Sekmadienį fiksuotas dar vienas šilumos rekordas

Kovas prasidėjo rekordine šiluma. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) praneša, kad rekordiškai šilta buvo ne tik kovo 1-oji, bet ir 3-oji.

Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>lrytas.lt koliažas. 
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>lrytas.lt koliažas. 
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>LHMT iliustracija. 
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>LHMT iliustracija. 
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sekmadienis buvo rekordiškai šiltas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-03-04 10:45

„Sekmadienį (kovo 3-ąją) prognozuota, jog įdienojus sušils iki 5–10 laipsnių šilumos. Vis dėlto, visą dieną šviečiant Saulei ir pučiant pietryčių vėjui, šiaurės vakariniuose rajonuose oras sušilo 1–2 laipsniais daugiau nei prognozuota, todėl buvo išmatuotas dar vienas šilumos rekordas.

Šventosios automatinėje meteorologijos stotyje sušilo iki +11,7 laipsnio (o Klaipėdoje iki +11,6 laipsnio). Taigi, ankstesnis 27 metų senumo rekordas (+11,6 laipsnio, Šilutė, 1997–03–03) pagerintas vos per 0,1 laipsnio.

Šiemet tai yra jau trečiasis šilumos rekordas. 2023 metais tokių buvo net septyniolika. 2022 metais – trylika, o 2021 m. – šeši“, – pranešė LHMT.

Visgi artimiausios dienos tokios šiltos jau nebebus. Pirmadienį šalies orus lems mažai aktyvaus žemo slėgio sūkurio dalis. Dangus jau nebebus giedras, daug kur laikysis tankūs debesys. Kiek daugiau pragiedrulių dar išliks šiaurės vakarinėje pusėje. Kai kur, didesnė tikimybė Pietryčių Lietuvoje, numatomi nedideli krituliai.

Labiausiai tikėtinas lietus, tačiau viena kita šlapia snaigė taip pat kai kur gali pasirodyti. Vėjas keis kryptį, pasisuks iš rytų, šiaurės rytų, išliks apysmarkis ir nemalonus. Temperatūra dėl plūstančio šaltesnio oro ir žemų debesų jau kils daug sunkiau ir įdienojus oras šils iki 2–7 laipsnių šilumos.

Antradienio naktį situacija per daug nesikeis, ciklonas liks piečiau Lietuvos. Debesuotumas bus gana nevienodas – šiaurinėje dalyje daugės pragiedrulių, o pietuose dangus išliks apniukęs. Būtent pietinėje pusėje laukiami krituliai, kurie bus daugiausia nedideli, kris lietus ir šlapdriba.

Ir toliau pūs nemalonus rytinių krypčių vėjas, kai kur galimi gūsiai iki 15–17 m/s. Žemiausia temperatūra pasiskirstys nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

Antradienio dieną vis dar debesų daugiau bus pietuose, bet ir čia įdienojus jie sklaidys, vakarop jau daug kur dangus pragiedrės. Krituliams, daugiausia nedideliam lietui, didesnė tikimybė pietiniuose rajonuose bus kristi dienos pradžioje.

Rytinių krypčių vėjas išliks stiprokas, kai kur gūsiuose siekiantis 15–17 m/s. Trumpam užslinkusi šiltesnio oro masė ir giedresnis dangus leis orui sušilti iki 5–10 laipsnių šilumos.

Trečiadienį savo įtaką išplės aukšto slėgio sritis. Nakties metu debesys jau išsisklaidys beveik visur, netrūks giedro dangaus plotų ir kritulių nebenumatoma. Vėjas išliks rytinių krypčių, nurims. Temperatūra kris sparčiau ir paryčiais bus tarp 0–5 laipsnių šalčio.

Trečiadienio dieną dangus Lietuvoje bus giedras, danguje net ir mažų aukštai plaukiančių debesų neturėtų būti. Kristi lietui ar kitokiems krituliams tiesiog nebus iš ko. Pūs vidutinio stiprumo rytinių krypčių vėjas. Nepaisant ilgai trunkančių saulės spindulių temperatūra vėl kils kiek sunkiau ir bus tarp 4–9 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį pokyčių nelaukiama. Nakties metu dangus ir toliau bus giedras, o dieną galimi nebent kai kur trumpam praplaukiantys nedideli debesys. Ir toliau bus sausa, lietaus tikrai nesulauksime. Nebeturėtų būti žvarbu dėl vėjo, kuris dar labiau nurims. Nakties metu pašals iki 1–6 laipsnių šalčio, o dieną bus 4–9 laipsnių šiluma.

Penktadienį debesuotumas išliks labai menkas, netrūks saulės, o krituliai ir toliau nenumatomi. Nepastovios krypties vėjas vis dar bus silpnas, tačiau temperatūra numatoma dar šiek tiek žemesnė: naktį tarp 2–7 laipsnių šalčio, dieną – 3–8 laipsnių šilumos.

Remiantis dabartiniais duomenimis, savaitgalį užslinks dar šaltesnio oro masė. Debesuotumas padidės, kai kur sulauksime negausių mišrių kritulių, o temperatūra kils dar sunkiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.