Po šilumos pliūpsnio – mirtiną pavojų keliantis reiškinys

Atšilus orams grįžta vasarai būdingas įspūdingas, bet ir mirtiną pavojų keliantis reiškinys – žaibas. Lietuvoje nuo žaibo kasmet nukenčia vidutiniškai iki 3 žmonių. Kaimiečiams žaibo pavojus labiau suvokiamas, bet miestiečiai dažnai elgiasi neatsargiai. Tačiau tiek mieste, tiek kaime žaibai vienodai pavojingi.

Atšilus orams grįžta vasarai būdingas įspūdingas, bet ir mirtiną pavojų keliantis reiškinys – žaibas. Lietuvoje nuo žaibo kasmet nukenčia vidutiniškai iki 3 žmonių. Kaimiečiams žaibo pavojus labiau suvokiamas, bet miestiečiai dažnai elgiasi neatsargiai. Tačiau tiek mieste, tiek kaime žaibai vienodai pavojingi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atšilus orams grįžta vasarai būdingas įspūdingas, bet ir mirtiną pavojų keliantis reiškinys – žaibas. Lietuvoje nuo žaibo kasmet nukenčia vidutiniškai iki 3 žmonių. Kaimiečiams žaibo pavojus labiau suvokiamas, bet miestiečiai dažnai elgiasi neatsargiai. Tačiau tiek mieste, tiek kaime žaibai vienodai pavojingi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alva Nagelytė („Lietuvos rytas“)

May 11, 2016, 7:17 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:10 AM

Žaibuojant geriau likti patalpoje uždarius duris, langus, išjungus elektros prietaisus. Perkūnijos metu negalima liesti metalinių pastatų ar kitų konstrukcijų, būti arti elektros laidų, aukštesnėse atvirose vietose. Jei perkūnija užklupo gamtoje, reikėtų skubiai pasitraukti nuo vandens telkinių, maudantis ar irstantis skubėti į krantą.

Griaudėjant nereikėtų bėgti, važiuoti dviračiu, motociklu, laikyti rankose metalinių daiktų, kalbėtis telefonu. Manyta, kad automobilis yra saugi vieta pasislėpti nuo žaibo, tačiau jį gali pritraukti net stiklo valytuvai ar kiti laidais sujungi prietaisai. Jei žaibavimas užklupo važiuojant, geriau išjungti variklį, įtraukti anteną, uždaryti langus ir palaukti, kol audra atsitolins.

Žaibas gali trenkti net į metalinį skėčio antgalį. Dažnai žaibo aukomis tampa po pavieniais medžiais ar kur kitur nesaugiai besislepiantys žmonės. Pasaulyje ir netgi Lietuvoje yra buvę neįtikimiausių žaibo trenkimo atvejų.

Kad atkeliaujančios vasaros malonumai nevirstų skausmingais išgyvenimais, pamokykime ir savo artimuosius, kaip elgtis netikėtai užklupus perkūnijai.

Gal net šiandien šiais pamokymais teks pasinaudoti, nes popiete daug kur susidarys jau aukštesni lietaus kamuoliniai debesys, praslinks trumpas, vienur menkesnis, kitur gausesnis lietus, pietiniuose, rytiniuose rajonuose palydimas perkūnijos. Jo metu vietomis trumpam pūstelės stipresnis vėjas. Vis dar bus vasariškai šilta ir tvanku. Temperatūra kils nuo 20 iki 25 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį vėl įsivyraus daugiausia sausi, saulėti, bet jau gaivesni orai. Tik į patį pietinį Lietuvos pakraštį dar gali užsukti trumpo lietaus debesų. Naktį temperatūra bus nuo 6 iki 11 laipsnių, dieną sieks 17–22 laipsnius.

Nusistovės vidutinis šiaurės rytų, rytų vėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.