Garsusis švilpikas Philas prognozuoja ankstyvą pavasarį

Visame pasaulyje garsus švilpikas Philas prognozuoja į Jungtines Valstijas ateinant greitą pavasarį. Penktadienį, jau 138 kartą minint Švilpiko dieną, graužikas iš Panksutonio miestelio Pensilvanijos valstijoje nepamatė savo šešėlio – tai reiškia, kad žiema jau netrukus vietą užleis pavasariui.

Pavasaris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris<br>J.Balčiūno nuotr.
Pavasaris<br>J.Balčiūno nuotr.
Pavasaris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 2, 2024, 8:40 PM

Švilpikui „paskelbus“ šią prognozę, pasigirdo susirinkusiųjų plojimai. Vadovaujantis tradicija, Panksutonio švilpiko klubo nariai tekant saulei ištraukia graužiką iš jo urvo ir pagal tai, ar jis mato savo šešėlį, sprendžia, ar laukti ankstyvo pavasario, ar ne. Taip Philas prognozuoja orus jau daugiau kaip 130 metų. Tiesa, daugiau kaip puse atvejų jo prognozės nepasitvirtina.

Tradicija spėti pavasario pradžią atkeliavo į Šiaurės Ameriką kartu su imigrantais vokiečiais. Vokietijoje XIX amžiuje pranašautojo vaidmenį atlikdavo barsukas; Pensilvanijos valstijoje barsukų nėra, todėl naujakuriai paskyrė „liaudies meteorologu“ švilpiką.

Švilpiko diena pirmą kartą buvo oficialiai pažymėta 1886 metų vasario 2-ąją. Šią tradiciją išgarsino visame pasaulyje 1993 metais pasirodęs Holivudo filmas „Švilpiko diena“ („Groundhog Day“).

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.