Sostinėje rudenį planuojama pasodinti beveik 1000 medžių ir 5000 krūmų

Vilniaus želdinius prižiūrintys specialistai rudenį planuoja pasodinti beveik 1000 medžių ir 5000 krūmų, praneša Vilniaus savivaldybė.

Sodinimas.<br>S.Žiūros nuotr.
Sodinimas.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 12:09 PM

Vilnius tapo žaliąją sostine 2025 – tai ne tik svarbus laimėjimas, bet ir įsipareigojimas kiekvienam kurti dar žalesnę sostinę. Neseniai vykusios sodinimo talkos Karoliniškėse metu su bendruomene pasodinome 3000 krūmų, tačiau tuo sodinimas nesibaigia. Sužaliavus naujai pasodintiems augalams sostinė taps dar jaukesnė“, – pasakoja Vilniaus miesto savivaldybės miesto meras Valdas Benkunskas.

„Šiais metais medžių sodinimas prasideda spalio pabaigoje, o baigsis – priklausomai nuo orų – lapkritį arba net gruodį, kol žemę sukaustys įšalas“, – sako „Vilniaus miesto parkų“ kraštovaizdžio architektė Liubou Vinslove.

Skelbiama, kad daugiau nei šimtas medžių bus pasodinta Laisvės pr. netoli Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“, Lazdynų baseino prieigose. Sužaliuos ir Karoliniškės: Dariaus Gerbutavičiaus, Rolando Jankausko, A. P. Kavoliuko gatvėse bus pasodinta apie šimtas medžių.

Medžiai šį rudenį taip pat bus sodinami ir Lazdynuose, Verkiuose, Pašilaičiuose, Žirmūnuose, Viršuliškėse, Šeškinėje. Šiuose rajonuose daugiausia bus sodinama kiemuose, užpildomos tuščios vietos, kuriose želdiniai neprigijo.

Pažymėtina, kad prieš žiemą paruošta ir 13,3 kilometrų apsauginių skydų, kurie žiemą saugos neseniai pasodintus krūmus ir medžius nuo gatvių barstymui naudojamos druskos.

Per šiuos metus jau pasodinta 38,7 tūkst. krūmų, o rudenį liko pasodinti tik 5 tūkst. sodinukų. Per rudeninį sodinimą bus apželdinta dešimt viešojo transporto stotelių. Jose medžiai suteikia pavėsį ir priedangą laukiantiems transporto, gelbsti nuo karščio bangų.

Jau porą metų gatvėse ir kiemuose sodinami ne tik medžiai ir krūmai, bet ir vijokliai. Šiais metais „Stebulė“ mieste pasodino apie 3000 vijoklių. Pavasarį ir rudenį Savivaldybė dovanojo vijoklius mokykloms ir darželiams, kad apsiželdintų savo apsaugines tvoras.

Ugdymo įstaigų bendruomenės iš viso pasisodino apie 9000 vijoklių – penkialapių vynvyčių, aktinidijų, apynių ir hortenzinių skelčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.