Pajūryje stiprus vėjas kelė didžiules bangas ir vartė medžius

Klaipėdos uoste dėl stipraus ir gūsingo vėjo nuo pirmadienio vakaro ribojamas laivų eismas.

Pajūryje siaučia vėjas.<br>M.Bučnio nuotr.
Pajūryje siaučia vėjas.<br>M.Bučnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2016, 9:35 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:40 PM

„Laivyba yra ribojama, nes labai stiprus vėjas. Eismas apribotas nuo vakar (pirmadienio. – BNS) 21 valandos. Šiąnakt 4 val. buvo labai stiprus vėjas, net 25,8 metro per sekundę, bangos – aukštesnės nei 5 metrų“, – BNS sakė Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna.

Anot jo, šiuo metu į uostą įplaukti laukia 6 laivai: du – dėl oro sąlygų, kiti laukia, kol iš uosto išplauks laivai ir atsilaisvins krantinės.

„Pirmadienį 23 val. buvo peršvartuotas antroje krantinėje, kuria naudojasi „Klaipėdos nafta“, stovėjęs tanklaivis.

Ši krantinė labai arti uosto vartų ir joje laivui stovėti  pavojinga, dėl to laivas buvo peršvartuotas giliau į uostą“, – pasakojo A.Alekna.

Pasak uosto kapitono, šiuo metu vėjo stiprumas uostamiestyje siekia apie 17–22 metrus per sekundę. Iki antradienio vidurdienio vėjas neturėtų silpnėti, todėl laivyba ir toliau bus ribojama.

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna BNS sakė, kad šiuo metu į uostą įplaukti laukia 6 laivai.

Visoje šalyje siaučiantis stiprus vėjas kol kas nepadarė didelės žalos. Tačiau antradienio popietę vis dar ribojama laivyba Klaipėdos jūrų uoste.

„Dėl laivybos ribojimo niekas nepasikeitė, situacija yra ta pati, nes šiandien dar žada stiprų vėją. Šiandien iki vidurnakčio žadamas iki 25 metrų per sekundę vėjas, kuris nurimti turėtų tik trečiadienį ryte“, – BNS sakė A.Alekna.

Varto medžius

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Dalia Dzimidienė BNS informavo, kad gelbėtojams iki antradienio 13 val. pranešta apie 8 atvejus, kai dėl stipraus vėjo ant kelio nuvirto medžiai.

„Per parą ugniagesiai dešimt kartų vyko šalinti medžių nuo važiuojamosios kelio dalies: Klaipėdos apskrityje penkis kartus, Kaune – du ir po vieną kartą Alytaus, Vilniaus ir Utenos apskrityse“, – sakė VPGT Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Dzimidienė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Dalia Dzimidienė BNS informavo, kad gelbėtojams iki antradienio 13 val. pranešta apie 8 atvejus, kai dėl stipraus vėjo ant kelio nuvirto medžiai.

Anot jos, Telšiuose ant automobilio buvo užvirtęs medis, bet didelės žalos nepadaryta. Du atvejai užfiksuoti Alytuje, kiti – kituose miestuose.

Ji informavo, kad kol kas nėra detalizuota, ar kuris nors iš dešimties atvejų buvo sunkus, ir teigė, jog pranešimų apie sužalotus ar žuvusius žmones nebuvo gauta.

Kaip elgtis pučiant stipriam vėjui

VPGT praneša, kaip reikia apsaugoti save, artimuosius ir savo turtą, kai pučia itin stiprus vėjas.

Pučiant  stipriam vėjui lūžta dideli medžiai, krinta jų šakos, griūva silpnos konstrukcijos statiniai, virsta nepritvirtinti įrenginiai. Be to, gali sutrikti ryšiai ir elektros energijos tiekimas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja ir rekomenduoja, kaip elgtis kilus stipriam vėjui.

Perspėkite darbuotojus apie artėjantį pavojingą hidrometeorologinį reiškinį ir informuokite, kokie darbai turi būti nutraukti. Pučiant stipriam vėjui sustabdykite krovos darbus su kranais bei kituose objektuose, nedirbkite su atvira ugnimi.

Sutvirtinkite laikinus pastatus, statinius, mechanizmus, laikinąsias konstrukcijas, įrenginius. Sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas.

Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas, arba juos gerai pritvirtinkite.

Svarbesniuose objektuose patikrinkite avarinius elektros energijos šaltinius,  pasirūpinkite kuro atsargomis ir pasirenkite gamybos proceso avariniam sustabdymui.

Nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatykite automobilių po medžiais.

Jei gyvenate kaime, uždarykite tvartų, namų duris, langus, langines.

Namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu jūs vis dėl to privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, langines, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalių žmonių, vienišų senelių ar mažamečių vaikų, leidžiančių laiką be tėvų. Pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems arba informuokite kaimynus, kad nelaimės atveju jie gali skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.