Šioje Lietuvos vietoje galima aptikti išskirtinį augalą: žaliuoja net ir po sniegu

Dieveniškių istorinio regioninio parko Gaujos kraštovaizdžio draustinyje Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ buveinių apsaugai svarbioje teritorijoje Gaujos upės slėnyje galima aptikti puriame baltame sniege pasislėpusį nepaprastą, įrašytą į Lietuvos raudonąją knygą augalą – daugiaskiltį varpenį (Botrychium multifidum).

Daugiaskiltis varpenis.<br>A.Jurgo nuotr. 
Daugiaskiltis varpenis.<br>A.Jurgo nuotr. 
Daugiaskiltis varpenis.<br>A.Jurgo nuotr. 
Daugiaskiltis varpenis.<br>A.Jurgo nuotr. 
Daugiaskiltis varpenis.<br>A.Jurgo nuotr. 
Daugiaskiltis varpenis.<br>A.Jurgo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Dzūkijos–Suvalkijos saugomų teritorijų direkcija

Jan 14, 2024, 8:38 AM

Ši randama saugoma rūšis yra didelė vertybė ir tik nuoširdus noras ją išsaugoti gali duoti vaisių. „2023 metais Dieveniškių istorinio regioninio parko grupės darbuotojų pajėgumais buvo sutvarkyta 10 ha pievų. Pastangos tvarkyti buveines prasmingos tik tada, jei darbai turi tęstinumą.

Jei ne specialios priemonės, labai tikėtina, kad daugiaskiltis varpenis (Botrychium multifidum) Dieveniškių istoriniame reginiame parke jau būtų išnykęs“, – teigia Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Aleksandra Jurgo.

Gaujos kraštovaizdžio draustinio Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje, prie Kalvių kaimo, įrengtas Gaujos mokomasis takas, kurio tikslas – pristatyti visuomenei ypač vertingą Gaujos upės slėnį. Juo eidami sužinome, kad nederlingus, rūgščius ir gana drėgnus plotelius pamėgo į susivėlusį kailį panašūs briedgaurynai.

„Aukštesnėse upės salpos vietose – vidutinio drėgnumo dirvožemį mėgstančių augalų formuojamos, vadinamosios mezofitų pievos. Tai vienos iš spalvingiausių ir rūšimis turtingiausių pievų, kuriose visą laiką kas nors žydi.

Pasakojimas apie dvylika mėnesių, kurie visada ateina savo laiku ir kiekvienas atneša tai, kas tuo metu žydi, iš ties stebuklingas, bet mums nereikia sutikti dvylikos mėnesių net žiemą. Čia visus metus kažkas auga, žydi, ar žaliuoja.

Štai ir sausį iš po sniego kyšo visžalio varpenio žali daigeliai“, – pasakojimą užbaigia Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos Dieveniškių istorinio regioninio parko grupės patarėja Irutė Eidukienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.