Dalyje Lietuvos – kruša ir žaibai: tikrąją audrą sinoptikai žada šeštadienį Ugniagesiai šalinti medžių vyko jau 23 kartus

Po saulėtų ir šiltų dienų ketvirtadienį užklupo staigūs pokyčiai. Dalis Lietuvos gyventojų sulaukė ne tik stipraus vėjo, tačiau ir krušos bei žaibų. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai taip pat praneša fiksavę žaibų išlydžių.

Dalyje Lietuvos – kruša ir žaibai: tikrąją audrą sinoptikai žada šeštadienį.<br>lrytas.lt koliažas. 
Dalyje Lietuvos – kruša ir žaibai: tikrąją audrą sinoptikai žada šeštadienį.<br>lrytas.lt koliažas. 
Siautėjanti Baltija. <br>L.Ežerskytės nuotr. 
Siautėjanti Baltija. <br>L.Ežerskytės nuotr. 
Kruša Inturkėje. <br>E.Dabulevičiūtės nuotr. 
Kruša Inturkėje. <br>E.Dabulevičiūtės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 3:52 PM

„Šiandien perkūnuoja ne tik Vokietijoje ir Lenkijoje, kur siaučia ypač stiprūs vėjai. Jau net pranešama apie sugriautus namus Didžiosios Lenkijos vaivadijoje. Suvalkijoje, į šiaurės rytus nuo Vištyčio, lyjant lietui bent keletą kartų sugriaudėjo perkūnija.

Remiantis žaibų stebėjimo blitzortung svetaine, užfiksuoti netgi 34 žaibų išlydžiai. Be to šiuo metu dalyje Pietų Lietuvos fiksuojama labai aukšta oro temperatūra. Net iki 9 laipsnių.

Žemėlapyje: LHMT daviklių užfiksuoti išlydžiai per pastarąsias 3 valandas. Dar keletas išlydžių fiksuoti šiauriau ir piečiau Ukmergės“, – pranešė meteo.lt specialistai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė portalui lrytas.lt pranešė, kad pirmieji iškvietimai prasidėjo jau anksti ryte. Pasak PAGD atstovės, pranešimai apie nuvirtusius medžius gaunami iš visos Lietuvos, o iki 15 valandos ugniagesiams tokius darbus atlikti teko jau 23 kartus.

„Dominuoja pagalbos prašymas, kad nuvirtę medžiai būtų pašalinti nuo važiuojamosios kelio dalies, tačiau yra pavieniai atvejai, kai medžiai yra užvirtę ant elektros laidų. Kauno mieste statybinis vagonėlis iš statybvietės buvo vėjo gūsių nuneštas prie namo ir užtvėrė įėjimą. Klaipėdoje šalia daugiabučio lūžtantis medis atsirėmė į buto langą. Nėra informacijos, kad langas būtų išdužęs“, – pranešė E.Zdanevičienė.

Dalyje Lietuvos iš dangaus pabiro ledukai

Socialiniuose tinkluose gyventojai praneša ne kartą girdėję griaustinį ar matę žaibus, o Eglė Dabulevičiūtė dalijasi ir vaizdais iš Inturkės Molėtų rajone – ten žaibus lydėjo kruša. Iš dangaus pabirusiais ledukais Žeimiuose, Ukmergės rajone dalijasi ir Sandra.

Stiprus vėjas sutrikdė ir Klaipėdos jūrų uosto darbą. Laivyba pradėta riboti nuo 10 valandos, o vėjo greitis siekia 19-23 metrus per sekundę, bangų aukštis – apie 4 metrus. Siautėjančią Baltiją užfiksavo ir Laima Ežerskytė.

Vis dėlto grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai įspėja, kad tikroji audra laukia šeštadienį.

„Pasiruoškit vėl pagyvent be elektros (jei jau teko sausį). Ketvirtadienis nebus ramus, sustiprės vėjas, tačiau šeštadienis žada būti dar labiau vėjuotas. Į Europą atkeliauja vėjo audros vardu Dudley ir Eunice (Dudlis ir Junis). Tačiau pats baisumas praslinks ne pro Lietuvą. Dažniausiai tik vasaromis mūsų naudojamas ESTOFEX'as net atsibudo, kai įprastai žiemą jis miega.

Meteorologai ir šio mokslo mėgėjai dalinasi ESTOFEX LEVEL 3 kategorijos įspėjimu, kuris prognozuojamas Šiaurės Vokietijai ir Vakarų Lenkijai. O tuo tarpu pas mus... Ar dar pamenat stiprų vėją sausio 29 d.? Tai štai taip gražiai sukrito, kad lygiai po trijų savaičių (vėl šeštadienį) pakartosim panašią programą.

Patys stipriausi vėjai ir vėl žada būti ten pat kaip sausio 29 dieną – vakariniuose ir pietvakariniuose rajonuose. Šiose vietovėse vėjas gūsiuose turėtų siekti 28–32 m/s, o tai jau yra stichinio stiprumo vėjo greitis. Įdomu ir tai, kad vis naujesni ECMWF modelio skaičiavimai tebedidina vėjo greitį (gūsiuose) ir Lietuvoje, tad situaciją stebim toliau.

Vis dėlto, su išvadomis dar neskubėkim, nes laiko dar gana nemažai iki šeštadienio. Žemėlapis: meteologix. Patys naujausi ECMWF modelio duomenys. Vėjo greitis (km/h) gūsiuose šeštadienį pirmoje dienos pusėje. 100 km/h = 28 m/s“, – perspėjo specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.