Plynieji kirtimai Punios šilo draustiniuose – sustabdyti: siūloma keisti Miško kirtimų taisykles

Aplinkos ministerijos nurodymu Valstybinių miškų urėdija penktadienį sustabdė jau pradėtus vykdyti aštuonis plynuosius sanitarinius kirtimus Punios šilo genetiniuose draustiniuose. Taip pat bus peržiūrimi ir kituose ekosistemų apsaugos bei rekreaciniuose miškuose dar nepradėti vykdyti plynieji sanitariniai kirtimai, pranešime žiniasklaidai rašo Aplinkos ministerija.

Aplinkos ministerijos nurodymu Valstybinių miškų urėdija penktadienį sustabdė jau pradėtus vykdyti aštuonis plynuosius sanitarinius kirtimus Punios šilo genetiniuose draustiniuose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Aplinkos ministerijos nurodymu Valstybinių miškų urėdija penktadienį sustabdė jau pradėtus vykdyti aštuonis plynuosius sanitarinius kirtimus Punios šilo genetiniuose draustiniuose.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2023, 4:54 PM, atnaujinta Nov 13, 2023, 4:55 PM

Praėjusią savaitę Aplinkos ministerija, atsižvelgdama į konkrečius atvejus, kai, vykdant plynuosius sanitarinius miško kirtimus rekreaciniuose miškuose, kertami sveiki ar gamtiniu požiūriu vertingi medžiai, kreipėsi į Valstybinių miškų urėdiją.

Urėdijos buvo prašoma įvertinti nebaigtus ir numatomus vykdyti plynuosius sanitarinius miško kirtimus bei atsisakyti juose nepažeistų medžių kirtimo, išskyrus egles ir medžius, kurie auga kelių ar inžinierinių tinklų apsaugos zonose ir kurie virsdami ar lūždami galėtų padaryti žalos asmenims ar jų turtui.

Aplinkos ministerija taip pat parengė Miško kirtimų taisyklių pataisas, kuriomis būtų griežčiau reglamentuojami plynieji sanitariniai kirtimai. Tokie kirtimai būtų atliekami tik tuomet, kai tai yra būtina, miestų miškuose būtų paisomas ramybės laikotarpis nakties metu, atsirastų pareiga atkurti mišką sanitariniais kirtimais intensyviai išretintuose medynuose.

Taisyklių pataisose siūloma numatyti, kad ekosistemų apsaugos ir rekreaciniuose miškuose plynuosius sanitarinius miško kirtimus būtų galima vykdyti tik žuvusiuose medynuose.

Dar viena siūloma naujovė, kad vykdant II B ir saugomų teritorijų III miškų grupėje plynuosius sanitarinius miško kirtimus turės būti paliekami visi nepažeisti medžiai (išskyrus pavojų keliančius medžius ir I ardo egles).

Biologinei įvairovei išsaugoti visų grupių miškuose būtų privaloma kirtimo metu palikti ne pavienius medžius, bet ne mažesnio kaip 5 arų ir ne didesnio kaip 5 procentų biržės ploto nekirstus ir nepažeistus brandaus miško plotus. Be to, būtų privaloma palikti visus tam tikro skersmens senus medžius.

Siūloma nustatyti, kad urbanizuotose teritorijose esančiuose ir besiribojančiuose miškuose medienos ruoša būtų draudžiama nakties metu (nuo 22.00 val. iki 7.00 val.).

Artimiausiu metu šis Miško kirtimų taisyklių pakeitimo projektas bus paskelbtas Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos teisės aktų informacinėje sistemoje. Planuojama, kad siūlomos Miško kirtimų taisyklių pataisos turėtų įsigalioti dar šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.