Lietuvos mieste – ypatingi parkai ir meno meka po atviru dangumi

Mėgstantys keliauti turėtų nepraleisti progos apsilankyti Suvalkijos sostinėje Marijampolėje. Dabartinės lankytojams pritaikytos naujovės, gamtos bei architektūriniai paminklai tikrai sudomins tiek vyresnius, tiek jaunesnius keliautojus, o meno kūriniais išmarginti pastatai nepaliks nesužavėtų. 

Lietuvos mieste – ypatingi parkai ir meno meka po atviru dangumi.<br>lrytas.lt koliažas.
Lietuvos mieste – ypatingi parkai ir meno meka po atviru dangumi.<br>lrytas.lt koliažas.
Pašušupio parkas.<br>marijampoletic.lt nuotr.
Pašušupio parkas.<br>marijampoletic.lt nuotr.
"Arktika".<br>marijampoletic.lt nuotr.
"Arktika".<br>marijampoletic.lt nuotr.
Automobilių muziejus. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Automobilių muziejus. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Vytauto Didžiojo parkas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Vytauto Didžiojo parkas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Vytauto Didžiojo parkas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Vytauto Didžiojo parkas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Šunskų fazanynas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Šunskų fazanynas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Šunskų fazanynas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Šunskų fazanynas. <br>marijampoletic.lt nuotr.
Miesto veidasienė.<br>marijampoletic.lt nuotr.
Miesto veidasienė.<br>marijampoletic.lt nuotr.
Miesto veidasienė.<br>marijampoletic.lt nuotr.
Miesto veidasienė.<br>marijampoletic.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-08-12 17:53, atnaujinta 2021-08-13 10:04

Mieste jus pasitiks seniausias mieste Vytauto Didžiojo parkas su naujausiomis technologijomis. Miesto sode susitikdavo tiek jaunuomenė, tiek vyresnioji marijampoliečių karta. Čia vykdavo renginiai, koncertai, vaidinimai, paskaitos.

Miesto sodas buvo demokratijos židinys, nes čia nekildavo konfliktų tarp dešiniųjų ar kairiųjų, tarp žydų ir lietuvių. Dažno išeivio atsiminimuose, ar jis būtų lietuvis ar žydas, tai pats gražiausias parkas pasaulyje, nes čia prabėgo jų vaikystės dienos.

Parkas, dabar įgavęs papildomo patrauklumo, tačiau išlaikęs prieškario dvasią, apsodintas fantastiškais parodomaisiais Sūduvos kultūros paveldo gėlynais ir taip pat papuoštas trykštančiu fontanu bei visai šalia įsikūrusia vaikų žaidimo aikštele. O norintys sužinoti ir pamatyti daugiau parke gali rasti interaktyvią parodą – „Miesto sodo istorija“ su papildyta realybe.

Šios ekskursijos metu galėsite ne tik susipažinti su miesto sodo istorija, bet ir pamatyti, kas vyko parke prieš 150 metų. Šiai pramogai tereikės išmaniojo telefono bei specialios programėlės sukurtos šiam parkui.

Marijampolė gali pasigirti ir turbūt spalvingiausiomis Lietuvoje gatvėmis, kurios išmargintos menininkų kūriniais.

Sean Higgins ir Nicholas Rezabek sukurtas linksmas ir nuotaikingas piešinys puikiai atitinka pastato formą jame – vaizduojamas skėtis, po kuriuo lyja lietus. Skėčio pagrindą sudaro autorių mėgstamiausias patiekalas – pica, o pats vaizdas, susijęs su autorių gimtąja Ohajo valstija, suteikia galimybę pažvelgti į vietinę jūros pabaisą „Bessie“, gyvenančią Erie ežere. Šio piešinio autoriai norėjo nuostabiems Marijampolės miesto žmonėms padovanoti ne tik trupinėlį gražaus savo gimtojo krašto gamtovaizdžio, bet ir palikti dalelę savęs.

Ne ką mažiau įspūdinga ir „miesto veidasienė“. Šalia Vytautui Kernagiui skirto paminklo „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ įrengtas požeminis tunelis, jungiantis dvi miesto dalis. Tai, ką jame galime išvysti – nustebins ne vieną. Visas tunelis nuklotas skirtingų žmonių portretais. Įspūdingas reginys ir dar įspūdingesnė idėja.

Miesto „veidasienė“ – taip pavadintas šis reginys, suvienijantis miestelėnus ir čia atvykstančius svečius. Tai prieš keletą metų dviems menininkams Vyteniui Jakui ir Ievai Voroneckytei kilusi idėja suvienyti marijampoliečius ir padaryti požeminę perėją kur kas jaukesne. Atrodo, kad šią idėją įgyvendinti pavyko su kaupu. Šimtai, o gal ir tūkstančiai besišypsančių ar susimasčiusių įvairiaspalvių veidų atrodo tikrai įspūdingai.

Jei apsilankius sugalvosite, kad norite prisijungti prie šio kūrinio – instrukciją kaip tai padaryti rasite „Facebook“ puslapyje „Miesto veidasienė – Marijampolės portretų galerija“.

Pro akis tikrai nepraleisite ir „Arktikos“. Šis įspūdingo dydžio piešinys simbolizuoja ledynų tirpsmą, žemės pokyčius dėl žmonių daromos įtakos aplinkai. Aplinkui išsiliejęs tirpstantis vanduo, o vidury pavaizduotas „androidas“ – šių pokyčių paveiktos ateities žmonijos simbolis.

Marijampolė tikrai pradžiugins automobilių mylėtojus – čia išvysti galite net ketvirtį amžiaus kauptą senų automobilių kolekciją. Senos kepyklos pastate įsikūręs senovinių automobilių ir motociklų muziejus „Kubilkiemis“ unikalus ir turtingas eksponatų gausa, tačiau jame be motociklų ir automobilių demonstruojami šimtai įvairių senienų: įrankių, rakandų, prietaisų.

Visos transporto priemonės yra senesnės nei 30-ies metų ir beveik visos pagamintos Sovietų Sąjungoje. Muziejuje išrikiuoti įvairių metų automobiliai VAZ, Moskvič, GAZ, ZAZ, neįgaliojo automobilis SZD Invalido ir dar daugiau. Visi šie muziejaus eksponatai meną savo įstoriją ir atsiradimą šioje vietoje apie kurią papasakos pats muziejaus savininkas.

Mažuosius tikrai nustebinsite aprodę jiems Šunskų fazanyną. Tai vienintelė vieta Lietuvoje, kurioje galima susipažinti su mūsų šalyje retai auginamų įvairių rūšių fazaninių paukščių šeimos porūšiais. Čia jų gyvena 17 rūšių, daugiau nei 100 paukščių. Ateityje galvojama apie dar didesnę paukščių įvairovę.

Nuo šiol visi norintys galės jame apsilankyti, pasigrožėti šiais paukščiais ir turės galimybę išgirsti pasakojimus apie fazanų gyvenimą. Taip pat čia galima pamatyti ir kitų dekoratyvinių paukščių – povų, povinių balandžių, perlinių vištų. Be fazanų čia sutiksite Hiustono voveres ir draugiškąsias alpakas.

Įkurti fazanyną įkvėpė istorija, glaudžiai susijusi su Šunskų miesteliu ir šiais paukščiais. Fazanai greta Šunskų, Gūstabudžio kaime, pradėti auginti maždaug 1970 m., įkūrus čia vienintelį Lietuvoje fazanyną. Sovietmečio valdžios atstovai su savo svečiais mėgdavo šiose vietovėse rengti fazanų medžiokles.

Ilgainiui, pasikeitus politinei situacijai, šių medžioklių tradicijos sunyko, fazanynas tapo nebereikalingas. 2008 metais patvirtintame Šunskų herbe, pavaizduoti trys auksiniai fazanai simbolizuojantys tris dorybes – tikėjimą, viltį ir meilę, o juodos spalvos fonas simbolių kalboje įkūnija išmintį, išsilavinimą, bei derlingas žemes.

Marijampolės meras Povilas Isoda sako, kad miestas jau ilgą laiką garsėja gražiais ir puikiai sutvarkytais parkais, o pasigirti gali ir dar vienu, neseniai atnaujintu gamtos kampeliu.

„Paskutinis iš pagrindų atnaujintas – Pašešupio parkas atgijo ir įgavo visiškai naują veidą. Prie pat Šešupės upės žaliuojančiose gamtos oazėje veiklų gausu ir mažiesiems, ir suaugusiems. Viena naujausių aktyvių veiklų – vis labiau Lietuvoje populiarėjantis diskgolfas. Tai nauja, dar marijampoliečiam nepažinta sporto šaka, tačiau puikią infrastruktūrą turinti diskgolfo žaidimo aikštelė vilioja ir miesto svečius, kuriems šis sportas jau tapęs tarsi gyvenimo būdu ar hobiu“, – pasakoja meras.

Spalvingomis gatvėmis galintis pasigirti miestas, pasakoja P.Isoda, kas met pasipuošia vis naujais kūriniais, o šiemet 27 meno kūrinių kolekciją papildys dar 4 piešiniai.

„Kiekvienais metais Marijampolės pastatų sienos pasipuošia vis naujais meno kūriniais, kurie gimsta Malonny simpoziumo metu, kur savo sumanymus ir kūrinius realizuoja ir vietiniai menininkai ir kūrėjai iš užsienio. Šiais metais miestą papuoš 4 įspūdingi menininkų kūriniai bei papildys jau esančių 27 meno kūrinių po atviru dangumi „galeriją“. Nuostabius kūrinius ant pastatų sienų kuria ir Marijampolės menininkė Ieva Voroneckytė“, – atskleidžia meras.

Mėgstantiems aktyviai leisti laisvalaikį ir tuo pačiu pamatyti kuo daugiau įspūdingų miesto vietų P.Isoda rekomenduoja susipažinti su Marijampole minint dviratį ar važiuojant paspirtuku. „Trumpesnės 6 km ir ilgesnės 17 km kelionės metu aplankysite daug akį traukiančių kultūrinių objektų, galėsite susipažinti su mūsų parkais ir grožėtis vietine gamta.

Visą reikiamą informaciją Jums suteiks Turizmo ir informacijos centras, kuris supažindins jus su maršrutais ir pasiūlys jūsų poreikius labiausiai atitinkantį variantą. Jeigu esate vandens pramogų fanas, tuomet jums tinkamiausia vieta – Marių parkas, kuriame įsikūręs vandenlenčių ir vandens batutų parkas kviečia išbandyti vandens pramogas. Ramesniems pojūčiams siūloma nauja pramoga – pasiplaukiojimas katamaranu Šešupės upe“, – tikina P.Isoda.

Atvykus, pasakoja meras, pirmoji stotelė turėtų būti garsusis Kačių kiemelis, kuriame gyvena nuostabios katės, kurios, pasak legendos, buvo mylimiausios miesto įkūrėjos P.Butlerienės kompanionės, tačiau mėgstamų vietų, kurias rekomenduotų aplankyti, meras turi ir daugiau.

„Šalia visų išvardintų objektų aš pats dar rekomenduočiau aplankyti mūsų futbolo stadioną su maniežu ir pamatyti, kokia turi būti tinkama infrastruktūra futbolui ir, kad ją galima sukurti nedideliame mieste.

O mano mėgstamiausios vietos yra parkai, nes labai dažnai su šunimi turiu maršrutą per visus tris pagrindinius miesto parkus ir stengiuosi anksti ryte apeiti, pasportuoti, pavedžioti šunį. Tie patys parkai patenka į maršrutą ir su šeima, nes dukra mėgsta aplankyti visas žaidimų aikšteles, kai tik turime tam laiko. Na ir mūsų unikali Marių sala, kurioje unikaliame gamtos kampelyje mėgstu leisti laiką, pasivaikščioti, pabūti gamtos apsuptyje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.