Paukščių ir girios terapija Neringos smėlynuose

Gaivus miško kvapas, raminantys garsai ir žaluma pulsuojantys vaizdai – puikus atsipalaidavimo būdas, japonų vadinamas miško maudynėmis. Norėdami pasimėgauti miško terapija, vykite į Neringą ir apsilankykite jos sengirėje. Pasivaikščiojimą girioje suderinę su paukščių stebėjimu patirsite dvigubą efektą.

Didysis margasis genys
Didysis margasis genys
Brandus Juodkrantės miškas
Brandus Juodkrantės miškas
Brandus Juodkrantės miškas
Brandus Juodkrantės miškas
 Pilkoji meleta
 Pilkoji meleta
Pilkoji musinukė
Pilkoji musinukė
 Baltarbuvis nykštukas
 Baltarbuvis nykštukas
 Grąžiagalvė
 Grąžiagalvė
Pažintinis dendrologinis takas
Pažintinis dendrologinis takas
Pažintinis dendrologinis takas
Pažintinis dendrologinis takas
 Garsų gaudyklė
 Garsų gaudyklė
 Garsų gaudyklė
 Garsų gaudyklė
Pilkasis garnys
Pilkasis garnys
  Pelėsakalis
  Pelėsakalis
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Aug 6, 2021, 12:37 PM

Projekto „Pažink pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“ organizatoriai nuotykių ir triukšmo išvargintus vasarotojus kviečia pasinerti į ramybės oazę vienoje gražiausių Lietuvos vietų – Neringoje. Čia išlikusi senoji Juodkrantės giria mėgautis saugiu prieglobsčiu leidžia ne tik žmogui, bet ir perintiems bei migruojantiems paukščiams . Štai kodėl tai labai patraukli ir mėgstama paukščių stebėtojų, ornitologų vieta.

Pasiklausykite šimtamečio miško garsų

Brandus Juodkrantės miškas – viena iš nedaugelio Lietuvoje išlikusių sengirių. Įkūrus Juodkrantės kurortą, ant parabolinių kopų ošiantis šimtametis miškas buvo formuojamas kaip miško parkas. Jame galėsite romantiškai pasivaikščioti vingiuojančiais takeliais ir promenadomis, pasimėgauti miško maudynėmis, susipažinti su medžiais, pasigrožėti giliais slėniais ir pasiklausyti užburiančių garsų.

Jei norėsite dar labiau sustiprinti savo įspūdžius, paieškokite vienoje iš Juodkrantės miško promenadų sukonstruotos garsų gaudyklės. Tai megafoną primenanti 3 metrų aukščio ir 3 metrų ilgio medinė konstrukcija. Paslaptingų sengirės garsų klausykitės stovėdami prie siaurosios gaudyklės angos arba atsigulę jos viduje. Šis medinis prietaisas leis išgirsti tai, ką paprastai ausys sunkiai sugauna. Taip besimėgaudami nė nepastebėsite, kaip Juodkrantės miškas užburs jus savo simfonija, ypač ankstyvą rytą.

Pasivaikščiokite pažintiniu- dendrologiniu taku

Sengirėje įrengtas daugiau nei pusantro kilometro ilgio pažintinis-dendrologinis takas, kurio pradžia yra Juodkrantėje, ties automobilių stovėjimo aikštele šalia Gintaro įlankos. Take rasite 16 stotelių ir stendų, kurie padės susipažinti su čia augančiais medžiais, krūmais ir kitais augalais. Prisėdę ant suolelių galėsite mėgautis miško reljefu, gamtos vaizdais ir garsais.

Jei nedrumsite plunksnuotų sengirės gyventojų ramybės, galbūt pamatysite retų paukščių. Ši unikali gamtos vieta yra pilkųjų garnių ir kormoranų perimvietė. Sengirėje taip pat daug genių – nuo mažojo genelio iki meletų, gausu uoksinių paukščių – zylių, varnėnų, karvelių uldukų.

Pasigrožėkite būriais migruojančių sparnuočių

Ornitologai teigia, kad unikalioje vietoje prie jūros, šalia Kuršių marių ir ant smėlio kopų susiformavusi sengirė yra pagrindinis paukščių migracijos kelias, kuriuo skrenda septyniasdešimt procentų per Lietuvą keliaujančių sparnuočių. Sengirėje ir jos apylinkėse galima pamatyti ir / ar išgirsti gausybę skirtingų paukščių rūšių. Galybė senų medžių su uoksais ir negyva mediena yra prieglobstis ir maisto šaltinis daugeliui retų rūšių. Kaip tik todėl šie faktai labiausiai vilioja paukščių stebėtojus ir ornitologus.

Vasarai baigiantis paukščiai čiulba mažiau. Tačiau tai nereiškia, kad miške jų visiškai negirdėti. Rudenėjant, ypač ankstyvais rytais ir prieš saulei leidžiantis, galima išgirsti gausybės paukščių giesmininkų ir praskrendančių, migruojančių paukščių balsų. Jei norite kuo daugiau pamatyti ir pasimėgauti garsais, stebėjimo entuziastai pataria lankytis miške anksti ryte arba bent likus porai valandų iki saulėlydžio. Tuomet sparnuočiai aktyviausiai maitinasi arba skrenda virš sengirės.

Didžiausią įspūdį jums gali palikti migruojančių plėšriųjų paukščių būriai. Ankstyvą rytą įsitaisykite sengirės pakraštyje įrengtoje regykloje. Palaukite, kol saulės spinduliai sušildys orą, o paskui stebėkite, kaip sūkuriais lyg aitvarai virš kopų sklendžia dešimtys ar net šimtai sparnuočių. Išvysite gausius būrius sakalų keleivių, suopių, lingių, vapsvaėdžių, sketsakalių, pelėsakalių ir kitų paukščių.

Prieš atvykdami pasidomėkite kelionės maršrutu tinklalapyje www.paukciukelias.lt. Čia daugiau sužinosite ir apie paukščius. Užburiančių patirčių Neringos sengirėje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.