Klimatologas atskleidė, kokie orai Lietuvoje vyraus kitą savaitę ir ilgąjį Joninių savaitgalį: šis birželis – išskirtinis

Dabar pačių ilgiausių dienų per metus laikotarpis, tačiau tai visai nereiškia, kad šis laikotarpis bus taip pat ir pats šilčiausias. Per Šiaurės Europą vis dar inertiškai slenka aktyvūs Atlanto ciklonai, atnešantys vidutiniškai vėsius su krituliais orus.

Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didelių karščių tikėtis nereikėtų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Doc. Gintautas Stankūnavičius, VU Hidrologijos ir klimatologijos katedra

Jun 18, 2022, 1:39 PM, atnaujinta Jun 18, 2022, 6:35 PM

Pietvakarių ir dalyje Vidurio Europos laikosi mažai judrus šiltas anticiklonas, kuris ten lemia ne tik labai šiltus orus, bet, vietomis, ir stiprią kaitrą. Pavyzdžiui, penktadienį po pietų pietvakarinėje Prancūzijos dalyje, Ispanijos Navaros, Kastilijos ir La Manšos bei Aragono regionuose, o taip pat Madrido didmiestyje kaitra turėjo siekti, o vietomis ir viršyti, 40 laipsnių.

Labai karšta bus ir Vidurio bei Vakarų Prancūzijoje, Šiaurės Italijoje, rytinėje Portugalijoje ir net pietrytinėje Anglijos (taip pat Londone) dalyje – maksimali oro temperatūra kils iki 33, o vietomis – iki 34–39 laipsnių. Iki 30 laipsnių temperatūra numatoma Belgijoje, dalyje Nyderlandų bei Liuksemburge.

Priešingai, Skandinavijoje, Baltijos šalyse, pietinėje Suomijoje bei Rusijos šiaurės vakariniuose rajonuose dieną įšils tik iki 17–22 laipsnių, o pačiuose šiauriausiuose rajonuose (kur dabar poliarinė diena) – nesieks nei 10 laipsnių. Šis birželis Lietuvoje kritulių nešykšti ir praėjus tik kiek daugiau nei pusei mėnesio daugelyje rajonų jau pasiekta (ir viršyta) šio mėnesio kritulių daugiametė norma.

Antai Vilniuje nuo birželio 1 dienos jau iškrito 73 mm, Šiauliuose – 62 mm (iš kurių lietingiausia buvo birželio 14 diena – 33 mm/ 12 val.), o Klaipėdoje – tik 2,6 mm (aišku, jeigu duomenų archyvuose nėra klaidos), Nidoje – 32 mm. Toks teritorijos atžvilgiu netolygus ir gausus kritulių kiekis labiausiai susijęs su pietiniais ciklonais, tai yra ciklonais, kurių trajektorija paprastai ištįsta nuo Vidurio ar Pietų Europos per Baltijos regioną su šiaurine dedamąja.

Pakanka, kad tokia ciklono trajektorija nukryptų nuo numatytosios bent 100 km į vakarus ar rytus ir kritulių kiekis tam tikroje teritorijoje gali drastiškai pasikeisti. Per daugiau kaip pusę mėnesio tokios trajektorijos ciklonų regione jau buvo trys. Dar vienas tokio tipo ciklonas, numatoma, praslinks per regioną sekmadienį–pirmadienį.

Šeštadienį per Skandinavijos pusiasalį ir šiaurinę Baltiją slinks „eilinis“ Atlanto ciklonas, kuris ir toliau neš poliarines jūrines oro mases į mūsų regioną. Daugiausia kritulių jis lems pas mūsų šiaurinius kaimynus, o Lietuvoje tik vietomis negausiai palis. Išsilaikys santykinai vėsūs ir debesuoti orai. Sekmadienį iš pietvakarių priartės jaunas besiformuojantis ciklonas.

Jo trajektorija skirtingų šaltinių duomenimis gali kirsti Lietuvos teritoriją tiek šiaurinėje, centrinėje ar (labiausiai tikėtina) pietinėje dalyje. Nuo šios trajektorijos priklausys ne tik gausesnių kritulių, bet ir maksimalios oro temperatūros pasiskirstymas. Taigi, didžiausia šiluma (ar net karštis) – iki 24–29 laipsnių prognozuojama pačiuose pietiniuose Lietuvos rajonuose, o vėsiausia – šiaurės vakariniuose.

Na, o didžiausias kritulių kiekis per sekmadienį–pirmadienį prognozuojamas šiauriniuose ir centriniuose Lietuvos rajonuose (virš 20 mm). Dar viena frontinė banga perauganti į intensyvų cikloną su savo kritulių sistema pasieks Lietuvą pirmadienio vakare–antradienio naktį. O tai, žinoma, reiškia lietingus orus. Kiek sausesnis bus trečiadienis, o Joninių išvakarėse vėl prognozuojami krituliai.

Deja, kritulių intensyvumas, tikslus pradžios ir pabaigos laikas ar teritorinis pasiskirstymas dar nėra aiškus, nes skirtingų šaltinių (modelių) duomenys tarpusavyje nedera. Ilgąjį savaitgalį, prognozuojama, slėgis kils, kritulių tikimybė mažės. Paskutinę šio mėnesio savaitę labai kardinaliai orai neturėtų keistis: Azorų anticiklonas stiprės ir plėsis į šiaurę (atvės pati vakarinė žemyno dalis), o cikloninė veikla virš Rytų Europos išliks aktyvi, todėl sausų ir karštų orų Lietuvoje labai tikėtis neverta, tačiau jie bus vidutiniškai laipsniu kitu šiltesni, nei šią savaitę.

O šilčiausi orai (su karščiais) prognozuojami Vidurio Europoje, Alpių regione, Italijoje bei, vietomis, Balkanuose. Tokie lietingi orai, aišku, negali nepaveikti mūsų upių ir ežerų vandens lygio. Stipriausiai šiuo metu kyla (ar jau yra pakilęs) Nevėžio, Mūšos, Ventos ir Lielupės baseinų upių ir upelių vanduo.

Aukštesnis šiam metų laikui upių vandens lygis stebimas ir didžiosiose upėse bei jų intakuose rytinėje ir pietinėje Lietuvos dalyse. Ateinančios savaitės krituliai didžiausią įtaką turės Vidurio Lietuvos upėms, todėl vandens lygis ten išliks aukštas. Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad ženkliai šiltesnių ir sausesnių orų Lietuvoje galime tikėtis antrą liepos dešimtadienį, kai anticikloninė cirkuliacija įsitvirtins virš šiaurinės Rytų Europos dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.