Slidės, snieglentės ir rogės: kaip išsirinkti tinkamą inventorių žiemos pramogoms lauke?

Atėjus žiemai daugelis skuba į lauką mėgautis šaltojo laikotarpio džiaugsmais: suaugę miško trasose skrieja slidėmis ar skuba į čiuožyklas, o mažieji traukia rogutes ir čiuožinėja nuo kalniukų. Apie tai, kaip reikia tinkamai pasiruošti šaltojo sezono pramogoms ir į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis žiemos sporto inventorių, pasakoja „Decathlon“ žiemos sporto lyderis Edvinas Vaiciukevičius.

E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
E.Vaiciukevičiaus asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 7, 2021, 1:02 PM

– Lietuvoje žiemą pasitikome su sniegu ir šalčiu. Ar lietuviai jau domisi žiemos prekėmis, ką perka aktyviausiai?

– Susidomėjimą žiemos sporto prekėmis pastebėjome, kai termometro stulpelis priartėjo prie nulio, o iškritus pirmajam sniegui klientai žiemai pradėjo ruoštis masiškai. Šaltajam metų laikui dar tik prasidėjus lietuviai daugiausia perka striukes, termo drabužius, pirštines, kepures ir sniego batus. Bet taip pat yra aktyviai ruošiamasi ir slidinėjimo sezonui – perkamos slidės, snieglentės, vaikiškos rogutės.

– Kaip įvertintumėte žiemos sporto infrastruktūrą Lietuvoje, ar jau yra daug vietų kur galima tuo užsiimti?

– Lietuvoje žiemos sporto infrastruktūrą vertinčiau vidutiniškai. Suprantu, kad Lietuva yra laukų ir lygumų kraštas, tad pykti negaliu. Reikia džiaugtis tuo, ką turime. Geriausias Lietuvos slidinėjimo centras yra Liepkalnyje, Vilniuje, kur žiemos metu būna paruošta 10 trasų, kurių bendras ilgis siekia 2.6 km. Be Vilniaus slidinėjimo pramogomis galima džiaugtis Ignalinoje, Anykščiuose, Jonavoje ar Druskininkuose, kur turime uždarą slidinėjimo centrą ir slidinėti galime visus metus. Taip pat pastaruoju metu žmonės pradeda atrasti lygumų slidinėjimą, tad, šiuo atveju, Lietuvos laukai ir lygumos turi savo privalumų. Šiuo sportu galima užsiimti beveik bet kur, kai yra sniego.

– Kokiais žiemos sportais pats mėgstate užsiimti labiausiai?

– Aš nuo mažens esu žiemos mėgėjas, ir turbūt esu vienas iš nedaugelio, kuris žiemą mėgsta labiau nei vasarą. Viskas prasidėjo nuo lygumų slidžių. Dar būdamas vaikas laisvą laiką praleisdavau kartu su lygumų slidėmis. Po to sekė kalnų slidinėjimas, tačiau šis sportas nepaliko didelio įspūdžio, norėjosi daugiau laisvės. Tada išbandžiau snieglentę ir supratau, kad tai yra mano sportas. Snieglente slidineju jau apie 10–11 metų, ir tikrai nesiruošiu nustoti. Daugiausia laiko praleidžiu „Snow parke“, kur yra įvairios figūros, vamzdžiai ir tramplinai. Labiausiai mane žavi laisvės pojūtis ir adrenalinas atliekant triukus.

– Tarkime, žmogus niekuomet nečiuožinėjo slidėmis ar neužsiėmė snieglenčių sportu. Ką patartumėte: kaip išsirinkti tinkamas slides, snieglentes?

– Pradedančiajam slidininkui arba snieglentininkui patarčiau pirmuosius kartus įrangą išsinuomoti, išbandyti, suprasti, ar tai yra jam skirtas sportas. Jeigu taip, tuomet galima įrangą įsigyti. Įrangos pasirinkimas priklauso nuo daugelio veiksnių: ūgio, svorio, fizinio pasirenginio. Taip pat patarčiau atvykti į „Decathlon“ parduotuvę ir mūsų konsultantai padės išsirinkti tinkamiausią įrangą.

– Ar Lietuvoje populiarėja čiuožinėjimas pačiūžomis? Miestuose atsiranda čiuožyklų, tad galbūt verta išsirinkti tinkamas pačiūžas ir tai bus pigus, bet malonus užsiėmimas?

– Tikrai taip! Čiuožinėjimas pačiūžomis visuomet buvo populiari sporto šaka, o dabar panašu, kad lietuviai ją atranda iš naujo. Pačiūžos tikrai turėtų būti kiekvieno žmogaus, kuris mėgsta žiemos pramogas, namuose. Aš pats turiu pačiūžas ir bent kelis kartus per žiemą keliauju ant užšalusio ežero pačiuožinėti, tai yra nuostabus užsiėmimas.

– Kaip tinkamai išsirinkti pačiūžas, į kokius aspektus svarbiausia atkreipti dėmesį?

– Yra du pagrindiniai pačiūžų tipai: ledo ritulio ir dailiojo čiuožimo pačiūžos. Kasdieniam čiuožinėjimui reikėtų rinktis ledo ritulio pačiūžas, o dailiojo čiuožimo pačiūžos skirtos labiau pažengusiems žmonėms – tiems, kurie nori atlikti sudėtingesnius triukus ar figūras. Renkantis pačiūžas labai svarbu atkreipti į jų dydį – jos negali būti nei per didelės, nei per mažos. Pačiūžos turi gerai apspausti koją, bet kartu ir nekelti diskomforto jausmo.

– Rogutės – vienas perkamiausių žiemos atributų. Į ką reikia atsižvelgti perkant jas, kad vaikai jomis čiuožinėtų saugiai?

– Renkantis rogutes būtina atkreipti dėmesį į tai, kokiam kūno svoriui jos yra pritaikytos. Šiuos duomenis nurodo gamintojas. Norint, kad vaikai saugiai mėgautųsi žiemos pramogomis, reikalinga ir tėvų priežiūra – svarbu pasirūpinti, kad vaikai nečiuožinėtų arti važiuojamųjų kelių ir kad nesileistų nuo labai stačių šlaitų.

– Kokiais dar žiemos sportais mėgsta užsiimti lietuviai?

– Turbūt labiausiai populiarėjantis sportas tarp lietuvių yra klasikinis lygumų slidinėjimas. Praėjusią žiemą, kuomet žmonės negalėjo laisvai keliauti, buvo ieškoma naujų laiko gamtoje praleidimo būdų, tad mūsų parduotuvėje šio sporto inventorius buvo vienas populiariausių. O ir šiemet pastebime, kad žmonės labai domisi šia sporto šaka.

– Kokia apranga yra tinkamiausia užsiimant žiemos sportu? Kaip apsirengti taip, kad nesušaltume, bet tuo pačiu sušilę nesusirgtume?

– Užsiimant žiemos sportu ir norint tinkamai apsirengti galioja trijų sluoksnių taisyklė, tam, kad išliktumėte sausi tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Pirmas sluoksnis – apatiniai drabužiai, kurie skirti sulaikyti ir reguliuoti šilumą, kurią skleidžia kūnas, ir sugerti bei išgarinti prakaitą. Antras sluoksnis – megztinio analogas. Tai gali būti storesnis arba plonesnis fliso megztinis. Megztinio storis priklauso nuo oro temperatūros. Trečias sluoksnis – striukė, kurios pagrindinė funkcija yra apsaugoti nuo sniego, vėjo ir drėgmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.