Orai: laukia permainos – atkeliaus pilkų sniego debesų

Nors absoliutus temperatūros minimumas mūsų šalyje priklauso vasariui, žvelgiant į klimatologinį temperatūros vidurkį, sausis traktuojamas kaip šalčiausias mėnuo. Šiomis dienomis lauke išties šalta, oro temperatūra yra gerokai žemesnė už vidutinę daugiametę. Dar daugiau anomalijų užfiksuota Skandinavijoje ir Šiaurės Vakarų Rusijoje, kur numatomos dar kelios itin šaltos paros.

Šiomis dienomis lauke išties šalta, oro temperatūra yra gerokai žemesnė už vidutinę daugiametę.<br>R. Vitkaus nuotr.
Šiomis dienomis lauke išties šalta, oro temperatūra yra gerokai žemesnė už vidutinę daugiametę.<br>R. Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Budžienė („Lietuvos rytas“)

Jan 6, 2016, 6:06 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:05 PM

Lietuvoje atlikti meteorologiniai stebėjimai sausio mėnesį byloja apie praeityje buvusius tai šiltesnius, tai šaltesnius laiko tarpsnius nei dabar. Štai išskirtiniai 2007 m., tiksliau, sausio 10 d., kai vyravo 10–13 laipsnių šilumos, o 80 procentų meteorologijos stočių buvo pagerinti tos dienos aukščiausios temperatūros rekordai. Tiesa, kelis šilumos rekordus pasiglemžė kita diena – sausio 11 d.

1956 m. sausis buvo vienas šalčiausių. Sausio 31-osios naktį temperatūra daugelyje vietovių nusmuko iki 31–36, Panevėžyje ir Ukmergėje – iki 37, o Utenoje – net iki 39 laipsnių šalčio. O absoliutus šio mėnesio temperatūros minimumas siekia 40,5 laipsnio šalčio, jis užfiksuotas Varėnoje 1940 m. sausio 25 d.

Tad dabartiniams šalčiams dar toloka iki mėnesio rekordų. Po šaltos nakties ir ryto šiandien dieną aukščiausia temperatūra pasieks 11–16, pajūrio regione – 8–10 laipsnių šalčio. Nestipriai pūs rytinių krypčių vėjas. Debesuotumas nuolat kaitaliosis: tai atsiras daugiau debesų, tai vėl nušvis saulė. Snigti neturėtų. Išlikite budrūs, nes keliai liks slidūs dėl plikledžio ar sutrypto, suvažinėto sniego.

Per ateinančios pusantros paros didesnio sniego nenumatoma. Temperatūra greičiausiai jau nebesmuks taip žemai kaip praėjusią ar antradienio naktį.

Artimiausią naktį termometrai rodys 13–18 laipsnių šalčio, pietiniuose rajonuose bus nebe taip šalta, o Šiaurės ir Vidurio Lietuvoje vietomis dar numatomi 20–22 laipsniai žemiau nulio.

Rytoj dieną temperatūra pasiskirstys netolygiai: 9–14, vietomis – 15–17, šalies pietuose kai kur bus tik 5–7 laipsniai šalčio.

Dar keliais laipsniais švelnesnis šaltis numatomas penktadienį. Dieną pasnigs, vėjas bus juntamesnis, tad gali papustyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.