Lukiškių aikštėje kertami medžiai sukėlė nerimą vilniečiams: paaiškėjo, kodėl neliko liepų

Vilniaus Lukiškių aikštėje trečiadienio rytą pradėtos šalinti nudžiūvusios liepos. Jau keletą metų trukusios sostinės arboristų pastangos išgelbėti nykstančius medžius, kurie buvo pažeisti rekonstruojant aikštę dar 2017-aisiais, buvo bevaisės, todėl nudžiūvusias liepas teks pakeisti naujomis.

Vilniaus Lukiškių aikštėje šalinamos liepos. <br>lrytas.lt koliažas. 
Vilniaus Lukiškių aikštėje šalinamos liepos. <br>lrytas.lt koliažas. 
Vilniaus Lukiškių aikštėje šalinamos liepos. <br>lrytas.lt skaitytojo nuotr. 
Vilniaus Lukiškių aikštėje šalinamos liepos. <br>lrytas.lt skaitytojo nuotr. 
Lukiškių aikštės rekonstrukcija. <br>D.Umbraso nuotr.
Lukiškių aikštės rekonstrukcija. <br>D.Umbraso nuotr.
Lukiškių aikštės rekonstrukcija. <br>D.Umbraso nuotr.
Lukiškių aikštės rekonstrukcija. <br>D.Umbraso nuotr.
Liepos Lukiškių aikštėje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Liepos Lukiškių aikštėje. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 10:07 AM, atnaujinta May 27, 2023, 8:39 PM

Į portalą lrytas.lt kreipėsi medžių likimu susirūpinę sostinės gyventojai – kai kuriems kone pačioje Vilniaus širdyje kertamos liepos sukėlė nemažai klausimų. Visgi kiek anksčiau Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad vietoje jų bus pasodinta dešimt brandžių sidabrinių liepų.

„Prieš 2017 metų Lukiškių aikštės rekonstrukciją Lietuvos arboristikos centro išvadose rašoma, kad liepos prastos būklės, ir buvo siūlyta jas šalinti. Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybė nepritarė tokiam žingsniui ir bandė išsaugoti liepas, buvo taikytos pačios naujausios ir efektyviausios technologijos.

Deja, po aikštės rekonstrukcijos medžių būklė tik prastėjo, ir jų išsaugoti nepavyko. Tačiau naujoms liepoms ruošiama geresnė vieta augti, atsodinami dideli, brandūs medžiai“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Liepas apžiūrėję patyrę specialistai patvirtino, kad net ir po visų pastangų išsaugoti liepos toliau nyko. Sumažėjo jų stabilumas, todėl kyla grėsmė, kad atūžus smarkiai vėtrai, jos gali nuvirsti.

„Žmonės prisiriša prie savo aplinkos, medžiai jiems brangūs, bet vis dėlto turime galvoti ir apie saugumą – žmonių, turto. Pernai, kai siautė audros, gavome daugiau nei šimtą pranešimų dėl nuvirtusių medžių ar nulūžusių šakų.

Pavyzdžiui, Rasų kapinėse medžiai apgadino paminklus. Todėl, gavus išsamias arboristų išvadas, įvertinus saugumo aspektą, nuspręsta medžius šalinti“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos ir želdinių tvarkymo poskyrio vedėjas Vytautas Račkauskas.

Atsodins brandžiais medžiais

Šią vasarą buvusių liepų vietoje bus pasodinta 10 brandžių apie 7–8 metrų Tilia tomentosa rūšies liepų, dar vadinamų sidabrinėmis. Jos gali augti miesto sąlygomis, yra atsparios karščiams ir taršai. Brandžių medžių sodinimas – nemažas iššūkis sodintojams. Savivaldybės užsakymu bus pirmą kartą sodinami tokio dydžio medžiai. Prieš sodinant 25–30 cm kamieno skersmens medžius laukia nemažai pasiruošimo darbų.

Anksčiau čia augusios liepos skurdo dėl karščio bangų, kurios kildavo saulei atsispindint nuo kietos dangos, todėl dalis dangų bus nuardyta ir padidinta augimvietė. Pašalinus nudžiūvusių liepų kelmus, bus iškastas nevertingas gruntas ir pakeistas maistinga humusinga žeme.

Liepoms bus iškastos apie 1,5 m dydžio duobės, pasodintų medžių šaknys bus užberiamos nauju gruntu, medžiai sutvirtinami kuolais. Šalia medžių bus įrengiami šaknų ir laistymo šulinėliai, per kuriuos prie šaknų pateks oro ir bus galima palaistyti medžius.

Pirmaisiais metais, kol medžiai prigis, itin daug dėmesio bus skiriama liepų priežiūrai – jos bus dažniau nei kiti medžiai laistomos, kitais metais bus įterpiama šaknijimąsi skatinančių medžiagų. Liepos turėtų prigyti per 2–3 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.