Amazonėje – dar vienas antirekordas: per pusmetį iškirstas 5-iems Niujorkams prilygstantis miško plotas

Miškų kirtimas Brazilijos Amazonės atogrąžų miškuose per pirmuosius šešis metų mėnesius pasiekė rekordines aukštumas. Iš viso per pusmetį sunaikinta penkis kartus už Niujorką didesnė teritorija, rodo penktadienį vyriausybės paskelbti preliminarūs duomenys.

Nykstantys Amazonės miškai. <br>123rf.com nuotr. 
Nykstantys Amazonės miškai. <br>123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 11:28 AM

Nacionalinės kosmoso tyrimų agentūros „Inpe“ duomenimis, nuo sausio iki birželio regione buvo iškirsta 3 988 kv. km., praneša „Reuters“. 

Tai yra 10,6 proc. daugiau nei tais pačiais praėjusių metų mėnesiais ir aukščiausias lygis per tą laikotarpį nuo tada, kai agentūra pradėjo rinkti šiuos duomenis.

Birželio mėnesį kirtimai išaugo 5,5 proc. iki 1120 kvadratinių kilometrų, o tai taip pat birželio kirtimo rekordas, įskaitant visus praėjusius metus.

Amazonėje, didžiausiame pasaulyje atogrąžų miške, yra sukauptas didžiulis anglies dioksido kiekis, kuris išsiskiria naikinant medžius ir prisideda prie klimato kaitos.

Miško kirtimai taip pat vis slenkasi gilyn. Per pirmuosius šešis metų mėnesius Amazonės valstija atogrąžų miškų širdyje pirmą kartą užfiksavo daugiau miškų sunaikinimo nei bet kuri kita valstija.

„Reuters“ šaltinis pranešė, kad penktadienį matė keletą neseniai iškirstų miškų prie kelio į vakarus nuo Amazonės valstijos sostinės Manauso, kur vešlios džiunglės buvo paverstos platybėmis, apaugusiomis nuvirtusiais, išdžiūvusiais medžiais.

Šiais metais didėjantis miškų naikinimas taip pat skatina neįprastai didelį gaisrų lygį, kuris artimiausiais mėnesiais greičiausiai dar labiau pablogės.

Brazilija užfiksavo daugiausiai gaisrų Amazonėje birželio mėnesį per 15 metų, nors, remiantis „Inpe“ duomenimis, šie gaisrai yra maža dalis to, kas įprastai pastebima, kai gaisrų pikas būna rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

„Jei mes turime daug miškų kirtimų, neišvengiamai taip pat turėsime daug gaisrų“, – sakė tyrėja Manoela Machado.

Brazilijos ekspertai kaltina prezidentą Jairą Bolsonaro apleidus aplinkos apsaugą ir taip skatinant miškų kirtimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.