Kelionė po Kėdainių rajono dvarus – gražiausi baldai Europoje ir Stolypino reformos šaknys

Jau šeštadienį, Kovo 12 d. „Lietuvos ryto“ TV startuoja trečiasis laidos „Lietuvos dvarai“ sezonas, kuriame laidos vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė tradiciškai keliauja po gražiausius Lietuvos dvarus ir bando prikelti įdomiausias jų paslaptis. Pirmojoje naujo sezono laidoje – kelionė net po du Kėdainių rajono dvarus, kurie savotiškai buvo svarbūs ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai.

Apytalaukio dvaras. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Apytalaukio dvaras. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Kalnaberžės dvaras. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Kalnaberžės dvaras. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Laidos filmavimo akimirkos. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Laidos filmavimo akimirkos. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Laidos filmavimo akimirkos. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Laidos filmavimo akimirkos. <br>„Lietuvos ryto TV“ archyvas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 5:43 PM, atnaujinta Mar 21, 2022, 3:18 PM

Baldai, dėl kurių atvykdavo net svečiai iš svetur

Pirmasis „Lietuvos dvarų“ komandos šiais metais aplankytas dvaras – Apytalaukio. Tai vienas įspūdingiausių dvarų visame Kėdainių rajone. Istorizmo epochoje statytas, neoromantizmo bruožų turintis dvaras išsiskiria architektūrinių ir dekoro detalių gausa, į dangų iki šiandien stiebiasi ir dvarą puošusios skulptūros.

Prabangus eksterjeras sufleruoja, kad interjeras taip pat turėjo stebinti ir tai visiška tiesa – nors šiandien dvaro vidaus, deja, neišliko, Kėdainių krašto muziejuje dar saugomas įspūdingas, iš medžioklės atributų kurtas dvaro baldų komplektas, kuris 1900 m. Paryžiuje vykusioje tarptautinėje parodoje pelnė aukso medalį. Pasakojama, kad apžiūrėti šių baldų atvykdavo ir svečiai iš viso pasaulio.

Atsisveikinimas su gulbėmis

Šiandien apleistas Apytalaukio dvaras kadaise buvo mylimas ir puoselėjamas visų jį turėjusių giminių: tiek beveik 200 metų jį valdžiusių Šiukštų, tiek vėliau į savo rankas perėmusių Zabielų. Dvare buvo didelė biblioteka, paveikslų galerija, grojo netgi dvaro orkestras.

O štai Sofija Zabielienė pati projektavo dvaro parkelį ir tvenkinius, kuriuose augintos ir lepintos gulbės. Su gulbėmis susijęs dar vienas pasakojimas liudijantis jautrų savininkų ir jų dvaro ryšį: „Žmonės, kuriuos 1940 m. trėmė kartu su Česlovu Zabiela pamena, kad kai pajudėjo sąstatas iš geležinkelio stoties Kėdainiuose, Zabiela liūdnai tarė: „Man visko labai gaila, o labiausiai gaila gulbių. Kas jomis dabar pasirūpins?“, – pasakoja Kėdainių krašto istorikė Audronė Pečiulytė

Dvaras iš kurio vasaromis „valdyta“ Rusijos imperija

Dar vienas laidoje lankomas dvaras – Kalnaberžės. Net 800 hektarų dvarvietė kadaise priklausė Radviloms, tačiau už dalyvavimą sukilime buvo atimta ir atiteko Kušelevų giminei, kurios atstovui dvaras taip nerūpėjo, kad jį jis ...tiesiog pralošė. Nors ir netikėtai įgiję dvarą, naujieji jo savininkai Stolypinai jį iš karto pamilo.

Nepaisant to, kad Petras Stolypinas vienu metu buvo visos Rusijos imperijos ministras pirmininkas ir valdė daugybę dvarų, pasakojama, kad Kalnaberžė buvo jo mėgstamiausia vieta – čia jis su šeima leisdavo laiką kiekvieną vasarą, todėl juokaujama, kad ir visa Rusijos imperija vasaromis buvo valdoma iš Kalnaberžės.

Piotras Stolypinas iniciavo ir garsiąją Stolypino žemės reformą, todėl manoma, kad nemažai minčių reformai jis galėjo pasisemti iš savo sėkmingiausių dvarų, kuriuose įvairias naujas idėjas dažnai pratestuodavo pats. Dvare veikė žėmės ūkio mokykla, buvo įvestas telegrafas ir vandentiekis.

O kokių dar įdomybių mena Apytalaukio ir Kalnaberžės dvarai „Lietuvos ryto“ TV žiūrovai pamatys šeštadienį, 16.30.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.