Kurortai viduryje Lietuvos: lankytojų laukia įvairūs takai, architektūros objektai ir vandens pramogos

Kurortas – vieta, skirta pailsėti ir sveikatintis. Dažnai Lietuvoje kurortais vadiname tik pajūryje esančius miestelius ir pamirštame, kad pačiame šalies centre yra Kauno rajono kurortinė teritorija, kurią sudaro trys Nemuno skalaujami miesteliai – Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio.

Kauno rajono kurortinę teritoriją sudaro trys Nemuno skalaujami miesteliai – Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio.<br>lrytas.lt montažas.
Kauno rajono kurortinę teritoriją sudaro trys Nemuno skalaujami miesteliai – Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio.<br>lrytas.lt montažas.
Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, Zapyškis.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, Zapyškis.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Kulautuvoje įrengta mineralinio vandens biuvetė.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Kulautuvoje įrengta mineralinio vandens biuvetė.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Laivas Zapyškis.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Laivas Zapyškis.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Šaltinio aikštė Kačerginėje.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Šaltinio aikštė Kačerginėje.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Keltas „Nevėžis“.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Keltas „Nevėžis“.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 10:57 AM

Pirmieji du dar tarpukario Lietuvoje turėjo kurorto statusą ir garsėjo tyru gamtos grožiu ir sveikatos šaltinių galiomis. Šiandien Kauno rajono kurortinė teritorija – išskirtinė ramybės, tylos ir jaukumo oazė, kviečianti pabėgti nuo miesto šurmulio ir atsikvėpti.

Takai ir vandens pramogos

Mėgstančių keliauti pėsčiomis laukia Kulautuvos sveikatingumo takas, netoli Kačerginės besidriekiantis Šaltinių pažintinis takas, o Zapyškio seniūnijoje – Jadagonių ekologinės trasos.

Kauno rajono kurortinė teritorija pritaikyta ir dviratininkams. Čia driekiasi net keli vaizdingi dviračių maršrutai: Šilelio kaimas–Kulautuva, Kaunas–Marvelė–Kačerginė–Zapyškis ir mažoji Jadagonių ekologinė trasa.

Dabar per vieną dieną dviračiais galima minti iš Kauno senamiesčio iki Zapyškio, aplankant Kamšos botaninį-zoologinį draustinį, Obelynę, Pyplius, Kačerginę. Persikėlus per Nemuną laivu – užsukti į Kulautuvą ir grįžti atgal dešiniajame Nemuno krante nutiestu dviračių maršrutu.

Keliautojai, mėgstantys vandens pramogas, gali išbandyti vandenlenčių sportą Kulautuvos karjere ir pasilepinti saulės voniomis Kulautuvos paplūdimyje.

Pati populiariausia kurortinės teritorijos pramoga turizmo sezono metu – plaukti laivu klausantis įdomaus pasakojimo apie Nemuno skalaujamų miestelių istoriją ir mėgaujantis nuostabiu kraštovaizdžiu.

Kviečia gerinti sveikatą

Kauno rajono kurortinėje teritorijoje teikiamos ir sveikatinimo paslaugos. Kauno klinikų Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje gydymui naudojamos pačios moderniausios medicinos technologijos, teikiama aukščiausios kvalifikacijos specialistų pagalba, leidžianti atgauti jėgas, prarastas susirgus ūmiomis kraujotakos ir nervų sistemos ligomis.

Menant kurorto klestėjimo laikus, Kulautuvoje įrengta biuvetė, kurioje poilsiautojai gali atsigaivinti mineraliniu vandeniu. Pastatas virš gręžinio tapo ir knygų dalijimosi vieta bei poilsio zona, iš kurios atsiveria puikus vaizdas į pušyną.

Architektūrinių paminklų gausa

Kauno rajono kurortinė teritorija turtinga ir architektūros paminklais: tarpukario vilomis, įspūdingomis bažnyčiomis, iš kurių pati žinomiausia ir viena seniausių visoje Lietuvoje – Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia.

Savo stiklinėmis sienomis, pro kurias atsiveria vaizdas į gamtą, unikali ir Kačerginės Šv. Onos koplyčia. O štai po gaisro atstatyta Kulautuvos Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčia – jauniausia šalyje.

Kurį laiką nebuvusius Kačerginėje nustebins neatpažįstamai pasikeitusi Šaltinio aikštė. Aikštėje puikuojasi Stasio Žirgulio sukurta kompozicija „Ryto paukščiai“ ir žarstekliu papuošta akmeninė stela „Amžių durys“ supažindinanti atvykusius svečius su miestelio legenda.

Vieną dalį Šaltinio aikštės sudaro poilsio zona su suoliukais, stalais, gėlynais, informaciniu stendu ir skulptūromis.

Kitą dalį užima 32 automobilių stovėjimo vietos, elektromobilių įkrovos stotelė, dešimt dviračių stovų. Teritorija apšviesta, joje įrengtos stebėjimo kameros. Sugedus dviračiui, aikštėje galima rasti specialų raktų rinkinį ir pompą.

Ir apnakvindins, ir pamaitins

Išaugus susidomėjimui Kauno rajono kurortine teritorija, plečiasi ir paslaugų pasiūla. Kačerginėje svečių laukia viešbutis „Kankorėžis“, o išalkusių keliautojų – kavinė „Kačerga“ ir „Velo baras“.

Norintiems ilgiau paviešėti Kulautuvoje apnakvindinimo paslaugas siūlo kaimo turizmo sodyba „Gojus“, „Petrauskų sodyba“, „Parko apartamentai Kulautuvoje“ ir „Kulautuvos poilsio namai“.

Dar platesnis nakvynės pasirinkimas – Zapyškio seniūnijoje. Tai keturios sodybos: „Altonė“, „Papiškiai“, „Scandi“ ir „Sodo žiedas“ bei „Pušyno poilsiavietė“. Viešojo maitinimo paslaugą miestelyje teikia kebabinė.

Zapyškyje veikia kūrybos ir užimtumo stuba, kurioje gausu įvairiausių edukacijų ir užsiėmimų.

Kurortinės pakaunės teritorijos tampa vis draugiškesnės ekologiškam transportui. Zapyškyje nuo praėjusio rudens veikia elektromobilių įkrovos stotelė, o prie automobilių aikštelių – dviračių remonto stotelė.

Susiremontuoti dviratį ir įkrauti elekromobilį galima ir Kačerginėje, rekonstruotoje Šaltinio aikštėje. Keliaujančių dviračiams paslaugoms – keltas „Nevėžis“, kuris plukdo keleivius ir jų dviračius Nemuno upe iš Zapyškio į Kulautuvą ir atgal.

Lankytinos vietos ir pramogos Kulautuvoje:

  • Dviračių maršrutas Šilelio kaimas–Kulautuva (6 km);
  • Ekskursija laivu „Zapyškis“;
  • 2,6–6 km ilgio žiediniai Kulautuvos sveikatingumo takai
  • Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo vieta
  • Dievų ir deivių slėnis
  • Vandenlenčių parkas Kulautuvos karjere
  • Kulautūvos paplūdimys
  • Mineralinio vandens biuvetė
  • Kulautuvos Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčia.

Lankytinos vietos ir pramogos Kačerginėje:

  • Unikalūs medinės architektūros pavyzdžiai: restauruotos Lietuvos kariuomenės brigados generolo, gydytojo Prano Vaičiuškos ir inžinieriaus, pedagogo, Kačerginės kurorto direktoriaus Viktoro Rėklaičio vilos;
  • Dviračių takas Marvelė–Kačerginė–Zapyškis;
  • Išskirtinė ekskursija su ponia Adele iš laikinosios sostinės. Ši žavinga dama žino daugybę įdomių ir negirdėtų istorijų apie čia gyvenusius, kūrusius ar poilsiavusius įdomius žmones. Priimami tik išankstiniai užsakymai telefonu +370 699 48833.
  • Šaltinių takas, vedantis į legendomis apipintą Pyplių piliakalnį.

Lankytinos vietos ir pramogos Zapyškyje ir aplink:

  • Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia ir jo prieigos;
  • 23 sėdimų vietų laivas „Zapyškis“, puikiai tinkantis edukacinėms išvykoms, asmeninėms šventėms ar tiesiog maloniam pasiplaukiojimui;
  • 24 vietų keltas „Nevėžis“, keliantis pėsčiuosius ir dviratininkus iš Zapyškio į Kulautuvą ir atgal;
  • „Kūrybos ir užimtumo stuba“, kurioje gausu įvairiausių edukacijų ir užsiėmimų.
  • 5, 10 ir 17 km ilgio ekologinės trasos Jadagoniuose.
  • Pagonijos parkas ir Pagonijos uola; Jadagonių piliakalnis;
  • Altonišių piliakalnis;
  • Dviračių takas Marvelė–Kačerginė–Zapyškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.