Neatrasta Lietuva: 4 vietos Vilniaus rajone, kurias žino retas

Nors vis dar galima išgirsti sakančių, kad Lietuvoje nėra ką aplankyti, komunikacijos specialistas Mantas Brazdžionis su tuo tikrai nesutiktų. Kartu su drauge Viktorija virš 1000 vietų jau aplankęs Mantas sako, kad tai – dar tikrai ne viskas.

Arvydų dvaras.<br>Asm. archyvo nuotr.
Arvydų dvaras.<br>Asm. archyvo nuotr.
Arvydų dvaras.<br>Asm. archyvo nuotr.
Arvydų dvaras.<br>Asm. archyvo nuotr.
Pričiūnų Šv. Ignoto koplyčia.<br>Asm. archyvo nuotr.
Pričiūnų Šv. Ignoto koplyčia.<br>Asm. archyvo nuotr.
Žeimenos ir Neries upių santaka.<br>Asm. archyvo nuotr.
Žeimenos ir Neries upių santaka.<br>Asm. archyvo nuotr.
Raudondvario dvaras. <br>Asm. archyvo nuotr.
Raudondvario dvaras. <br>Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 3, 2021, 8:07 AM, atnaujinta Jan 22, 2023, 7:52 PM

Kelionėmis po Lietuvą Mantas susidomėjo 2017, kai susipažino su Viktorija, o kiekvienam pasimatymui rinkdavosi vis kitą vietą. Greitai lankytinų vietų sąrašas pasibaigė, todėl pora leidosi į naujų objektų paieškas, o dabar, juokauja Mantas, bent jau Vilniuje nebėra objektų, kurie liko neaplankyti.

Keliautojas neslepia, kad anuomet pasakęs, kad keliauja po Lietuvą, susilaukdavo nuostabos, ir džiaugiasi, kad tai – populiarėja.

„Matau, kad kelionės po Lietuvą populiarėja. Tokios mados nebuvo prieš keletą metų, susilaukdavom ir keistų replikų ar žvilgsnių, kad kur jūs važiuosit, nėra ką pamatyt. Džiugu, kad yra kelionių po Lietuvą pagyvėjimas. Iš dalies ir dėl koronaviruso situacijos, bet prisideda ir tai, kad lankytinos vietos vis labiau tvarkomos, gražėja, statomi nauji apžvalgos bokštai, pažintiniai takai, atsiranda informaciniai stendai“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakoja M.Brazdžionis.

Pamatyti, sako jis, tikrai yra ką – vien piliakalnių Lietuvoje beveik 1000. Deja, ne visi jie yra paruošti lankymui, tačiau Lietuvos gamta tikrai gali nudžiuginti gražiomis upėmis, atodangomis.

Pats Mantas sako, kad stengiasi atrasti ir aplankyti mažiau žinomas vietas, o su jomis pasidalija ir savo „Instagram“ paskyroje. Šį kartą Mantas apie kelis išskirtinius Lietuvos kampelius papasakojo ir lrytas.lt skaitytojams, o juos visus galite rasti visai netoli Vilniaus.

„Vilniaus rajone slypi nemažai dar neatrastų objektų, kuriuos siūlau aplankyti mėgstantiems keliauti po Lietuvą“, – sako M.Brazdžionis.

1. Raudondvario dvaras

Netoli Nemenčinės yra Raudondvario vardu pavadinta gyvenvietė, kurioje slepiasi įspūdingi rūmų griuvėsiai. Nuo XVI amžiaus pabaigos šioje vietoje veikė dvaras, kuris priklausė vyskupui Ignotui Masalskiui.

Pasikeitus savininkams, pastatų komplekse vėliau įsikūrė didelis bravoras, alumi aprūpinęs didelę dalį visos Lietuvos. Sėkmingai veiklą čia vykdžiusi alaus darykla leido plėstis dvaro ansambliui – teritorijoje netrukus atsirado vandens malūnai, karčiamos ir kiti statiniai.

Dabar pagrindiniai dvaro rūmai stovi apleisti, o kadaise klestėjusio bravoro pastatai palaipsniui atnaujinami.

Koordinatės: 54.874191, 25.541296

2. Santakos geležinkelio tiltas

Už 10 kilometrų nuo šios vietos slepiasi nepaprastai įdomus gamtos kampelis. Sakyčiau, jog tai – viena įspūdingiausių vietų visame Vilniaus rajone.

Čia Žeimenos upė sutinka Nerį, o abi upes jungia trys įspūdingi tiltai. Man didžiausią įspūdį paliko jau nebenaudojamas vokiškas geležinkelio tiltas, statytas prieš maždaug 80 metų. Gerokai vėliau visai šalia pastatytas ir antrasis tiltas, kuriuo traukiniai rieda iki šiol. Šalia yra ir kabantis pėsčiųjų tiltas. Atokioje vietovėje, apsuptoje upių, šie inžineriniai statiniai atrodo išties įdomiai.

Koordinatės: 54.900333, 25.641139

3. Šv. Ignoto koplyčia

Atokiame Pričiūnų kaime, tarp laukų ir miškų stebinančiai atrodo tvarkinga ir kukli koplytėlė.

Šv. Ignoto vardo koplyčia šiame krašte iškilo 1837 metais. Ant jos sienų galima rasti atminimo lentas su svarbiausiais vietos istoriniais įvykiais.

Kasmet antroje vasaros pusėje čia vyksta Šv. Ignoto atlaidai, į kuriuos vyksta tikintieji iš viso Vilniaus krašto. Gražus objektas, kurį verta aplankyti vykstant pakeliui.

Koordinatės: 54.842159, 25.642514

4. Arvydų dvaras

Pabaigai – šalia Vilniaus miesto ribos stūksantis legendinis Arvydų dvaras. Ryškiai rožinis dvaro pastatas savo spalvingumu išsiskiria iš tolo.

Klestėjusiame dvaro ansamblyje kadaise veikė vandens malūnas, šalia dirbo kelios gamyklos. Teritorija dar sėkmingiau gyveno, kai prie pat dvaro buvo nutiestas Sankt Peterburgo – Varšuvos geležinkelis. Čia prieš 113 metų ir įvyko garsiausias tuo metu traukinio apiplėšimas, kai Juzefo Pilsudskio vadovaujama grupuotė pavogė šimtus tūkstančiu rublių iš Rusijos imperijos.

Sovietmečiu neremontuojamas dvaro pastatas visiškai sunyko, tačiau privačiomis pastangomis ne taip jau seniai vėl atgimė naujam gyvenimui.

Koordinatės: 54.798500, 25.519328

Norėdami sužinoti daugiau dėmesio vertų Lietuvos kampelių apsilankykite Manto „Instagram“ paskyroje @mantas.br.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.