Prokuratūra nenustatė pažeidimų dėl Verkių regioniniame parke iškirsto miško

Atlikus tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo pagal žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie galimai neteisėtai vykdytus plynuosius sanitarinius miško kirtimus Verkių regioniniame parke ir nenustačius miško kirtimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, o kartu ir viešojo intereso, pažeidimo, prokuratūra nusprendė netaikyti viešojo intereso gynimo priemonių.

Verkių miške Valstybinė miškų urėdija leido iškirsti 10,3 hektaro miško plynai. Dalis kirtimų jau sėkmingai atlikta.<br>„Girių spiečius“ nuotr.
Verkių miške Valstybinė miškų urėdija leido iškirsti 10,3 hektaro miško plynai. Dalis kirtimų jau sėkmingai atlikta.<br>„Girių spiečius“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 4:05 PM

Kaip nurodo prokuratūra, tyrimo metu buvo išanalizuoti valstybės bei savivaldybės institucijų pateikti duomenys, susiję su minėtais miško kirtimais, valstybės miškų kontrolės subjekto atliktais šių kirtimų bei jiems išduotų leidimų kirsti mišką teisėtumo ir pagrįstumo patikrinimais.

Nustatyta, kad atitinkamus leidimus kirsti mišką išdavė Valstybinė miškų tarnyba. Leidimams išduoti privalomi dokumentai, numatyti Miško sanitarinės apsaugos taisyklėse buvo parengti ir pateikti.

Plynieji sanitariniai kirtimai buvo vykdomi IIB grupės miške. Iškirstuose miško plotuose paliktų biologinei įvairovei svarbių medžių skaičius (viso – 33: 16 ąžuolų, 7 pušys, 4 klevai, 3 drebulės, 2 beržai ir 1 liepa) atitinka Miško kirtimo taisyklių reikalavimus.

Pažymėtina, jog šiuo atveju kertami miško plotai nepateko nei į nekilnojamųjų kultūros vertybių ar jų apsaugos nuo fizinio poveikio pozonius, nei į Buveinių apsaugai svarbių teritorijų plotus, nei į vietovių, atitinkančių gamtinių buveinių apsaugai svarbių teritorijų atrankos kriterijus, plotus, todėl Leidimų kirsti mišką išdavimo tvarkos apraše numatyta speciali miško kirtimų atitikties paveldosaugos, saugomų rūšių ir Europos Bendrijos svarbos natūralių buveinių apsaugos reikalavimams įvertinimo procedūra neturėjo būti taikoma.

Todėl išanalizavus ir įvertinus tyrimo metu surinktus duomenis, buvo priimtas prokuroro nutarimas atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones, nenustačius miško kirtimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, o kartu ir viešojo intereso, pažeidimo.

ELTA primena, kad tyrimas dėl medžių kirtimo sostinės Verkių regioniniame parke, Vilniaus apygardos prokuratūros iniciatyva, pradėtas praėjusių metų lapkritį.

Kaip buvo skelbta spalio pabaigoje, Verkių regioniniame parke šalia Santariškių buvo plynai iškirstas mišrus reakreacinės paskirties miškas.

Medžių šalinimas, kaip pranešė organizacija „Girių spiečius“, atliktas prisidengiant Valstybinės miškų tarnybos išduotu leidimu vykdyti sanitarinius kirtimus dėl kenkėjo žievėgraužio tipografo pažeidimų. Kaip pažymėjo organizacija, iškirsti ne tik žievėgraužio tipografo pažeisti spygliuočiai, bet ir ten augę stambūs lapuočiai, kuriuose šis kenkėjas nesiveisia.

„Girių spiečius“ kreipėsi į institucijas, prašydamas kuo skubiau stabdyti plynus kirtimus Verkių regioniniame parke.

Savo ruožtu Valstybinių miškų urėdijos (VMU) atstovai pabrėžė, kad šiuo atveju eglynai buvo pažeisti ištisai, o vienintelė veiksminga ir galima priemonė problemai spręsti – plynieji sanitariniai miško kirtimai. Be to, anot VMU specialistų, kirtimai minėtoje vietoje vyko turint kirtimo leidimą ir laikantis visų kirtimo taisyklių.

Valstybinė miškų tarnyba (VMT) taip pat pabrėžė, kad kirtimai buvo vykdomi teisėtai, o naikinti kirtimų leidimus nėra pagrindo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.