Lietuvoje užfiksavo retą gamtos reiškinį: specialistai paaiškino, kas tai

Viduryje gruodžio Ventės rage pasirodžiusi neįprasta vaivorykštė atrodo lyg iš fantastinio filmo. Grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai paaiškino, kas tai.

Atspindžio vaivorykštė.<br>V.Jusio nuotr. 
Atspindžio vaivorykštė.<br>V.Jusio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2021, 5:35 PM

„Atmosfera kartais stebina net tuos, kurie jai atidavę nemažą savo gyvenimo dalį. Prieš keletą metų buvo net sunku patikėti tokio reiškinio egzistavimu... Jūsų matoma nuotrauka buvo užfiksuota iš tikrųjų.

Tai nėra fotomontažas, tai tiesiog greta mums įprastos vaivorykštės nedažnai pasirodanti atspindžio vaivorykštė (angliškai – reflection rainbow).

Viskas ko reikia, iš pažiūros tokiai keistai vaivorykštei susiformuoti, tai kitas ryškios šviesos šaltinis – Saulės atspindys nuo vandens telkinio paviršiaus. Kadangi viena vaivorykštė (mums įprastoji) susiformavusi dėl tiesioginių Saulės spindulių, todėl įprastai ji būna truputį ryškesnė už tą kuri susiformavo nuo šviesos atspindžio.

Tikroji vaivorykštė yra dešiniau ir labiau pasvirusi, o atspindžio vaivorykštė – esanti kairiau ir labiau statmena. Žodžiu, atrodo kaip tikras „glitch in the Matrix“ – socialinio tinklo paskyroje aiškino „Orai ir klimatas Lietuvoje“ grupės specialistai.

Nuotrauką gruodžio 19 dieną Ventės rage užfiksavo Vytautas Jusys, o specialistai primena, kad tai ne pirmas kartas, kai vyrui pasiseka įamžinti šį neįprastą reiškinį.

„Tas pats nuotraukos autorius, Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys, šį reiškinį buvo užfiksavęs ir 2015 metų rudenį toje pačioje Lietuvos vietovėje. Tad jei paklausit, kur geriausia ieškoti tokių vaivorykščių, iš karto ir atsakysim – Ventės rage (arba kažkur kitur prie didelį plotą apimančio vandens telkinio).“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.