Praėjusi naktis – rekordiškai šalta: sodininkai susiėmė už galvos, kai kur temperatūra nesiekė nė 4 laipsnių

Nors dienomis lepina šiluma, naktys išlieka labai vėsios. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) specialistai praneša, kad praėjusią naktį užfiksuotas net šalčio rekordas, o kai kur galėjo susiformuoti ir šalnos. 

Šiaurės rytuose naktis buvo rekordiškai šalta. <br>lrytas.lt montažas. 
Šiaurės rytuose naktis buvo rekordiškai šalta. <br>lrytas.lt montažas. 
Šiaurės rytuose naktis buvo rekordiškai šalta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaurės rytuose naktis buvo rekordiškai šalta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaurės rytuose naktis buvo rekordiškai šalta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaurės rytuose naktis buvo rekordiškai šalta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-11 11:55

„Šiaurės rytuose naktis buvo rekordiškai šalta. Jau vidurvasaris, bet vėsi oro masė plūstanti iš šiaurės rytų sudarė sąlygas rekordui. Remiantis preliminariais duomenimis, anksti ryte buvo užfiksuotas naujas liepos 11-osios minimalios oro temperatūros rekordas – Molėtų automatinėje meteorologijos stotyje oras (1,5 m aukštyje) atšalo net iki +3,8 laipsnio (o Utenoje iki +4,8 laipsnio).

Daugiau nei laipsniu buvo pagerintas net 55 metus išsilaikęs rekordas: 1968–07–11 Laukuvoje oras buvo atšalęs iki +4,9 laipsnio.

Tuo tarpu, dirvos paviršiuje (5 cm aukštyje) šalnų pavyko išvengti. Žemiausia temperatūra išmatuota Anykščiuose, vos +0,5 laipsnio. Taip pat, žema temperatūra stebėta ir Molėtuose (+1,2 laipsnio) bei Utenoje (+1,5 laipsnio). Neatmestina, kad kažkur šiose apylinkėse esančiose daubose (neigiamose reljefo formose) prie dirvos paviršiaus galėjo susidaryti silpnos šalnos“, – pranešė meteo.lt.

Sinoptikai sako, kad ir ateinančios naktys bus gana vėsios. Antradienį mūsų šalies orus lems aukštesnio slėgio laukas. Ryto valandomis orai daug kur bus saulėti, vėliau debesys sutankės, bet vakarop dangus vėl giedrės. Iš tamsesnių debesų kai kur gali kristi pavieniai lietaus lašai, bet žymesnio lietaus nenumatoma.

Pūs nestiprus, besikeičiančios krypties vėjas, 4–9 m/sek. greičiu. Temperatūra popietę pakils iki 20–25 laipsnių.

Trečiadienio naktį vyraus mažai debesuoti orai, lietaus nenumatoma. Vėjas visai nurims. Naktis bus gaivi, oras atvės iki 8–13 laipsnių šilumos, tik Kuršių nerijoje laikysis 14–16 laipsnių šiluma.

Trečiadienio dieną iš vakarų artės nykstantis atmosferos frontas. Dangumi plauks tai tankesni, tai retesni debesys, dažnai džiugins saulės spinduliai. Daugelyje rajonų visa diena išliks sausa, tik vakarop pietvakariniuose rajonuose kai kur trumpai palis, gali perkūnija sugriaudėti.

Papūs nestiprus pietų, pietvakarių, vietomis ir pietryčių vėjas, kuris atplukdys šiltesnio oro masę, todėl temperatūra antroje dienos pusėje pakils iki 23–28 laipsnių.

Ketvirtadienio naktį vyraus debesuoti su pragiedruliais orai, didesnėje šalies dalyje trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas dar daug kur pūs iš pietų, bet nestipriai, tik vakariniuose rajonuose jau papūs gaivesnis vakaris. Temperatūra nekris žemiau 13–18 laipsnių.

Ketvirtadienio dieną debesys prasisklaidys, trumpai palis tik kai kuriose vietovėse, gali pagrūmoti perkūnija. Vėjas visoje šalyje pasisuks iš vakarų, šiaurės vakarų ir sustiprės iki 6–11 m/sek. Diena išliks šilta, temperatūra kils iki 22–27 laipsnių.

Penktadienio naktį kai kur vakariniuose rajonuose, dieną daugelyje vietovių trumpai palis, galima perkūnija. Naktį vės iki 9–14, pajūryje 15–17 laipsnių šilumos, dieną šils iki 21–26 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.