Tinkamiausias laikas apsilankyti arčiau debesų: kviečia į pasivaikščiojimą prie molų

Pasivaikščiojimas prie molo, besidriekiančio tolyn į jūrą ar marias, visada vilioja romantikus. Tai lyg kelias į pasaulio kraštą. Lyg būtum arčiau dangaus ir debesų. Molai traukia ir paukščius, ir jų stebėtojus. Projekto „Pažink pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“ organizatoriai kviečia šį rudenį atvykti į Neringą, pasigrožėti jos molais, gamta ir paukščiais.

 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Nidos molas.
 Pervalkos molas.
 Pervalkos molas.
 Pervalkos molas.
 Pervalkos molas.
 Pervalkos molas.
 Pervalkos molas.
Preilos molas
Preilos molas
Preilos molas
Preilos molas
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Sep 10, 2021, 11:21 AM

Neringos molai ypač vilioja vandens ir kitus paukščius. Tai sparnuočių susibūrimų vietos, kur jie renkasi nakvoti ir ilsėtis. Todėl vaikščioti reikėtų šalia molų, paukščius stebėti iš tolo ir duoti jiems ramybę. Ornitologai ir gamtos gidai įspėja, kad čia lankosi daug turistų. Jei norite pamatyti daugiau paukščių, atvykite dar saulei kylant: pasigrožėsite ir saulėtekiu, ir sparnuočiais.

Pradėkite kelionę nuo Kopgalio molo

Vos persikėlę į Neringą, kelionę pradėkite nuo Kopgalio molo Smiltynėje. Kopgalio molas yra šiauriausiame Kuršių nerijos nacionalinio parko taške, kur Kuršių marios susijungia su Baltijos jūra. Greta įsikūręs Lietuvos jūrų muziejus ir Delfinariumas. Pirmą kartą molas čia atsirado prieš beveik tris šimtus metų. Vėliau, sudaužytas audrų, jis ne kartą buvo atkuriamas, o kurį laiką šalia net buvo pastatyta tvirtovė ir įsikūrusi gyvenvietė.

Dabar tai yra pietinis Klaipėdos uosto molas, kurį vertina ne tik žmonės, bet ir paukščiai. Tai itin sparnuočių mėgstama vieta: čia ir Kopgalio Baltijos jūros akvatorijoje pastebėta beveik 10 naujų ir Lietuvoje dar nematytų paukščių rūšių. Galbūt ir jus pasitiks sidabro spalvos sparnais išsiskiriantys sidabriniai kirai, krykštaujančios upinės ir margasnapės žuvėdros.

Pervalkos molas – paukščių ramybės oazė

Pasivaikščioję prie Kopgalio molo, važiuokite į pietus Pervalkos link. Tarp pušynų ir kopų įsikūrusioje gyvenvietėje taip pat rasite molą. Pervalkos betoninis molas traukia ir žvejus, ir paukščius. Sparnuočiai sustoja čia pailsėti – taip pat, kaip ir šalia švartuojamos valtys bei jachtos.

Ant Pervalkos molo dažnai ilsisi didysis kormoranas, dar vadinamas jūrų krankliu, klega gausus būrys didžiųjų ančių. Galėsite pasigrožėti ir gulbėmis nebylėmis, kurias lengvai atskirsite iš jų laikysenos (sulenkto kaklo) ir rausvai oranžinio snapo, o skrendančias – iš melodingo garso, kurį sukelia plasnojantys sparnai.

Pasigrožėkite paukščiais ir ant Preilos molo

Dar vienas molas jūsų lauks Preiloje – senojoje žvejų gyvenvietėje, įkurtoje užpustytų Naujųjų Naglių gyventojų. Nedidelis, 45 metrų ilgio, betoninis Preilos molas paukščius traukia visus metus. Rugsėjo pradžioje čia galite stebėti besibūriuojančius rudagalvius kirus.

Jei pasiseks, pamatysite virš molo plasnojantį ar ramiai žvejojantį pilkąjį garnį. Šalia mėgsta plaukioti ausuotieji kragai, pasipuošę rusvomis apykaklėmis ir juodais kuodais. Dėl ilgo plono kaklo ir labai smailaus snapo juos net ir iš toli lengvai atskirsite nuo ančių. Pasižvalgę prie Preilos molo, judėkite Nidos link.

Kelionės pabaigoje – trys Nidos molai

Lyg gardus deserto kąsnelis kelionės pabaigoje jūsų lauks Nida. Be įspūdingos gamtos ir kitų įdomių objektų, Nidoje galėsite aplankyti net tris molus. Vienas skirtas keleiviams, kitas – žvejams, o šiaurinėje miesto pusėje yra ir trečias – paukščiams skirtas – molas.

Giedrą rugsėjo rytą molai paliks didžiausią įspūdį. Čia jus pasitiks puošniosios urvinės antys ir klykaujantys balnotieji kirai. Juos lengvai atpažinsite iš tamsiai pilkos, beveik juodos nugaros, kuri atrodo tarsi balnas. Iš kitų paukščių išsiskirs lyg berankove sermėga pasipuošusi pilkoji varna: jos kūnas pilkas, tik juoda galva, gerklė, pagurklis, sparnai ir uodega.

Krykštaujančių prie vandens paukščių stebėjimas, laisvės pojūtis ir pasivaikščiojimas prie molų dar ilgai išliks jūsų atmintyje kaip vienas romantiškiausių rudens nuotykių. Tik būkite supratingi – pasivaikščiokite šalia molų, kad išsaugotumėte paukščių ramybę ir leistumėte jais pasigrožėti kitiems. Susitikime Neringoje!

Daugiau informacijos www.pauksciukelias.lt

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.