Atkakliausiems Pamario krašto lankytojams žada ir dovanas – reikės tik stebėti paukščius

Vasara kone kiekvienam asocijuojasi su nuotykiais ir kelionėmis. Ir jums taip pat, tiesa? Tad jei pasiilgote netikėtų atradimų ir įspūdžių, patyrę gamtos gidai ir ornitologai kviečia ieškoti Pamario krašto lobių, surinkti paukščių kolekciją ir dovanų gauti paukščių pažinimo vadovą. Mobilioji programėlė „Paukščių kelias“ gali būti ne tik jūsų kelionės organizatorė, bet ir išmani gidė.

 Mažasis apuokas
 Mažasis apuokas
 Kintų miškas
 Kintų miškas
 Bevardis upelis
 Bevardis upelis
 Mažasis erelis rėksnys
 Mažasis erelis rėksnys
 Pilkoji gervė
 Pilkoji gervė
 Juodkrantės žiedavimo stotis
 Juodkrantės žiedavimo stotis
 Juodkrantės žiedavimo stotis
 Juodkrantės žiedavimo stotis
Didysis kormoranas
Didysis kormoranas
 Mobilioji programėlė
 Mobilioji programėlė
Pažintinis dendrologinis takas
Pažintinis dendrologinis takas
 Pervalkos molas
 Pervalkos molas
 Nidos molas
 Nidos molas
Kukutis
Kukutis
Gaidukas
Gaidukas
 Preilos molas
 Preilos molas
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 12:40 PM

Šilutės rajono savivaldybė, įgyvendindama unikalų projektą „Pažink Pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“, pasirūpino, kad keliauti šią vasarą būtų dar paprasčiau ir įdomiau. Įdomiausi Pamario krašto maršrutai ir paukščiai jau perkelti ir į skaitmeninę erdvę. Parsisiuntę mobiliąją programėlę „Paukščių kelias“, dar tik pradedantys ir gerokai patyrę paukščių stebėtojai gali keliauti po Pamario kraštą su šeima, grožėtis paukščiais, aptinkamais unikaliose vietose.

1. Parsisiųskite programėlę „Paukščių kelias“ ir pasirinkite maršrutą

Parsisiuntę programėlę į telefoną iš „Google Play“ arba „App Store“, galėsite rinktis iš net penkių siūlomų maršrutų. Kūrėjai pasistengė, kad jums netektų sukti galvos ir planuoti patiems. Maršrutų pavadinimai savaime intriguoja ir kelia susidomėjimą: „Sala“, „Jūriniai ereliai“, „Už jūrų marių“ ir kt. Nuo kurio pradėsite?

Pasirinkę maršrutą rasite žemėlapį ir rekomenduojamus aplankyti gamtos objektus. Pavyzdžiui, jei sudomino „Jūrinių erelių“ maršrutas, jums bus siūloma išsiruošti į kelionę ir pamatyti Minijos senvagę, Minijos mišką, Kintų mišką, Svencelės pievų botaninį-zoologinį draustinį ir kitus objektus. Programėlėje pateiktas žemėlapis padės susiorientuoti ir keliauti nuo vieno Pamario krašto lobio iki kito.

2. Apsilankykite pasirinktose Pamario krašto vietovėse

Pasirinkę maršrutą, keliaukite ir aplankykite įdomias Nemuno deltos ir Kuršių Nerijos nacionalinio parko vietoves. Privažiavę numatytą objektą, ieškokite ten paliktos nuorodos – QR kodo, nuskenuokite ir skaitykite informaciją apie vietovę. Jums padėti, pasiruošęs audio gidas: visus įdomiausius faktus rasite programėlėje.

Štai traukdami jūrinių erelių keliais į šiaurę nuo Kintų pastebėsite Kuršių marių pakrante besidriekiantį nuostabų Kintų mišką. Tikima, kad šis miškas prieš kelis šimtus metų buvo pasodintas tam, kad sustabdytų pakrantėje pustomą smėlį. Tokį pat didelį įspūdį paliks nuostabaus grožio Svencelės lagūninių pievų kompleksas ties Kuršių mariomis. Šis botaninis-zoologinis draustinis buvo įsteigtas retoms giesmininkėms – meldinėms nendrinukėms – apsaugoti.

3. Žaiskite ir ieškokite pasislėpusių paukščių

Atvykę į kurį nors objektą ir nuskaitę QR kodą, galėsite žaisti linksmą paukščių paieškos žaidimą. Ekrane ieškokite tam tikrai vietovei priskirtų sparnuočių. Suradę ir paspaudę ant jų atvaizdų, rasite įdomų trumpą aprašymą apie rūšį, o tęsdami toliau galėsite pasidaryti ir paukščio fotografiją.

Pavyzdžiui, jau minėtas „Jūrinių erelių“ maršrutas gali jus atvesti į mišku vingiuojantį keliuką nuo Kintų iki Svencelės. Šis keliukas yra ypač mėgstamas paukščių stebėtojų. Čia galite pamatyti jūrinį erelį, juodųjų ir pilkųjų meletų, o vakarėjant išgirsti ūbaujančią naminę pelėdą ar vasaros naktį kurkiantį lėlį. Svencelėje greičiausiai pavyks išvysti ir išgirsti meldinę nendrinukę, balinę pelėdą, geltongalvę kielę, jūrinį erelį, nendrinę lingę, perkūno oželį ir kitų retų paukščių.

4. Surinkite visą kolekciją ir gaukite prizą

Būkite atkaklūs ir programėlėje surinkite visą paukščių ženkliukų kolekciją, pasidalinkite savo kūrybiškumu su paukščių stebėtojų bendruomene. Beje, turėdami visą kolekciją, kreipkitės į Šilutės turizmo informacijos centrą arba į Kuršių Nerijos nacionalinio parko lankytojų centrą Nidoje ir gaukite dovanų knygą „Lietuvos paukščių pažinimo vadovas“. Deja, bet knygų kiekis ribotas.

Tai ypatingas nuotykis visiems – vertinantiems laiką gamtoje ir besigrožintiems paukščiais , mėgstantiems keliauti ir net dievinantiems azartą, nes sudaroma puiki galimybė pasivaržyti su kitais. Smagių vasaros patirčių gražiausiuose Pamario krašto kampeliuose!

Daugiau informacijos www.pauksciukelias.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.