Turistinės kelionės tęsiasi ir žiemą: Telšiai siūlo apsilankyti ir išvysti vienintelį tokį Lietuvoje muziejų

Oficialiai turizmo sezonui pasibaigus, turistų judėjimas po šalies regionus tęsiasi. Šaltuoju metų sezonu keliauti paskatina sužibęs šventinis spindesys miestuose: įžiebtos kalėdinės eglės, padabintos miesto viešosios erdvės, mugės bei kitos siūlomos žiemos pramogos.

lrytas.lt koliažas. 
lrytas.lt koliažas. 
Žemaitijos turizmo informacijos centras.<br>Žemaitijos TIC nuotr.
Žemaitijos turizmo informacijos centras.<br>Žemaitijos TIC nuotr.
Telšių stačiatikių Šv. Mikalojaus cerkvė.<br>A.Žebrausko nuotr.
Telšių stačiatikių Šv. Mikalojaus cerkvė.<br>A.Žebrausko nuotr.
Masčio ežero pakrantė.<br>P.Balčiūno nuotr.
Masčio ežero pakrantė.<br>P.Balčiūno nuotr.
Žemaitijos kariljonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemaitijos kariljonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Telšių Šv. Antano Paduviečio katedros reljefinės durys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Telšių Šv. Antano Paduviečio katedros reljefinės durys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skulptūra „Žemaitijos gaublys“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skulptūra „Žemaitijos gaublys“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paminklas „Fontanas“.<br>P.Balčiūno nuotr.
Paminklas „Fontanas“.<br>P.Balčiūno nuotr.
Amfiteatras.<br>A.Žebrausko nuotr.
Amfiteatras.<br>A.Žebrausko nuotr.
A.Žebrausko nuotr.
A.Žebrausko nuotr.
VDA Telšių fakulteto skulptūrų parkas.<br>Žemaitijos TIC nuotr.
VDA Telšių fakulteto skulptūrų parkas.<br>Žemaitijos TIC nuotr.
Didžioji Žemaičių siena.<br>Žemaitijos TIC nuotr.
Didžioji Žemaičių siena.<br>Žemaitijos TIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Aistė Gudauskaitė

2021-12-21 18:00

Šį mėnesį, kaip ir dauguma šalies miestų, Žemaitijos sostinė – Telšiai paskelbė žiemos švenčių laukimą. Telšiams didžiųjų metų švenčių sutiktuvės ypatingos – miestas kartu atšventė 230-ąjį gimtadienį.

Telšiai – šiandien viena populiariausių lankytinų vietų Lietuvoje, turinti labai ryškią istorinę, religinę ir kultūrinę liniją. Jeigu vasarą turistai dažniau renkasi aktyvų laisvalaikį, vandens pramogas, šaltuoju metų sezonu Žemaitijos sostinė vilioja įvairiomis pažintinėmis, edukacinėmis veiklomis, kulinarijos paveldo degustacijomis, ekskursijomis po unikalų senamiestį, bei muziejus.

Nuo penkiasdešimties iki trijų tūkstančių meškų

Dažnai Telšiai vadinami meškų miestu. Itin kūrybiškai įamžintų meškos simbolių visame mieste galima pamatyti net penkiasdešimt. Surasti visas pasislėpusias dažnam miesto svečiui tampa ne tik pramoga, bet ir dideliu iššūkiu.

Siekiant, kad Telšių miestas būtų dar labiau identifikuojamas su meškomis, Žemaitijos turizmo informacijos centras (TIC) įkūrė meškų muziejų, kuris, tikimasi, ateityje bus vienas didžiausių turistų traukos centrų visame regione.

„Yra žinoma, kad meška – Žemaitijos totemas, todėl ir visame mieste turime daug mažosios architektūros, susijusios su meškomis. O tam, kad Žemaitijos sostinė būtų dar labiau siejama su jomis ir taptų ne tik penkiasdešimties meškų miestu, o gal tūkstančio ar daugiau, sugalvojome įkurti meškų muziejų. Vaikai ir suaugusieji bus kviečiami į muziejų ne tik apžiūrėti ir pasigrožėti eksponatais, bet ir dalyvauti įvairiose rengiamose edukacijose, kuriant meškutes“, – sako Žemaitijos turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius.

Nuo iniciatyvos pradžios muziejuje sukaupta jau beveik 3000 meškų ir meškučių, kurios eksponuojamos turizmo informacijos centre ir jas kiekvienas norintis gali pamatyti nemokamai.

Dovanotų meškų yra pačių įvairiausių: žaislinių, molinių, senovinių medinių meškučių, puodelių, ženkliukų, atvežtų iš Olimpinių žaidynių ir žodžiais nenusakomų.

„Šį muziejų kuria ne tik telšiškiai. Tikriausiai nėra Lietuvos kampelio iš kurio nebūtume sulaukę meškos. Siuntas gauname ir iš užsienyje gyvenančių lietuvaičių. Esame gavę meškas ir iš meškų kolekcionierių, tad šis gražus dovanojimo gestas tikrai labai džiugina ir mes tai vertiname“, – sako Egidijus Vaškelevičius.

Nemokamos kelionių programos

Žemaitijos TIC yra didžiausias visoje apskrityje ir gebantis aptarnauti daugiausiai turistų, todėl ir kelionę po Telšius ir visą rajoną siūloma pradėti nuo turizmo informacijos centro. Atvykę čia, gausite visą naujausią ir naudingiausią informaciją ne tik apie regioną, lankytinas vietas, bet ir galėsite rinktis iš jau sudarytų ir siūlomų specialių maršrutų paketų: „Aktyviam laisvalaikiui Telšiuose“, „Moksleiviams Telšiuose“, „Kolektyvui Telšiuose“, „Išsiilgusiems romantikos“, „Planas šeimai“. Paruošti pasiūlymai bus naudingi įvairių poreikių ir potyrių norintiems turistams.

Be to, tie, kas nenori sukti galvos dėl kelionės planavimo, atvykę į Žemaitijos turizmo informacijos centrą arba kreipęsi telefonu ar elektroniniu paštu gali gauti vienos ar netgi kelių dienų sudarytą individualią programą. Žinoma, taip pat nemokamai.

Atvykusieji savo laisvalaikį praturtins dalyvaudami ekskursijose, kurios vyksta ir yra populiarios net šaltuoju metų sezonu. Žemaitijos sostinėje gidai ekskursijas veda įvairiomis kalbomis: žemaičių, lietuvių, anglų, vokiečių, lenkų, rusų ir net japonų. Su profesionalaus gido ekskursija pažintis su miestu taps žymiai sklandesnė bei įdomesnė.

Kuo garsėja Žemaitijos sostinė

Telšių miestas mėgstamas turistų ir žiemą. Nors pati populiariausia pramoga yra meškučių paieška, anot pašnekovo, nereikėtų pamiršti ir kitų įdomių vietų ir veiklų, susijusių su kultūriniu ir religiniu turizmu, labiausiai garsinančiu miestą.

Pasak E. Vaškelevičiaus, pažintį su Telšiais ir Žemaitija reikia pradėti nuo Insulos kalvos. Čia esančios Šv. Antano Paduviečio katedros rūsiuose – vyskupų kripta, o katedros durys išpuoštos krikščionybės raidą Žemaitijoje vaizduojančiomis plokštėmis. Taip pat, nepraleiskite progos pasiklausyti greta katedros kas valandą skambančių karilijonų.

Tikrai bus įdomu susipažinti su senamiesčiu, kuris stebina mažosios architektūros puošmenomis: skulptūromis, miesto istorijos simboliais bei yra vienas iš septynių saugomų architektūrinio paveldo senamiesčių Lietuvoje.

Žinomiausia skulptūra – „Žemaičių legenda“, kuri vaizduoja meškiukus ir žemaičius ant nugaros nešančią mešką — Žemaitijos motiną. Skulptūra primena vis dar liaudyje gyvas legendas apie meškas, padėjusias žemaičiams auginti ir auklėti vaikus. Tikima, kad patrynus meškai nosį, norai išsipildys.

Dar viena įdomybė mieste – „Žemaitijos gaublio“ skulptūra, kurioje pavaizduotos Žemaitijos vietovės atitinka realų žemėlapį. Tai intelektualus atsakymas tiems, kurie galvoja, kad žemaičių nėra.

Katedros aikštėje rasite „Miesto maketą akliesiems“, kiek toliau „Septynių kalvų“ skulptūra, kuri įvardija miesto kalvų pavadinimus, kalvų istorinius ženklus, o žvilgterėjus į vandens burbulą ežere, išvysite Masčio ežere nuskendusius švedų karių prisiplėštus lobius.

Verta sustoti prie garsiosios „Didžiosios žemaičių sienos“, kurioje įamžinti su Žemaitija, kaip istoriniu Europos regionu, susiję svarbiausi įvykiai.

Būtina pasivaikščioti Masčio ežero pakrante, kuri yra svarbi Telšių miesto rekreacijos zona, pritaikyta kokybiškam laisvalaikio praleidimui: prieplauka, skulptūrų parkas, pėsčiųjų ir dviračių takai, kavinės, amfiteatras, apžvalgos aikštelė su liftu – populiarūs turistų traukos objektai tiek vasaros, tiek žiemos sezonu.

Čia paminėta tik keletas iš daugybės lankytinų vietų, esančių Žemaitijos sostinėje.

Garantuoja įsimintiną ir patogią viešnagę

Į Telšius galima atvykti ne tik automobiliu ar autobusu, tačiau patogu pasiekti ir traukiniu, kurie vyksta iš įvairių vietovių, esančių ruože Vilnius – Klaipėda. Kelionė traukiniu, neabejotinai, sustiprins visos kelionės įspūdžius.

Tikėtina, kad visoms Telšiuose esančioms įdomybėms aplankyti ir apžiūrėti vienos dienos neužteks, tad atvykusieji ilgesniam laikotarpiui – neabejotinai ras ir kur patogiai apsigyventi.

Apgyvendinimo vietų Telšiuose ir aplink pasirinkimas tikrai didelis: nuo viešbučių, individualių butų pasiūlymų iki sodybų ir vilų. Norintiems išskirtinumo – siūloma apsistoti Telšių kunigų seminarijoje. Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija yra atvira turistams, todėl viešnagė tokioje religinėje vietoje tikrai kiekvienam atvykusiam suteiks naujų potyrių.

TIC direktorius pažymi, kad atvykusieji turėtų nepraleisti progos sudalyvauti žemaitiškų patiekalų degustacijose, užsukti į sūrio „Džiugas“ namus padegustuoti išskirtinio Telšiuose gaminamo sūrio ar apsilankyti Telšių rajone esančiame restorane „Lavender Inn“ – tai išskirtinė vieta, kurioje galima paragauti su levandomis susijusių patiekalų, naminio levandų limonado ar kokteilių.

Atvykti į Telšius kviečiama ne tik pažintiniais, ar aktyvaus laisvalaikio praleidimo tikslais. Mėgstantiems poilsines keliones Telšiai taip pat turi ką pasiūlyti. Šaltuoju sezonu tampa populiarios SPA ir kitos sveikatingumo paslaugos. Telšiuose rasite net keletą įsikūrusių SPA centrų, pirties kompleksą bei galėsite užsisakyti profesionalaus pirtininko edukacines programas. Tai taps puikiu būdu atsipalaiduoti, atgauti jėgas ir sustiprinti imunitetą. O ieškantiems išskirtinių pojūčių, siūloma išbandyti gyvenimą be civilizacijos patogumų gamtos apsuptyje – naujoje poilsiavietėje „Iš Civilizacijos į Gamtą“, esančioje Telšių rajone.

Visą informaciją apie Žemaitijos turizmo informacijos centro veiklas, lankytinus objektus, maršrutus ir apgyvendinimą rasite visit.telsiai.lt

Žemaičių turizmo informacijos centro direktorius džiaugiasi, kad centras nuolat gražėja ir modernėja, o su kiekvienu sezonu geba turistams pasiūlyti vis naujų edukacinių veiklų, lankytinų kelionių maršrutų. Visa tai tam, kad į Telšius atvykę svečiai išvyktų tik su pačiomis geriausiomis emocijomis ir patirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?