Lietuvos padangėje vėl užfiksuotas Saulės halas: specialistai paaiškino, kaip jis susidaro

Žiema toliau stebina gražiais vaizdiniais. Prieš porą dienų Ventės rage pasirodė atspindžio vaivorykštė, o trečiadienio rytą Vilniaus rajone buvo matomas ir Saulės halas.

Saulės halas.<br>Stop kadras iš Juros B. vaizdo įrašo. 
Saulės halas.<br>Stop kadras iš Juros B. vaizdo įrašo. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 3:07 PM, atnaujinta Dec 22, 2021, 3:08 PM

„Štai koks gražus halas (netikros saulės; parheliai) buvo matomas Vilniaus rajone ~10:50 val. Tokių „bajerių“ šiaip jau būna gana dažnai. Halo reiškinys nėra retas, tiesiog daugelis jo nepastebi. Žiemą jį pastebėti lengviau, nes Saulė būna arti horizonto ir daug žmonių nori nenori halą pamato.

Reiškinys susidaro tuomet, kai ore yra daug mažyčių ledo kristalų , o šie ir laužia šviesą bei sukuria tokius reiškinius. Halo formos gali būti įvairios: balsvi vaivorykštiniai šviesos ratilai, lankai, juostos, stulpai, kryžiai, dėmės, netikros saulės aplink Saulės ar Mėnulio diską.

Skirtingų halo formų yra net apie keliasdešimt. Be tokios (vaizdo įraše matomos) halo formos jau gavome nuotraukų ir su Saulės stulpais ir Mėnulio halo vaizdais. Pažvelkite į dangų ir jūs. Galbūt pavyks kažką įdomaus pamatyti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paaiškino meteo.lt specialistai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.