Kaune burzgiantys pjūklai kelia gyventojams nerimą: sako, kad medžių krito gerokai daugiau nei žadėta

Kiek iš tiesų medžių iškirsta Savanorių prospekte, naujo prekybos centro statybvietėje? Į šį klausimą gyventojai ir savivaldybė turi skirtingus atsakymus. Kodėl?

Matyti, kad Savanorių prospekte aptvertame sklype medžių beveik nebeliko.<br>R.Vilkelio nuotr.
Matyti, kad Savanorių prospekte aptvertame sklype medžių beveik nebeliko.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2023, 8:19 PM

Kad Savanorių prospekte 219 bus statoma nauja prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvė, paaiškėjo vasarą – „Laikinoji sostinė“ parašė apie sklype planuojamus kirsti beveik 50 medžių ir Žaliakalnio gyventojų susirūpinimą dėl naikinamų žaliųjų plotų.

Tuomet „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė komentavo, kad „objekto statybos projektas yra derinamas su atsakingomis institucijomis ir galutinė jo versija bus pristatyta gavus statybos leidimą“.

Tačiau galutinė projekto versija gyventojams nebuvo pristatyta, tiesiog spalio pradžioje sklypas buvo aptvertas ir atvyko sunkioji technika. Per keletą dienų buvo nugriauti mažos vertės pastatai ir išpjauti visi medžiai.

Kauno savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyrius vedėja Radeta Savickienė patikino, kad jai nėra žinoma, kiek sklypo savininkas nukirto medžių.

Ji nurodė, kad, inventorizacijos duomenimis, minėtame žemės sklype augo 46 medžių (79 kamienai) želdiniai. Iš jų, vadovaujantis LR Vyriausybės nutarimu patvirtintais kriterijais, buvo saugotina pusė medžių – 23 (24 kamienai). Likusieji medžiai nebuvo priskiriami saugotiniems želdiniams, todėl jų tvarkymui savivaldybės vykdomosios institucijos leidimas nereikalingas.

„Pagal gautą prašymą ir suderintą griovimo darbų planą, savivaldybės vykdomoji institucija išdavė leidimą kirsti 6 saugotinus želdinius – 3 liepas, 2 klevus, 1 kaštoną“, – komentavo R.Savickienė.

Ar ketinama patikrinti realią šiame sklype išpjautų medžių situaciją, savivaldybės atstovė atsakyti negalėjo. Apskaičiuota, kad minėtų 6 saugotinų medžių atkuriamoji vertė yra 3532 eurai, ši suma bus pervesta į miesto biudžetą.

O kasdien pro statybinėmis tvoromis aptvertą teritoriją vaikštantys gyventojai įsitikinę, kad jei specialistai patikrintų, kiek realiai buvo iškirsta saugotinų želdinių, kompensacija miesto biudžetui galėtų išaugti net kelis kartus.

„Taigi matyti, kad sklype nebeliko nė vieno medžio, nugriauti du pastatai, o šią savaitę pradėtas ardyti ir trečias, stovintis arčiau prospekto“, – pasakojo Nasturtų gatvėje gyvenanti moteris.

Fotokorespondentas Ramūnas Vilkelis užfiksavo statybų aikštelę iš viršaus dronu – nuotraukose taip pat matyti, kad beveik visi želdiniai sklype dingę.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene L.Skersytė tikino, kad šiuo metu projekto dokumentai vis dar ruošiami ir dar tik bus pateikti statybą leidžiančio dokumento išdavimo procedūroms IS „Infostatyba“.

„Statybos objekte dar nėra prasidėjusios, o pagal suderintą griovimo projektą vykdomi esamų statinių, tinklų, dangų griovimo ir ardymo darbai“, – teigė ji.

Pasak L.Skersytės, atsižvelgiant į savivaldybės patvirtintus projektinius siūlymus, parduotuvės sklypo ribose planuojama pasodinti 11 naujų medžių, taip pat krūmų ir kitų augalų.

„Jie pakeis pagal išduotą leidimą pašalintus 6 saugomus medžius, savivaldybei už juos buvo sumokėta saugotinų želdinių atkuriamosios vertės kompensacija“, – teigė ji.

Pjūklai burzgia be pasigailėjimo

Neseniai užfiksuoti ir medžių kirtimai Kovo 11-osios gatvės ir Taikos prospekto žiedo sankryžoje esančiuose dviejuose sklypuose. 2020 metų duomenimis, juose augo 21 saugotinas želdinys.

Kauno miesto savivaldybės administracija yra išdavusi du statybos leidimus statyti naujus statinius – paslaugų ir savitarnos automobilių plovyklos paskirties. Tačiau prašymo šiuose sklypuose kirsti saugotinus medžius savivaldybė esą negavusi.

Pasak Dainavos rajono gyventojų, šioje teritorijoje augo ir didelis, gražus ąžuolas.

„Ąžuolas, nors augo visai sklypo pakraštyje ir galėjo būti išsaugotas, kartu su kitais čia buvusiais medžiais skubiai nupjautas tarytum simboliškai – per Vėlines“, – beliko apgailestauti kauniečiams.

Dėl šio atvejo surinkta medžiaga buvo persiųsta Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybai toliau tirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.