Ignalinos rajone 1200 ha plote išplitęs pušų kenkėjo – pušinio pjūklelio židinys

Valstybinė miškų tarnyba informuoja, kad Miško sanitarinės apsaugos specialistai nustatytė, kad Ignalinos rajone, Vaišniūnų girininkijoje paprastojo pušinio pjūklelio židinys išplitęs 1200 ha plote.

 Pušynas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Pušynas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Pušynas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 Pušynas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 Pušynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pušynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pušynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pušynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 24, 2023, 1:13 PM

Skelbiama, kad medynų žvalgymui buvo pasitelktas Lietuvos kariuomenės sraigtasparnis. Skrydžio maršrutas apėmė Kaišiadorių, Trakų, Vilniaus, Švenčionių, Ignalinos, Zarasų, Jonavos rajonus.

Pažymima, kad skrydžio metu nepastebėtas intensyvus židinio plitimas į gretimus medynus, tačiau medynai ir toliau bus stebimi.

Miškų tarnybos duomenimis, dažniausiai židiniai formuojasi pietų ir rytų Lietuvoje augančiuose pušynuose. Didžiausi spygliagraužių kenkėjų protrūkiai fiksuoti 1979, 1993–1995 ir 2000 metais, kuomet spygliai pušynuose buvo nugraužti 30–40 tūkstančių hektarų plote.

Veiksmingai mažinti spyglius graužiančių kenkėjų daromą žalą galima tik medžių lajas apdorojant insekticidais.

Skrydžio metu taip pat buvo fiksuoti pastebėti medžių liemenų pavojingo kenkėjo žievėgraužio tipografo pažeisti eglynai. Šio kenkėjo populiacija ir daroma žala šiais metais rekordiškai didelė.

Valstybinė miškų tarnyba primygtinai rekomenduoja visiems miško savininkams ir valdytojams žvalgyti pusamžius ir vyresnius eglynus, ypač tuos, kuriuose kenkėjų židiniai jau buvo pastebėti pernai.

Pažymėtina, kad labai svarbu laiku pašalinti iš miško žalias apniktas egles, jų vėjavartas, vėjalaužas ir labai pažeistus medžius, laikantis Miško sanitarinės apsaugos taisyklių 29 ir 30 punktų reikalavimų bei užtikrinti medienos apsaugą miško sandėliuose.

Nurodoma, kad liepos–rugpjūčio mėnesiais reiktų susilaikyti nuo pagrindinių ir einamųjų miško kirtimų vykdymo eglynuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.