Pabaigus šildymo sezoną laukia nemaloni staigmena

Kai kurios savivaldybės, panašu, kad paskubėjo paskelbti šildymo sezono pabaigą, mat jau ateinančią savaitę į Lietuvą sugrįš šalti ir žiemiški orai. Sinoptikai prognozuoja netgi šlapdribą.

Šildymo sezonas daugelyje miestų jau baigtas. <br> M.Patašiaus nuotr.
Šildymo sezonas daugelyje miestų jau baigtas. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Gegužė dar pateiks nemalonių staigmenų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Gegužė dar pateiks nemalonių staigmenų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Gegužė dar pateiks nemalonių staigmenų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Gegužė dar pateiks nemalonių staigmenų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Gegužė dar pateiks nemalonių staigmenų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Gegužė dar pateiks nemalonių staigmenų.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 5, 2017, 2:19 PM, atnaujinta May 5, 2017, 2:31 PM

Tai, kad po šiltos savaitės Lietuvą vėl užplūs šalčio banga, portalui lrytas.lt patvirtino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyresnysis sinoptikas Vytautas Sakalauskas.

„Yra ir šlapdribos tikimybė. Jos gali nebūti pietiniuose ir rytiniuose rajonuose. O pirmieji krituliai pasirodys jau pirmadienį. Jie prognozuojami šiauriniuose rajonuose“, – komentavo sinoptikas.


Šilčiausias gali būti sekmadienis

Antradienį ir trečiadienį naktimis gali būti ir šalčio, kai kur šlapdriba. Naktį daug kur bus nuo 0 iki -3 laipsnių šalčio.

Trečiadienį šlapdriba kai kur bus ir dienomis. Temperatūra dienomis pakils vos iki 5-11 laipsnių. Tuo metu naktimis bus nuo 0 iki -5 laipsnių šalčio.

Situacija po truputį gerės antroje savaitės pusėje.

„Dienomis jau ir saulė pasirodys, bus šilčiau“, – žadėjo V.Sakalauskas.

Panašu, kad gražiausia kitos savaitės diena bus sekmadienis. Tiesa, anot pašnekovo, pateikti tikslesnes prognozes apie sekmadienio orus dar per anksti.


Skubėkite mėgautis šiluma

Tuo metu šios savaitės šilčiausia diena turėtų būti šeštadienis.

Vėjas šeštadienį pūs silpnas, bus nepastovios krypties. Oro temperatūra visoje šalyje išliks teigiama, daug kur bus 3–8 laipsniai šilumos, o pietiniuose rajonuose kai kur atvės tiktai iki 10 laipsnių. 

Šeštadienio dieną vyraus kintamas debesuotumas, truputį palis tik kai kuriuose pietiniuose rajonuose. Pūs nestiprus šiaurės vakarų vėjas. Oras įšils iki 15–20, o kai kur net iki 22 laipsnių.

Deja, jau sekmadienį orai ims vėsti. Naktis dar bus šilta – 6-11 laipsnių šilumos, o dieną jau bus vėsiau – 12-17 laipsnių. Šiauriniuose rajonuose vietomis temperatūra sieks vos 10 laipsnių.


Žada permainingą mėnesį

Taigi, gražiai prasidėjusi gegužė dar pateiks nemalonių staigmenų. Kad gegužės orai bus permainingi, patvirtino ir mėnesio orus prognozavęs Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimato skyriaus vedėjas daktaras Donatas Valiukas.

Nors tikslių ilgesniam nei dešimties dienų laikotarpiui prognozių pateikti nėra galimybių, panašu, kad gegužė kai kuo gali priminti balandį. Po šiltos pradžios lauks atšalimas.

Gali būti, kad vidutinė mėnesio temperatūra, kuri yra skaičiuojama susumavus vidutinę paros  – dienos ir nakties – temperatūrą, bus iki vieno laipsnio šaltesnė, nei įprastai. Paprastai vidutinė gegužės temperatūra būna 12,4 laipsnio.

Gegužė kartais būna šaltesnė ir su krituliais. V.Sakalauskas prisiminė, kad yra pasitaikę, kai šį mėnesį iškrisdavo ir gausiau sniego.

Dr. D.Valiuko teigimu, veikiausiai ši gegužė primins tą, kuri buvo prieš dvejus metus, 2015 metais. Tuomet mėnuo irgi buvo gana vėsokas. Vidutinė jo temperatūra siekė vos 11 laipsnių.


Suskubo pabaigti šildymo sezoną

Taigi, ateinančios savaitės orai nelepins. Deja, daugumoje miestų jau paskelbta šildymo sezono pabaigą, kuri šiemet – rekordiškai ilga. 

Šildymo sezono pabaigą jau paskelbė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių savivaldybės.

Anksčiausiai šildymo sezonas pabaigtas Šiauliuose. Šiaulių daugiabučiuose ir įstaigose, išskyrus švietimo ir gydymo, šildymo sezonas baigtas praėjusį savaitgalį, paskutinėmis balandžio dienomis.

Vilniuje šildymo sezonas baigėsi nuo gegužės 4 dienos. Apie tai, kad per dvi dienas šildymas  bus išjungtas sostinės daugiabučiuose, švietimo, ugdymo ir sveikatos įstaigose, buvo paskelbta trečiadienį, gegužės 3 dieną. 

Kad rekordiškai ilgas šildymo sezonas pagaliau bus baigtas, socialiniame tinkle „Facebook“ pasidžiaugė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, netrukus sulaukęs vilniečių pastabų apie gresiantį atšalimą.

Šildymo sezoną paskelbė ir Kauno miesto savivaldybė. Tiesa, ketvirtadienį, gegužės 4 dieną, AB „Kauno energija“ priminė, kad, esant poreikiui, pastatus bus galima šildyti ir pasibaigus šildymo sezonui. Tam tereikia gyventojų daugumos balsais nuspręsti vėl įjungti šildymą pastate ir apie tai pranešti savo namo šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojui.

Klaipėdoje šildymo sezonas baigiamas šiandien, gegužės 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio