Sinoptikai paaiškino, kuo išsiskiria Vasario 16-osios orai: kas buvo 1918-aisiais ir kas laukia šįkart

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai įdomiais istoriniais faktais apie orus ir praneša, kad Vasario 16-oji prieš 105 metus buvo išties vėsi – spaudė net 17 laipsnių šaltis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai įdomiais istoriniais faktais apie orus ir praneša, kad Vasario 16-oji prieš 105 metus buvo išties vėsi – spaudė net 17 laipsnių šaltis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai įdomiais istoriniais faktais apie orus ir praneša, kad Vasario 16-oji prieš 105 metus buvo išties vėsi – spaudė net 17 laipsnių šaltis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 7:24 AM

„Kokie orai buvo Lietuvos Nepriklausomybės Akto pasirašymo dieną.

1918 m. vasario 16 d. rytas Vilniuje prasidėjo tikru šalčiu – minimali oro temperatūra buvo nukritusi iki -17,0 laipsnių, tvyrojo rūkas, kiek vėliau – migla, buvo pastebimas šerkšnas. Sniego tądien nebuvo daug, vos 3 cm storio danga klojo žemę.

Oras buvo ramus, vyravo tyka (tyka – tai oras be vėjo arba vėjo greitis 0 m/s). Artėjant pietų metui oro temperatūra kiek pakilo ir 14 val. termometro stulpelis jau rodė -8,2 laipsnių, rūkas išsisklaidė ir pasirodė Saulė , kuri tą dieną džiugino net 6 valandas. Per visą parą nebuvo užfiksuota kritulių, pūtė nestiprus (apie 1 m/s) šiaurės rytų krypties vėjas.

Vidutinė paros oro temperatūra vasario 16-ąją siekė -13,3 laipsnio ir tai yra net 9,4 laipsnio šalčiau lyginant su dabartinėmis (1991–2020 m.) klimato sąlygomis. Būtent tokiomis orų sąlygomis prieš 105 metus buvo pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas“, – pranešė meteo.lt.

Šiemet Vasario 16-ąją, žada sinoptikai, bus ženkliai šilčiau. Nors diena bus debesuota ir saulės išvysti greičiausiai nepavyks niekam, trumpalaikiai ir silpni krituliai pasirodys tik vietomis, labiausiai tikėtina, kad padulksnos. Rytą kai kur dar gali tvyroti rūkas, bet įdienojus jis išsisklaidys. Vėjas pūs iš pietvakarių, vakarų, bet nestipriai, 4–9 m/sek. greičiu. Temperatūra kils iki 0–5 laipsnių šilumos.

Penktadienio naktį per šalį slinks atmosferos frontas. Dangus išliks apniukęs, per daugelį rajonų praslinks krituliai, bet daugiausia negausūs, vyraus lietaus ir šlapdribos pobūdžio krituliai. Kai kur bus slidu, galima silpna lijundra. Pūs pietryčių, pietų, pereinantis į pietvakarių, vėjas, 4–9 m/sek. greičiu. Temperatūra kris nedaug, bus nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos.

Penktadienio dieną orus lems žemesnio slėgio laukas. Dangų dengs tankūs debesys, nedidelių pragiedrulių gali pasirodyti tik kai kuriose vietovėse. Daugelyje rajonų numatomi trumpalaikiai, negausūs krituliai, daugiausia tai bus lietus ar dulksna, tik vakare į vakarinius rajonus plis intensyvesnis, ištisinio pobūdžio lietus, kai kur su šlapdriba. Pamažu stiprės pietvakarių, pietų vėjas, vakarop pūs 7–12 m/sek. greičiu. Įdienojus sušils iki 1–6 laipsnių šilumos.

Šeštadienį šalį užgrius aktyvus Atlanto ciklonas. Naktis bus apniukusi, visoje šalyje numatomi krituliai – lietus, vietomis su šlapdriba. Šalį pasieks ciklono stiprių vėjų zona, pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/sek., kai kur net 21–25 m/sek. Temperatūra nekris žemiau 0–5 laipsnių šilumos.

Šeštadienio dieną dangumi plauks tankūs debesys, pragiedrulių gali pasirodyti tik pietvakariniame šalies pakraštyje. Daug kur protarpiais kris krituliai – lietus, po pietų ir vakarop lietų daug kur keis šlapdriba. Pūs smarkus vakarų, šiaurės vakarų vėjas, gūsiai daug kur sieks 15–20 m/sek., vietomis 21–25 m/sek. Į šalį ims veržtis šaltesnio oro masė, todėl temperatūra nekils aukščiau 1–6 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas