Po teismo nuosprendžio dėl kertamų medžių – iš koto verčiantis Trakų savivaldybės atsakas

Trakuose iškirsta ir apgenėta bemaž 200 medžių, nors teismas neskundžiamu sprendimu panaikino leidimą tokiems darbams. Savivaldybė nutarė ir toliau nestabdyti, tiktai įdomu, kas mokės baudas už pažeidimus?

Trakų savivaldybė pasidžiaugė, kad mieste jau nukirsta keturiolika pavojingų ar stipriai puvinio pažeistų medžių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Trakų savivaldybė pasidžiaugė, kad mieste jau nukirsta keturiolika pavojingų ar stipriai puvinio pažeistų medžių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-27 11:58

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) dėl techninių priežasčių panaikino anksčiau išduotą leidimą, darbai atliekami atsižvelgiant į ekspertų išvadas.

Tokį iš koto verčiantį komentarą po praėjusią savaitę paskelbto teismo nuosprendžio išplatino Trakų rajono savivaldybė.

Negana to, valdininkai pareiškė, kad už be leidimo kertamus ir genėjamus medžius nuobaudos savivaldybės administracijai nėra numatytos.

Suabejojo dėl protokolo

Ši istorija tęsiasi jau dvejus metus. Rajono savivaldybės administracija 2021-aisiais pradėjo įgyvendinti Trakų senamiesčio gatvių ir viešųjų erdvių želdinių ir želdynų tvarkymo projektą.

Bet bendrovei „Losrita“ išduotas leidimas kirsti saugotinus medžius Lukos, Galvės ežerų pakrantėse, Karvinės ir Bažnytėlės salose, Vytauto ir Karaimų gatvėse buvo užginčytas, jį panaikino Vilniaus apygardos teismas, o LVAT sprendimą paliko nepakeistą.

Aplinkos apsaugos departamento nuomone, leidimas buvo suteiktas pažeidžiant saugotinų medžių ir krūmų kirtimo ir genėjimo tvarką reglamentuojančius teisės aktus, priimtas pažeidžiant tokio pobūdžio leidimo išdavimo tvarką ir nebuvo derintas nei su Trakų istorinio nacionalinio parko (TINP) direkcija, nei su Kultūros paveldo departamentu.

Paaiškėjo, kad iš prašymą leidimui gauti nagrinėjusios Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos posėdžio protokolo nėra aišku, ką konkrečiai svarstė jos nariai savo posėdyje, – ar techninį darbo projektą, ar prašymą išduoti leidimą, ar atliko želdinių būklės ekspertizę.

Komisijos protokole pateikiamos išvados nekonkrečios, nurodyti siūlymai papildomai išsaugoti 38 medžius, tačiau neaišku, kuriuos konkrečiai.

Nurodė nesutikimo motyvus

Anot teismo, priimdama sprendimą komisija dėl atskirų klausimų turėjo priimti atskirus, aiškiai įformintus ir išdėstytus sprendimus, bet tai nebuvo padaryta.

Aptikta ne tik komisijos, bet ir Trakų rajono savivaldybės pažeidimų.

Nors komisijos posėdyje ir dalyvavo TINP bei Kultūros paveldo departamento atstovai, iš bylos medžiagos matyti, kad jie nepritarė tam tikrų medžių kirtimui, nurodė nesutikimo motyvus bei komisijos darbo trūkumus.

Darbuojasi naujas rangovas

Tačiau net ir sulaukusi nepalankaus teismo sprendimo savivaldybė nestabdo aiškindama, kad dabar vykdomi medžių priežiūros darbai esą nėra susiję su teismo nutarimu, be to, ir darbus atlieka naujas rangovas.

Anot savivaldybės, pernai naujai sudaryta želdynų apsaugos komisija atliko naują medžių, augančių Vytauto ir Karaimų gatvėse, būklės ekspertizę ir nusprendė leisti vykdyti pavojingų ar stipriai puvinio pažeistų medžių kirtimo darbus, genėti ir taikyti kitas arboristines priemones.

Savivaldybė taip pat pasigyrė, kad įgyvendinant projektą Trakuose praėjusiais metais buvo pasodinti 57 nauji medžiai.

Jie atsodinti šalia nupjautų medžių vietų arba naujose vietose. Taip pat nukirsta 14 pavojingų ar stipriai puvinio pažeistų medžių.

Trakų valdžia įspėjo, kad šįmet remdamasi ekspertų išvadomis taip pat atliks visus būtinus darbus: sodins naujus medžius, frezuos kelmus, kad sutvarkytų šaligatvius, genės šakas, jei reikės, suriš kamienus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.