Kviečia apsilankyti: pristatė Lietuvos rekreacinių objektų žemėlapį

Valstybinių miškų urėdija pristatė rekreacinių objektų žemėlapį, kuriame kone kiekvienas ras vietą, kurią norėtų patyrinėti iš arčiau. Žemėlapyje iš viso bus galima rasti virš 1250 rekreacinių objektų: pažintinių takų, stovyklaviečių, poilsiaviečių, atokvėpio vietų ir kt.

Germanto pažintinis takas.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Germanto pažintinis takas.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Žvėrinčius.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Žvėrinčius.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Varnikų takas.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Varnikų takas.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Gėlos ežeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gėlos ežeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gėlos ežeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gėlos ežeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atnaujintas arboretumas.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Atnaujintas arboretumas.<br>Valstybinių miškų urėdijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 3:40 PM

„Valstybinių miškų urėdija prižiūri daugybę įvairių lankytinų vietų, kuriose galima daugiau sužinoti apie šalies istoriją, pagilinti žinias apie gamtą ar tiesiog pasidžiaugti nuostabiais vaizdais stovyklaujant, ar vaikštinėjant miškuose. Kviečiame naudotis žemėlapiu ir atrasti Lietuvą iš naujo“, – sako Valstybinių miškų urėdijos direktorius Valdas Kaubrė.

Šiuo metu žemėlapyje galima rasti šešių tipų rekreacinius objektus: stovyklavietes, pažintinius takus, pažintinius kompleksus, apžvalgos aikšteles bei trasas. Žemėlapis dar pildomas poilsiavietėmis bei atokvėpio vietomis. Žemėlapyje lankytojai ras trumpus objektų aprašus bei jų nuotraukas, atsakingų padalinių kontaktus.

Miškininkai visuomet prižiūrėjo ir įrengia naujus rekreacinius objektus lankytojams, taiso, remontuoja esamus. Kiekvienas regionas gali pasigirti savo išskirtiniais objektais, kurie jau yra tapę traukos taškais lankytojams, tačiau galima atrasti ir mažiau žinomų objektų. Visi Valstybinių miškų urėdijos prižiūrimi rekreaciniai objektai yra nemokami ir atviri visus metus.

Jei nežinote nuo ko pradėti – Valstybinių miškų urėdijos rekomendacijos:

Neseniai atnaujintas Dubravos arboretumas

Dar 1958 metais įkurtas arboretumas nuolat augo ir plėtėsi, o 2000-aisiais jam suteiktas dendrologinės kolekcijos statusas, arboretumas paskelbtas saugomu gamtos objektu. 51,5 ha užimančiame Dubravos arboretume galima susipažinti su daugiau kaip 2000 augalų rūšių, dendrologine kolekcija.

Čia surinkti ir auginami mokslo, pažintiniu ir dekoratyviniu požiūriu vertingi vietinės ir svetimžemės dendrofloros augalai, tarp kurių yra ir unikalių – labai retų atvežtų, nebūdingų Lietuvos gamtai bei vietinės selekcijos medžių ir krūmų.

Arboretume siekiama kaupti, saugoti, tirti ir eksponuoti savaiminius bei į Lietuvą atvežtus sumedėjusius augalus, gausinti dendrofloros įvairovę Lietuvoje bei sudaryti sąlygas mokslo tyrimams, mokymui ir visuomenei šviesti. Arboretumo kolekcijos – moksliškai tikslios ir estetiškai patrauklios – tai puiki bazė ir gamtos laboratorija botanikos, dendrologijos, miškininkystės, biologijos, ekologijos studijoms ir moksliniams tyrimams.

Žvėrinčius

Mylintiems gyvūnus ir norintiems paganyti akis į ne kasdien sutinkamus miško žvėris – puikiai tiks Telšių rajone įsikūręs Žvėrinčius. Dar 1996 m. Ubiškės girininkijoje įkurtame Žvėrinčiuje gyvena įvairių rūšių laukinių gyvūnų.

Žvėrinčius užima apie 70 ha plotą, jame gyvena stumbrai, danieliai, muflonai, lūšys, didieji apuokai, tarpanė, žemaitukų veislės kumelaitė, tauriojo elnio patelė. Gyvūnams Žvėrinčiuje sukurtos sąlygos gyventi arčiau jiems įprastos natūralios aplinkos, tad aptvarai yra dideli, kartais gyvūnai būna pasislėpę tankmėję, tad juos sudėtinga pamatyti. Lankytojams čia įrengtos regyklos, atokvėpio vietos bei žaidimų aikštelė vaikams. Apsilankymas – nemokamas.

Girinio takas

Girinio taką savo iniciatyva dar 2003 metais suprojektavo ir įrengė ilgametis Valstybinių miškų urėdijos girininkas Jonas Leika, kuris ir šiandien lankytojams papasakoja apie taką ir supažindina su miškininko profesija. Tai pažintinis-mokomasis takas, kuriuo einantiems lankytojams aiškiai ir paprastai paaiškinama, kiek ir kokių medžių auga Lietuvoje, kas yra miško ardai, kokia miško sandara ir kokius darbus miške atlieka miškininkai.

Visi čia gali pasitikrinti arba papildyti savo žinias apie miškininkystę. Tako pabaigoje lankytojai ras pavėsinę ir ant skardžio stovintį apžvalgos bokštelį, nuo kurio atsiveria panorama į apačioje tekantį upelį. Netoliese – ir garsiojo Lietuvos poeto Maironio mėgtas suolelis, ant kurio, pasakojama, sėdėdamas kūrė savo eiles. Šalia esančioje laužavietėje galima užsikurti laužą, papietauti, pailsėti miške.

Varnikų botaninio zoologinio draustinio pažintinis takas

Einat šiuo 4 kilometrų ilgio taku galima pamatyti gražiausias ir sunkiai prieinamas draustinio vietas. Pažintinis takas apima ledyno pakraščio suformuotą kalvotą reljefą su jame augančiu senu, natūraliu ir jaunu žmogaus sodintu mišku bei reljefą su liekaniniais ežerėliais Ilgelio pelkėje. Įdomus faktas – Ilgelio pelkėje yra net keturi tokie ežerėliai – Ilgelis, Baluošas, Piliškių ir Bevardis.

Ir liekaniniais jie vadinami todėl, kad visi jie yra vieno kadaise buvusio didelio ežero liekanos. Takas prasideda maždaug 165 m. aukštyje virš jūros lygio, ledyno pakraščio suformuotame reljefe, todėl jis labai raižytas: čia daug aukštų kalvų ir daug gilių aklinų tarpukalvių – vaizdas atsiveria išties įspūdingas.

Pusė kelio lankytojai keliauja mediniu taku per Ilgelio pelkę, kuri aprėpia 207 ha. Draustinyje priskaičiuojama net 118 samanų rūšių, retų grybų ir saugomų augalų. Lankytojams įrengtos pavėsinės, trys apžvalgos aikštelės ir dešimt atokvėpio stotelių.

Poilsiavietė prie Gėlos ežero

Šalia baltuoju moliu garsaus Gėlos ežero, esančio Nemenčinės girininkijoje, įrengta kokybiškam poilsiui skirta poilsiavietė su lauko baldais, 870 metrų ilgio rekreacinis takas, vaikų žaidimų aikštelės ir informaciniai stendai bei automobilių stovėjimo aikštelė. Gėlos ežeras tyvuliuoja už 23 kilometrų nuo Vilniaus ir 2 kilometrų į rytus nuo Nemenčinės. Šio ežero vanduo laikomas vienu švariausių Vilniaus apylinkėse, garsus jis ir baltojo molio krantu.

Jūkainių pažintinis takas

Jūkainių pažintinis kompleksas įkurtas 2005 m. Jį sudaro Jūkainių rekreacinis-pažintinis miško takas ir Jūkainių stovyklavietė. Lankytojai gali pasirinkti: eiti didžiuoju ratu – 1,3 km arba mažuoju ratu, vedančiu per pelkę – 750 m. Net 550 metrų tako pritaikyta ir žmonėms su judėjimo negalia. Takas pasižymi tuo, kad vingiuoja virš žemapelkės, pakeliui galima pamatyti daug medinių tautodailininkų skulptūrų.

Taip pat palei taką yra įrengta informacinių lentelių, pasakojančių apie mūsų miškų medžių rūšis. Įdomus faktas – draustinyje augantys ąžuolai yra trečiosios kartos buvusio šventojo ąžuolyno palikuonys, išlikusi ir buvusio dvaro vandens malūno vieta. Lankytojams įrengtos pavėsinės, poilsio ir apžvalgos aikštelės, paplūdimys, laužavietės, sūpuoklės.

Germanto pažintiniai takai

Telšių rajone esančiame draustinyje lankytojai gali keliauti palei Ilgio ir Germanto ežerus pėsčiomis arba dviračiais dviem lygiagrečiai įrengtais takais, kurie sujungti žiedais. Iš viso – 12,4 km pažintinių takų. Rytinėje Germanto ežero pakrantėje – informacinė erdvė, supažindinanti lankytojus su draustinyje esančiomis kraštovaizdžio vertybėmis. Kiek tolėliau, miške, įrengta apmąstymų aikštelė su lauko akmenų energetiniu labirintu, meditacijos nameliais, ugnies pojūčių vieta.

Keliaudami nuo Germanto link Ilgio ežero, jaunieji gamtos mylėtojai gali išbandyti gamtos pažinimo įrenginius „Paukščio lizdas“, „Vabalų viešbutis“, „Medžių pažinimas“, „Miško klasė“ ir kitus. 1,2 km ilgio Basų kojų takas veda aplink Ilgio ežerą per skiedras, pelkę, akmenis, rąstus ir buomus. Prie Ilgio įrengti ir mediniai takai neįgaliesiems, ir fizinio aktyvumo įrenginiai visai šeimai.

Žemėlapis lankytojams pasiekiamas paspaudus čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.