Neįtikėtinas atradimas: aptiktas medis, daugiau nei 200 metų laikytas išnykusiu

Brazilijoje iš naujo atrasta bugieninių šeimos medžio rūšis, paskutinį kartą pastebėta beveik prieš du šimtmečius, o mokslininkai teigia, kad tai – neįtikėtinas atradimas.

Pernambuko medis.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Pernambuko medis.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-07 10:31

Ilgą laiką buvo baiminamasi, kad Pernambuko (lot. Ilex sapiiformis) medis išnyko, tačiau neseniai jį Pernambuko valstijoje, Igarassu mieste jį rado ekspedicija, kuri šešias dienas tyrinėjo regioną, tikėdamasi aptikti šią rūšį.

„Pernambuko holis yra viena iš 25 labiausiai ieškomų dingusių rūšių“, – „Instagram“ tinkle rašė dingusį medį aptikusi gamtosaugos grupė „Re:wild“.

„Tai jau 9-oji iš labiausiai ieškomų dingusių rūšių, kuri buvo iš naujo atrasta nuo 2017 m., kai pradėjome dingusių rūšių paiešką“, – sakė ekspertai.

Šis sąrašas sudarytas iš daugiau kaip 2 200 dingusių rūšių 160-yje šalių. Jį sudarė „Re:wild“ ir Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) ekspertai. Į jį įtrauktos rūšys, kurios mokslininkų laikomos dingusiosiomis ne mažiau kaip prieš 10 metų, tačiau daugelis jų laikomos išnykusiomis jau daug ilgiau.

Iki šiol, vykdant pasaulines jų paieškas, pavyko rasti bent 8 iš 25 labiausiai ieškomų gyvūnų ir augalų rūšių.

Miesto kraštovaizdis, kuris kadaise buvo tankus atogrąžų miškas

Komanda sugebėjo atpažinti keturis skirtingus Pernambuco Holly medžius, pastebėjusi jų mažyčius baltus žiedus.

Nors Igarassu miestas, kuriame buvo rastas medis, per kelis dešimtmečius buvo urbanizuotas, kadaise čia augo tankus atogrąžų miškas.

„Atrodė, kad pasaulis nustojo suktis. Gamta mus stebina. Rasti rūšį, apie kurią nebuvo girdėta beveik du šimtmečius, pavyksta ne kasdien. Tai buvo neįtikėtina akimirka“, – sakė projekto komandos narė Juliana Alencar.

Ekspedicijos vadovas Gustavo Martinelli teigė, kad dabar grupė tikisi pradėti šios rūšies veisimo programą.

„Dar nesibaigė Pernambuko medžių paieškos! Komanda tikisi kartu su kitais vietiniais partneriais surengti papildomas paieškas, kad būtų rasta daugiau šios rūšies individų. Tikslas – bendradarbiaujant su partneriais geriau apsaugoti miškus, kuriuose buvo rastas Pernambukas ir sukurti šio medžio veisimo programą“, – teigia „Re:wild“.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.