Audra skaudžiai kirto Palangai: nuniokotos kopos, nuplauta dalis paplūdimio

Trečiadienį siautėjusi pirmoji rimtesnė rudens audra Palangoje vartė medžius, niokojo kopas, net nuplovė dalį paplūdimio. 

Bangos nuplovė dalį šį pavasarį į Palangos paplūdimio kopas suvežto smėlio.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Bangos nuplovė dalį šį pavasarį į Palangos paplūdimio kopas suvežto smėlio.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Pastarosiomis dienomis pajūryje siautėjusi audra pridarė daug žalos.
 Pastarosiomis dienomis pajūryje siautėjusi audra pridarė daug žalos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 8:38 AM

Per naktį budėję Palangos komunalininkai pjaustyti ant gatvių ir prie namų nuvirtusių medžių buvo kviečiami apie 30 kartų.

„Tiek daug per audrą nuvirtusių medžių matome pirmą kartą. Priežastis ta, kad medžiai dar nėra numetę lapų ir į plačią augalų lają vėjas pučia kaip į burę – medžių šaknys tokio spaudimo neatlaiko.

Pikčiausia, kad sausuoliai, sergantys medžiai, kuriuos reikėtų šalinti, išsilaikė, o virto sveiki lapuočiai“, – apie audros padarinius pasakojo Palangos komunalinio ūkio direktorius Gediminas Valinevičius.

Gerokai didesnės žalos trečiadienį vakarop piktai ūžauti pradėjęs vakaris vėjas padarė kurorto paplūdimiams. Nuo jūros tilto šiaurinėje paplūdimio dalyje aukštos bangos pasiekė kopas ir žingsnis po žingsnio ėmė jas plauti.

Arčiau tilto esančių kopų ruožas sutrumpėjo apie dešimt metrų ir čia atsivėrė net keturių metrų aukščio skardis.

Taip smarkiai apardytas nedidelis, iki 30 metrų ilgio siekiantis kopų ruožas.

Toliau link Rąžės upės pliažo šlaitą nuplovusios jūros bangos pačių kopų nepasiekė.

Visa ši paplūdimio dalis šį pavasarį buvo papildyta apie 10 tūkstančių kubinių metrų smėlio, kuris buvo atvežtas iš Šventosios uosto teritorijoje esančios smėlio sankaupos.

Šiuo smėliu buvo atkurtas kopagūbris tarp tilto ir Rąžės upės, kurį buvo nuplovusios praėjusios žiemos audros.

Tam tikslui Vyriausybė buvo skyrusi apie 234 tūkst. eurų.

„Dabar galima drąsiai teigti, kad jei tuomet šioje vietoje nebūtume atkūrę kopų,  bangos būtų pasiekusios priekopės pušyną ir pradėjusios guldyti medžius“, – teigė Palangos savivaldybės ekologė Reda Kairienė.

Anot jos, netikėtai ankstyva rudens audra nereiškia, kad ji šiemet bus paskutinė.

„Turime skubiai ruoštis įprastoms audroms, kurios pajūrį dažniausiai užgula lapkričio, gruodžio mėnesiais, ir šį atokvėpį privalome panaudoti dabar paplautam kopagūbriui atstatyti“, – pritarė ir G.Valinevičius.

Komunalininkų vadovas sakė, kad nuplautas kopų šlaitas bus formuojamas iš abipus tilto supustytų smėlio kalvų. Vien ant paties tilto komunalininkai rytą rado apie 30 kubinių metrų dydžio smėlio krūvą. Be to, aprimusi jūra dalį nuplauto smėlio į paplūdimius sugrąžins.

Medžiai virto ir ketvirtadienio vakarą

Ketvirtadienio vakarą ir penktadienio naktį kilęs vėjas vartė medžius, apgadinusius pastatą ir automobilį. 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas BNS informavo, kad daugiausia incidentų fiksuota Klaipėdos apskrityje – šeši iš 19-os. 

Vis dėlto dalis šių incidentų galėjo įvykti dėl ketvirtadienio naktį Lietuvoje siautusios audros, nes ši ugniagesių statistika atspindi pastarosios paros įvykius. 

Likę iš 19-os incidentų fiksuoti daugelyje kitų Lietuvos apskričių. 

Vienu atveju gelbėjimo tarnybos buvo kviestos dėl ant pastato užvirtusio medžio, taip pat vienąkart ugniagesiai vyko šalinti medžio nuo automobilio. Šie incidentai fiksuoti Klaipėdos apskrityje. 

Kitais atvejais medžiai buvo šalinami nuo kelių. 

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) naujienų agentūrai BNS pranešė, kad dėl kilusio vėjo gyventojai elektros neprarado. 

„Praėjusios paros padariniai yra pašalinti, (...) dabar fiksuojame tik nežymius pažeidimus. Gali būti, kad dienos metu atsiras daugiau užklausų, bet tai tikriausiai bus įprastas darbo režimas“, – sakė ESO atstovė spaudai Laura Šebekienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“