Paaiškėjo, kokie orai bus per Kalėdas

Šiemet, kai per Šv. Martyno dieną buvo pranašaujama, kokie bus Kalėdų orai, žąsis buvo ant vandens, o pagal senolių išmintį tai reiškė baltas, sniegu padengtas Kalėdas. Portalui lrytas.lt Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyresnioji specialistė Alva Nagelytė teigė, kad šis spėjimas nepasitvirtino – šiemet Kalėdos bus žalios, be jokio sniego.

Jau nuo penktadienio artinasi šiltų orų banga.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Jau nuo penktadienio artinasi šiltų orų banga.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 16, 2015, 2:02 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 1:12 AM

Jau nuo penktadienio artinasi šiltų orų banga. „Smarkiai atšils ir tokie orai tęsis iki pat Kalėdų. Na, o pačios šilčiausios dienos bus šį savaitgalį ir prieš pat Kalėdas“, – teigė sinoptikė.

Jos teigimu, gruodžio 24-26 naktimis oro temperatūra svyruos apie 0, dienomis – nuo 3 iki 5 laipsnių šilumos, pūs nestiprus pietvakarių vėjas. „Jokio sniego nenusimato, vieninteliai krituliai – silpnas lietus, dulksna“, – sakė A. Nagelytė.

Kalėdų laikotarpiu nenusimato ir pragiedrulių, o per visą šalį drieksis žemi debesys, gaubs migla, rūkas, rūkanos. Pragiedrulių tikimybė – labai maža. Vakarų Lietuvoje, Klaipėdoje, Telšiuose, Tauragėje numatomi drėgnesni, Pietų ir Pietryčių Lietuvoje – Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, kiek sausesni orai, naktimis gali pašalti.

Kūčių vakarą, gruodžio 24 dieną, anot sinoptikės A. Nagelytės, oro temperatūra išliks teigiama. „Būkštauti dėl plikledžio nevertėtų. Vienintelis galimas nepatogumas keliuose – rūkas, dėl kurio bus prastesnis matomumas“, – sakė sinoptikė.

A. Nagelytės teigimu, per pastaruosius penkerius metus sniego per Kalėdas buvo tik vieną kartą. „Net jei susidarydavo sniego sluoksnis gruodžio pradžioje, per Kalėdas jo jau nebebūdavo, jis spėdavo nutirpti“, – pasakojo sinoptikė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, visas gruodžio mėnuo bus labai šiltas, o sniegą išvysti galėsime nebent po Naujųjų. „Net ir sausio pirmoji pusė bus aukštesnė nei daugiametis vidurkis. Šaltesnių orų galima tikėtis tik antroje sausio pusėje“, – konstatavo A. Nagelytė.

Ateinančią naktį kai kuriose vietovėse susiformuos rūkas. Rytą prie vakarinių rajonų priartės kritulių zona ir šiek tiek palynos. 

Temperatūrai nukritus iki 0–5 laipsnių šalčio, tikėtina, kad kai kur pasirodys lijundra, plikledis. Pietvakarių vėjas bus nestiprus.

Ketvirtadienį krituliai – lietus, šlapdriba ir sniegas – apims didesnę šalies dalį. Gausesni ir intensyvesni jie bus vakariniuose ir šiauriniuose rajonuose. 

Pietryčių, pietų vėjas pūs 5–10 m/sek. greičiu. 

Su krituliais Atlanto ciklonas atgins ir šiltesnio oro masę, todėl temperatūra įdienojus pakils iki 0–5 laipsnių šilumos.

Penktadienio naktį daug kur, dieną vietomis numatomi krituliai, daugiausia – lietus. 

Naktį ir rytą temperatūra daugelyje rajonų bus artima 0, todėl vėl išaugs lijundros ir plikledžio tikimybė. Prie jūros naktį išsilaikys 3–5 laipsnių šiluma. Pietvakarių, vakarų vėjas taps gūsingesnis, ypač dieną. Popietę oras sušils iki 4–8 laipsnių šilumos.

Ateinantį savaitgalį daugelyje šalies vietų jau numatomas rūkas, dulksna, galimi krituliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?