Paaiškino, ką reiškia procentai bei milimetrai lietaus prognozėje: suklaidina ne vieną

Jei rytoj numatoma 12 proc. lietaus tikimybė, ar pasiimsite skėtį? O jei rytoj iškris 4 mm lietaus? Ką apskritai nurodo tie matavimo vienetai?

Paaiškino, kaip suprasti lietaus žymėjimą procentais bei milimetrais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paaiškino, kaip suprasti lietaus žymėjimą procentais bei milimetrais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paaiškino, kaip suprasti lietaus žymėjimą procentais bei milimetrais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paaiškino, kaip suprasti lietaus žymėjimą procentais bei milimetrais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paaiškino, kaip suprasti lietaus žymėjimą procentais bei milimetrais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paaiškino, kaip suprasti lietaus žymėjimą procentais bei milimetrais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 9, 2021, 3:08 PM

Lietus mums ir gamtai yra būtinas, bet jis vis tiek gali sugadinti nuotaiką ir planus. Tiesą sakant, jei turite prabangų zomšinį švarką, lietus gali sugadinti ir jį. Ir išvažiuoti pasivažinėti kabrioletu su mechaniniu stogu tikriausiai nenorėsite, jei žinosite, kad greičiausiai lis. O apie žemdirbių susidomėjimą orų prognozėmis net neverta kalbėti – visi ir taip žino, kuri naujienų laidų dalis jiems yra pati įdomiausia.

Bet lietaus prognozės kartais pateikiamos ne visai aiškiai. Kartais tai – tik debesies simbolis su keliais lietaus lašais. Jūs turite patys suprasti, kad 1-2 lašai reiškia „silpnas lietus“, 3-5 – „vidutinis lietus“ , o daug smulkių brūkšnelių žada liūtį. Tačiau internete lietaus prognozė kartais žymima ir procentais. Pavyzdžiui, galite pamatyti „12 proc. lietaus tikimybę“.

Iš tikrųjų, toks žymėjimas suklaidina ne vieną. Tai iš tikrųjų nereiškia, kad greičiausiai nelis – tikriausiai visgi lis. Procentais nurodoma vietovės dalis, kuriai teks lietus. Kitaip tariant, jei domitės Vilniaus orų prognoze ir matote 12 proc. lietaus tikimybę, turite numanyti, kad lis tik kiek didesnėje nei dešimtojoje miesto (greičiausiai, viso Vilniaus regiono) dalyje.

Tuomet reikėtų įsijungti orų žemėlapį – jis jums padės nuspręsti, ar skėtis visgi yra būtinas. Taip pat padeda ir valandinė orų prognozė.

Žmonės kartais pamato 10 proc. lietaus tikimybė ir kitą dieną nustemba, kad lyja labai stipriai – meteorologai suklydo! Žinoma, prognozės ne visada yra tikslios. Tačiau gali būti, kad tiesiog esate toje 10 proc. teritorijos, kuri gaus lietaus. Tie procentai nenurodo lietaus stiprumo – jį nurodo milimetrai.

1 mm lietaus – tai 1 litras debesų padovanoto vandens 1 kvadratiniam metrui. Kitaip tariant, jei turėtume lauke stovinčią visiškai atvirą talpą, kurios dugno plotas būtų 1 kvadratinis metras, po lietaus joje galėtume matuoti milimetrus ir juos lyginti su prognozėmis.

Aišku, tai – juokas. Iš tikrųjų lietaus matuokliai yra maži ir turi skales. Pati savaime lietaus prognozė milimetrais nėra reikšminga – tam, kad ji turėtų reikšmę, ji turi būti sugretinama su laiko vienetais. Pavyzdžiui, 4-8 mm per valandą jau yra neblogas lietus, bet yra pasitaikę liūčių, kuomet didesnis vandens kiekis iškrenta per minutę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?