Klimatologas praneša, kas laukia po Naujųjų: ženklus atšalimas ir gera porcija sniego

Atlydys užsitęsė, bet jau netrukus jis baigsis. Tiesa, pats atlydys buvo prognozuojamas trumpesnis, nepastovus, su trumpalaikiais atšalimais. Tačiau buvo pakankamai ilgas ir drėgnas, kad pilnai nutirpdytų sniego dangą visoje Lietuvoje. Šilta antra gruodžio pusė tiek Lietuvoje, tiek ir visoje šiaurinėje ir rytinėje Europos dalyje buvo dėl intensyvios jūrinių oro masių advekcijos nuo Atlanto.

Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>R.Vilkelio nuotr.
Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>R.Vilkelio nuotr.
Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>D.Umbraso nuotr.
Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>D.Umbraso nuotr.
Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>T.Bauro nuotr.
Iškart po Naujųjų laukia dideli pokyčiai. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Doc. Gintautas Stankūnavičius, VU Hidrologijos ir klimatologijos katedra

Dec 30, 2023, 2:56 PM, atnaujinta Dec 30, 2023, 2:57 PM

Tam labai palanki buvo vidutinio slėgio lauko erdvinė struktūra: virš Šiaurės rytų Europos anomaliai žemas, o virš Pietvakarių Europos – anomaliai aukštas, atitinkamai -16 hPa (virš Leningrado, Vologdos ir Novgorodo sričių Rusijoje) ir +11 hPa (virš Galisijos autonominio regiono Ispanijoje).

Pusrutulio mastu Azorų aukšto slėgio srities centras gruodžio antroje pusėje buvo „pasistūmęs“ apie 1000–1500 km į šiaurės rytus nuo savo vidutinės klimatinės padėties, Islandijos žemos slėgio centras atsidūrė virš Norvegijos jūros, o Sibiro (Azijos) žiemos anticiklono centrinė dalis buvo beveik savo „normalioje“ padėtyje ir net intensyvesnė už vidutinę.

Taip pat šiuo laikotarpiu susidarė stipresnis nei vidutinis vakarų–rytų oro srautas su maksimaliais vėjo greičiais virš Šiaurės rytų Atlanto, Škotijos ir Šiaurės jūros, kuris neleido greitai atvėsti oro masėms judant nuo vandenyno į žemyno gilumą. Didžiausia oro temperatūros anomalija susidarė Vidurio ir Rytų Europoje bei šiaurinėje Balkanų pusiasalio dalyje – iki 3–5 laipsnių aukščiau normos.

Grįžtant prie sniego dangos – šiuo metu ji dar išsilaikė Rytų Latvijoje ir didesnėje Estijos dalyje, išskyrus nedidelius plotus Saaremos saloje ir šalies pietvakariuose. Na, o Estijos šiaurės rytuose ir Haanjos aukštumoje vietomis sniego danga viršija 25 cm. Nuo pirmadienio sniego danga Lietuvoje vėl ims kauptis ir pradės formuotis įšalas, nes orai atšals.

Šiandien (šeštadienį) Lietuva dar liks seno gilaus Atlanto ciklono įtakos zonoje, o ciklono atmosferos frontai lems lietingus, santykinai šiltus, bet jau nelabai vėjuotus orus. Daugiausia kritulių prognozuojama pietinėje Lietuvos dalyje ir Žemaičių aukštumoje.

Rytoj visa ši sudėtinga cikloninė sistema pasitrauks į rytus, o virš Skandinavijos stiprės poliarinis anticiklonas. Orai palaipsniui šals, krituliai, daugiausia lietus ir šlapdriba bus neintensyvūs ir ne visur, slėgis kils, o vėjas silpnės.

Pirmadienio naktį visoje Lietuvoje oro temperatūra kris iki 0 – – 7 laipsnių, daugiausia be kritulių. Taigi, Naujų Metų naktis bus vidutiniškai vėsi ir rami.

Pirmadienį taip pat iš pietvakarių priartės lėtai slenkantis, bet kontrastingas atmosferos frontas. Didžiausia kritulių (sniego) tikimybė – pietiniuose ir pietvakariniuose Lietuvos rajonuose, o stipresnio šalčio – šiauriniuose ir šiaurės rytiniuose.

Antradienio naktį dar labiau šals – iki -7 – -12 laipsnių, pajūryje ir pietvakariniuose rajonuose iki -2 – -8 laipsnių. Dieną bus keliais laipsniais šilčiau. Sniegas prognozuojamas daugiausia pietvakariniuose, pietiniuose rajonuose ir pajūryje.

Trečiadienis ir ketvirtadienis – ateinančios savaitės šalčiausios dienos, kritulių tikimybė nedidelė, pūs žvarbus rytų vėjas, oro temperatūra naktį nuo -8 laipsnių iki -15 laipsnių, (pajūryje – -5 – -10 laipsnių), dieną – -5 – -10 laipsnių.

Nuo ketvirtadienio poliarinis anticiklonas iš Suomijos ir šiaurinės Rusijos ims lėtai trauktis link Uralo ir šaltis susilpnės. Kitos savaitės pabaigoje slėgis kris, vėl laukiamas sniegas, šlapdriba ir debesuoti orai.

Remiantis šios dienos vidutinės trukmės orų prognozėmis, kito savaitgalio atšilimas ilgai neužtruks, po to laukia eilinis orų atvėsimas. Toks orų kaitos scenarijus tikėtinas kiek daugiau, nei 50 proc., tačiau kiti, mažiau tikėtini scenarijai, to žymesnio atšilimo kitą savaitgalį net nežada.

Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad sausio mėnesio pirmoje pusėje susidarys palankios sąlygos anticiklogenezei (stiprės poliariniai anticiklonai) virš Islandijos, pietinės Grenlandijos ir Farerų salų regiono. Tai dinamiškai labai aktyvus regionas, kuris lemia Atlanto ciklonų stiprumą ir jų trajektorijas: jie turėtų būti nukreipiami daug toliau į pietus.

Todėl ir prognostinės schemos rodo, kad vidutinė oro temperatūra visoje šiaurinėje Europos dalyje sausio pirmoje pusėje bus žemesnė už daugiametę, o Skandinavijoje – daug žemesnė. Ilgalaikės kritulių prognozės nėra tokios tendencingos ir patikimos. Vidutiniškai sausis turėtų būti sausesnis už normą, tačiau gausesnių kritulių reiktų tikėtis paskutinį sausio dešimtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.