Atkeliauja dar viena kritulių porcija, tačiau šįkart – šlapdriba ir lietus: iškris iki 20 mm, įspėja ir dėl vėjo

Ilgai Lietuvą gniaužtuose laikęs šaltis atsitraukė, o pirmadienį pradėjo tirpti ir nemenkos pusnys. Grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai praneša, kad trečiadienį sniego danga mažės dar sparčiau, kadangi atkeliauja nemenka porcija lietaus.

Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>T.Bauro nuotr.
Trečiadienį laukia itin nemalonūs orai. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-01-23 20:00, atnaujinta 2024-01-23 20:01

„Ryte iš vakarų prie Lietuvos priartės žemo slėgio sūkurio nuo Atlanto vandenyno genamas atmosferos frontas. Laukia žiemiška dargana su daug kritulių (iki 10–20 mm): iš pradžių kris šlapdriba, po to viskas pereis į lietų. Šalia to, sustiprės vėjas, gūsiai iki 15–20 m/s.

Negana to, mišrių kritulių bus ir ketvirtadienį. Nuo penktadienio bent trumpam bus šalčiau“, – pranešė „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Per balas teks braidyti ne tik dėl krentančių kritulių, tačiau ir dėl gausiai tirpstančio sniego, kurio kai kuriose vietoje – beveik 30 cm. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) pirmadienio rytą informavo, kad storiausia sniego danga buvo susidariusi Laukuvoje (Šilalės r.) – 29 cm, Puvočiuose (Varėnos r.) – 25 cm, Švenčionyse ir Lankupiuose (Klaipėdos r.) – 22 cm.

Po 21 cm išmatuota Vilniuje, Vėžaičiuose (Klaipėdos r.) ir Tauragnuose (Utenos r.). Po 20 cm buvo Rokiškyje, Tauragėje, Buivydžiuose (Vilniaus r.) ir Liukonyse (Širvintų r.).

Mažiausiai sniego pirmadienį buvo Nidoje, vos 5 cm. Leckavoje (Mažeikių r.) ir Kybartuose – po 6 cm. Marijampolėje ir Kyburiuose (Pasvalio r.) – po 7 cm. Mažeikiuose – 8 cm, o Šiaulėnuose (Radviliškio r.) – 9 cm.

Sinoptikai taip pat primena, kad po lietingų ir šiltesnių dienų naktimis bei paryčiais dar spustels šaltis, todėl saugotis reikės ir pavojingų reiškinių. 

Trečiadienio dieną mūsų šalį užgrius aktyvus Atlanto ciklonas. Dangus bus apniukęs, visoje šalyje numatomi krituliai – šlapdriba pereinanti į lietų. Vietomis krituliai bus gausūs. Kai kur gali būti slidu, išliks silpnos lijundros tikimybė.

Pūs stiprus pietų, pietvakarių vėjas, 9–14 m/sek. greičiu, daug kur gūsiai sieks 15–20 m/sek. Į šalį plūstelės dar viena šiltesnio oro porcija, todėl temperatūra kils iki 1–6 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį ciklonas pamažu nuslinks į rytus, atverdamas kelią šaltesniam orui iš šiaurės. Dangų dengs tankūs debesys, daugelyje rajonų protarpiais numatomi krituliai, naktį dažniausiai lis, o dieną lietų pamažu keis šlapdriba, vakare ir sniegas.

Stiprų pietvakarių, vakarų vėją, keis toks pat stiprus šiaurės vakarų vėjas, vietomis gūsiai sieks 15–20 m/sek. Naktį temperatūra pažemės tik iki 0–5 laipsnių šilumos, o dieną nebekils ir bus tie patys 0–5 laipsniai šilumos, o vakare vietomis pradės šalti, formuosis plikledis.

Penktadienio naktį vietomis trumpai ir negausiai pasnigs, o dieną sustiprės aukštesnio slėgio laukas ir žymesnių kritulių jau nenumatoma. Šiaurės vakarų vėjas rims. Naktį pašals iki 2–7 laipsnių šalčio, formuosis plikledis, o dieną bus nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?