Klaipėdoje sodins Stelmužės ąžuolo „vaiką“

Šį penktadienį, minint Tarptautinę jaunimo dieną, Klaipėdoje bus pasodintas iš Stelmužės ąžuolo gilės išaugintas sodinukas. Tikimasi, kad šis medelis taps pirmuoju kuriamo Jaunimo parko medžiu.

Stelmužės ąžuolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stelmužės ąžuolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stelmužės ąžuolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stelmužės ąžuolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stelmužės ąžuolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stelmužės ąžuolas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Virginija Kesminė

Aug 11, 2022, 12:52 PM

Švenčiant Tarptautinę jaunimo dieną ir minint Lietuvos ir Europos jaunimo metus Danės skvere jaunimas kviečiamas susiburti sodinant ąžuoliuką.

Ąžuoliukas bus sodinamas 12 val. Danės skvere, teritorijoje einant nuo paminklo „Arka“ link muzikinio fontano.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Jaunimo ir bendruomenių reikalų koordinavimo grupės vadovė, jaunimo reikalų koordinatorė Aistė Valadkienė „Vakarų ekspresui“ pasakojo, kad tokie ąžuoliukai pasklis po visą Lietuvą.

„Idėja kilo Nacionalinei jaunimo reikalų koordinatorių asociacijai, nes šiais metais švenčiame Lietuvos ir Europos jaunimo metus. Norėjosi padaryti bendrą akciją per visus Lietuvos miestus.

Keli koordinatoriai palaiko ryšius su Stelmužės muziejumi ir muziejus nemokamai pasiūlė šiuos sodinukus“, – sakė A.Valadkienė.

Prie idėjos įgyvendinimo prisidėjo ir Lietuvos savivaldybių asociacija. Į Klaipėdą atkeliausiantis galingojo Stelmužės ąžuolo palikuonis – dvejus metus augintas sodinukas.

Ąžuoliuką sodinimui paruoš, o vėliau prižiūrės „Klaipėdos želdiniai“.

Renginio dalyviai bus kviečiami ant pajūrio akmenukų rašyti palinkėjimus. Vėliau akmenukai bus išdėlioti aplink naujai pasodintą ąžuoliuką.

„Jis bus pasodintas Danės skvere su intencija, kad ateityje čia galėtų atsirasti ir kitų medelių, skirtų jaunimo progoms paminėti. Tokia idėja galėtų būti Jaunimo parkas“, – vylėsi A.Valadkienė.

Planuojama, kad šalia kiekvieno čia atsirasiančio medelio bus informacinės lentelės su QR kodais, kuriuos nuskenavus bus pateikiama informacija apie jaunimui aktualias veiklas – laisvalaikį, savanorystę ir t. t.

Šie QR kodai bus sujungti į bendrą Lietuvos žemėlapį, kuriame bus matoma, kur ir kokiose savivaldybių vietose yra pasodinti ąžuoliukai bei kokios veiklos tose vietovėse siūlomos jaunimui.

Tuo rūpinsis Nacionalinė jaunimo reikalų koordinatorių asociacija.

Europos jaunimo sostinės atgarsiai Pasak A.Valadkienės, nors šiemet Tarptautinė jaunimo diena Klaipėdoje bus paminėta simboliškai, pasodinant ąžuoliuką, tačiau apskritai jaunimas, praūžus Europos jaunimo sostinės metams, neapsnūdo ir toliau organizuoja įvairias veiklas bei įgyvendina iniciatyvas.

„Manau, kad per tuos metus pavyko jaunimą išjudinti, atsiranda vis įvairesnių idėjų, yra iniciatyvinės jaunimo grupės, kurios nori veikti, nori daryti gera savo miestui.

Pagausėjo renginių, sustiprėjo jaunimo organizacijos, įgavo daugiau kompetencijų. Matome tą pajudėjimą“, – džiaugėsi A. Valadkienė.

Klaipėdos jaunimo reikalų koordinatorės teigimu, jaunimo suaktyvėjimą liudijo ir liepos pradžioje vykusi didelė tarptautinė konferencija, į kurią buvo atvykę daug svečių iš užsienio, partnerių, jaunimo reikalų koordinatoriai iš kitų miestų.

„Manome, kad tai buvo labai pavykęs ir geras renginys. Jame pristatėme pernai pasiektus rezultatus ir pakiliai uždarėme Europos jaunimo sostinės projektą.

Galime pasidžiaugti tuo, kad Klaipėdos miesto savivaldybė, žvelgiant nacionaliniu mastu, yra jaunimo politikos lyderė.

Gauname labai daug užklausų dalyvauti renginiuose ir veiklose kituose miestuose, pasidalinti patirtimi.

Per Europos jaunimo sostinės metus esame sukūrę virtualios realybės edukacijas, kurios labai įdomios kitoms savivaldybėms“, – sakė A.Valadkienė.

Europos jaunimo sostinės komanda oficialiai baigė darbą, bet sukurtos platformos internete ir socialiniuose tinkluose bus naudojamos ir toliau skleisti informacijai apie jaunimo renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.