Susitikime Marijampolėje – sostinėje, pasirinkusioje žaliąją kryptį

Sūduvos širdis – Marijampolė – patrauklus ir žaliuojantis miestas, kuriame gera gyventi, dirbti, leisti laisvalaikį ir kurti ateitį. Miestas atpažįstamas ir dėl čia gyvenusių garsių istorinių asmenybių, prisidėjusių prie Lietuvos nepriklausomybės kūrimo, ir pasaulinio garso asmenybių ir puikių muzikos festivalių, sutraukiančių profesionalaus meno gerbėjus, ir „Sūduvos“ futbolo komandos bei kitų sporto šakų sportininkų, garsinančių savo miestą, bei išskirtinės marijampoliečių tarmės.

Vytauto parkas.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Vytauto parkas.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Kačių kiemelis su Mallony kūriniais.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Kačių kiemelis su Mallony kūriniais.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
„Kačių kiemelis“.<br>Marijampolės TIC archyvo nuotr.
„Kačių kiemelis“.<br>Marijampolės TIC archyvo nuotr.
Malonny „Tabletės“.<br>D.Čėplos nuotr.
Malonny „Tabletės“.<br>D.Čėplos nuotr.
Malonny „Daryk tai, kas negalima“.<br>D.Čėplos nuotr.
Malonny „Daryk tai, kas negalima“.<br>D.Čėplos nuotr.
J. Basanavičiaus aikštė ir paminklas.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
J. Basanavičiaus aikštė ir paminklas.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Poezijos parkas.<br>A. Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A. Burbos nuotr.
„Kačių kiemelis“<br>„Tomas photo“ nuotr.
„Kačių kiemelis“<br>„Tomas photo“ nuotr.
Paminklas „Tautai ir kalbai“.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Paminklas „Tautai ir kalbai“.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Tekantis gyvenimas.
Tekantis gyvenimas.
Vytauto Didžiojo parkas ir Šv. Pauliečio Vincento bažnyčia.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Vytauto Didžiojo parkas ir Šv. Pauliečio Vincento bažnyčia.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Poezijos parkas.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Poezijos parkas.<br>I.Šalaševičiaus nuotr.
Sinagoga.<br>Marijampolės TIC archyvo nuotr.
Sinagoga.<br>Marijampolės TIC archyvo nuotr.
J. Basanavičiaus aikštė ir paminklas „Tautai ir kalbai“.
J. Basanavičiaus aikštė ir paminklas „Tautai ir kalbai“.
„Pizza Umbrella“.
„Pizza Umbrella“.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Aug 6, 2021, 7:00 PM

Marijampolė – neoficiali Suvalkijos, arba kitaip Sūduvos, sostinė, kurią Maironio posmuose apdainuotoji Šešupė padalina į dvi dalis, jungiama net šešių tiltų. Išvystyta infrastruktūra leidžia patogiai judėti miesto gatvėmis ne tik automobiliais, bet ir alternatyviomis priemonėmis: dviračiais ir paspirtukais, riedučiais.

Žaliąją kryptį pasirinkusi Marijampolė vis daugiau dėmesio skiria pėsčiųjų ir dviračių takų plėtrai, o tai suteikia galimybes gyventojams ir miesto svečiams judėti laisvai ir ekologiškai. Miesto svečiams tai galimybė pasirinkus atitinkamą trasą aktyviai leisti laisvalaikį ir kartu susipažinti su miestu iš arčiau. Marijampolėje pasirūpinta ir elektromobiliais atvykusiais svečiais – patogiose vietose, miesto centre, įrengtos elektromobilių įkrovimo aikštelės. Važiuokite ir kraukite! Beje, visai nesuvalkietiškai, jose įkrauti elektromobilius galima visiškai „už dyką“.

Vaikštinėjant ar važinėjant po Marijampolę Jūsų akis neabejotinai patrauks išpuoselėtos žaliosios erdvės ir parkai, kuriuose gausu žydinčių spalvingų augalų, meninių instaliacijų bei gilią prasmę turinčių paminklų. Marijampolė jau ilgą laiką garsėja savo gražiais ir puikiai sutvarkytais parkais. Laiką gamtoje mielai leidžia ir šeimos su mažaisiais, ir garbūs miesto senjorai.

Jeigu keliaudami išalksite ar norėsite pailsėti, tikrai rasite jaukią vietelę, kavinukę ar barą, kur galėsite prisėsti ir atsikvėpti mėgaudamiesi puikiu maistu ir šaltu gėrimu. Miesto centre ir gretutinėse gatvėse yra įsikūrę smulkiojo verslo atstovai, kurie siūlo ne tik paskanauti įvairių patiekalų, bet ir įsigyti mielą smulkmeną.

Nuostabiais parkais alsuojantis, turtinga istorija ir renginiais kalbantis, pramogauti kviečiantis miestas

Marijampolėje visada malonu praleisti laiką gražiai ir puikiai sutvarkytuose parkuose. Laiką gamtos apsuptyje, kur gausų įvairių veiklų ir pramogų, smagiai gali praleisti ir vaikai, ir šeimos, ir vyresnio amžiaus žmonės. Ypač atgijęs populiarus prie pat Šešupės upės žaliuojantis paskutinis iš pagrindų atnaujintas – Pašešupio parkas tapo gamtos oaze, kurioje veiklų gausu ir mažiesiems, ir suaugusiems. Viena naujausių aktyvių veiklų – vis labiau Lietuvoje populiarėjantis diskgolfas. Tai nauja, anksčiau marijampoliečių nepažinta sporto šaka, tačiau puikią infrastruktūrą turinti diskgolfo žaidimo aikštelė buvo greitai pamėgta. Ji vilioja ir miesto svečius, kuriems šis sportas jau tapęs tarsi gyvenimo būdu ar hobiu. Naujai įrengtame lauko teniso aikštyne mielai renkasi ir sportuoja šios sporto šakos entuziastai.

Norinčius pajusti senojo miesto gyvenimo dvelksmą kviečiame apsilankyti Vytauto parke, kuriame išmaniosios technologijos leidžia ne tik įsivaizduoti, bet ir pamatyti, kas vyko čia prieš 150 metų. Seniausias miesto parkas, kuriame ir prieškario laikais pasišnekučiuoti bei atsipalaiduoti rinkdavosi miestiečiai, dabar įgavęs išskirtinio patrauklumo, tačiau išlaikęs prieškario dvasią, apsodintas gėlynais, papuoštas trykštančiu fontanu bei įsikūrusia vaikų žaidimo aikštele, kviečia apsilankyti. Apsilankyti interaktyvioje parodoje „Miesto sodo istorija“ su papildyta realybe jums padės specialios išmaniojo telefono programėlės, sukurtos Vytauto Didžiojo parkui.

Marijampolė dažnai vadinama meno galerija po atviru dangumi. Lankydami įvairias miesto vietas rasite iki šiol nutapytus meno kūrinius, o šiais metais jų dar padaugės, kadangi Marijampolėje jau aštuntus metus iš eilės vyks Malonny simpoziumas, kurio metu kūrėjų mintys ir idėjos „nutūps“ ant dar 4 miesto pastatų sienų.

Jeigu neturite asmenukės jaukiame „Kačių kiemelyje“ – Marijampolėje kaip ir nebuvote. Jaukus kampelis, kuriame su vandeniu žaidžia katės, o pastatų sienas puošia spalvingi piešiniai – ko gera, pati lankomiausia vieta Marijampolėje. O ir katės čia turi ypatingų galių – glostomos jos pildo norus, tačiau, kaip ir dera suvalkietiškoms katėms, tik ne finansinius.

Gaubiama sutemų Marijampolė atsiskleidžia nuostabiu grožiu. Spalvingi Poezijos parko fontanai dovanoja puikų vandens ir spalvų žaismo reginį. Miesto širdyje esantis parkas išties nepalieka abejingų: vingiuojantys takeliai, čiurlenantis upelis, tekanti Šešupė kviečia į malonų pasivaikščiojimą.

Mėgstantiems būti gryname ore ir tuo pačiu metu pamatyti kuo daugiau įspūdingų mūsų miesto vietų siūlome susipažinti su Marijampole ne tik vaikštant, bet ir minant dviratį ar važiuojant paspirtuku. Trumpesnės (6 km) ir ilgesnės (17 km) kelionės metu aplankysite daug akį traukiančių kultūrinių objektų, galėsite susipažinti su mūsų parkais, grožėtis gamta bei miesto kultūros paveldo objektais.

Marijampolė – tikra vasaros sostinė! Rodos, kad šiltuoju metų laiku čia atgyja kiekvienas kampelis. Muzikos garsai, kino filmų seansai po atviru dangumi, teatralizuoti pasakų skaitymai, susitikimai su žymiais žmonėmis, koncertai kviečia mėgautis buvimu išpuoselėtose viešosiose erdvėse.

Atvykite ir atraskite turtingą istorija , žaliais parkais alsuojantį, kultūriniais renginiais skambantį ir pramogauti kviečiantį miestą!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.