovaras ir „Aušros” muziejaus įkūrėjas Peliksas Bugailiškis.

Sausuoliu dabar virtusį ąžuolą pasodino savaitraščio „Momentas” redaktorius Jurgis Janulaitis ir P.Bugailiškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.