Salų dvaras saloje – nuo didikų šmėklų iki roboto katino

Rokiškio rajone esantį Salų kaimą galima vadinti viena romantiškiausių gyvenviečių Lietuvoje. Ne tik dėl to, kad kaimas įsikūręs dailioje, Lietuvos formą primenančioje ežero saloje, bet ir todėl, kad saloje baltuoja didingas klasicistinis Salų dvaras ir išlikęs jo pastatų kompleksas. Pasivaikščioti po salą ir patyrinėti dvare besipinančią praeitį bei dabartį šį šeštadienį kvies „Lietuvos ryto“ TV laida „Lietuvos dvarai“ ir jos vedėja Eglė Kernagytė-Dambrauskė.

Salų dvaras saloje – nuo didikų šmėklų iki roboto katino.<br> Lrytas TV nuotr.
Salų dvaras saloje – nuo didikų šmėklų iki roboto katino.<br> Lrytas TV nuotr.
 Lrytas TV nuotr.
 Lrytas TV nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 8, 2022, 2:26 PM

Salą saugojo meškos?

Atokioje, bet vaizdingoje vietoje įsikūrusį dvarą dar nuo XVI a. valdė Radvilos. Manoma, kad jiems dvaras tėra buvęs medžioklės rezidencija, tiesa, gana prabangia rezidencija: esą saloje įkurtas žvėrynas, o jį saugojo laisvai po salą lapnojusios prijaukintos meškos. Ir nors šiandien dvare meškų nebesutiksime, žvėryno tradicija čia tęsiama: dvaro parke (beje, viename seniausių parkų Lietuvoje) svečių laukia alpakos, poniai, stručiai, o iki Velykų – ir viščiukai. Beje, legendos pasakoja, kad naktį dvare galima sutikti ir daugiau keistų sutvėrimų, pavyzdžiui, dvarą jau vėliau valdžiusio Liucijano Marikonio vaiduoklį.

Tiesa, vietiniai juokauja, kad šis vaiduoklis, ko gero, būtų visai nepiktas, netgi draugiškas, nes nors ir kilę iš Italijos, Marikoniai be galo mylėjo tiek Lietuvą, tiek Salų kaimą: dvaro valstiečiams suteikė daug laisvių, įsteigė vaistinę ir muzikos mokyklą, o vykstant karams su Švedija netgi rėmę šalies kariuomenę finansiškai.

Gausu išlikusių interjero detalių

Marikonių meilę bei ištikimybę Lietuvai rodo ir reprezentacinėje dvaro vietoje, prabangiame buvusiame valgomajame ištapytas LDK herbas, kuris išliko iki šių dienų. Ir tai – ne vienintelė autentiška interjero detalė dvare, tiek istorijos, tiek unikalių interjerų mylėtojų akis džiugina išskirtiniai kambariai: autentiški rūsiai, neogotikinė koplyčia su barokinės manieros perspektyvine tapyba ar apvalus, kolonomis puoštas kortų kambarys.

Tačiau kad ir kokia prabanga kambariai alsavo, viduje dvaro šeimininkai ilgai neužsisėdėdavo – štai valdant Tyzenhauzams dvaro parke veikė visoje Lietuvoje garsėjęs amfiteatras, kuriame vykdavo lauko spektakliai, na, o ne ką mažiau gražų spektaklį nuolatos bangavo ir dvarą supantis Dviragio ežeras.

Pietus gali atvežti robotas

Šiandien Salų dvare įsikūrusi Rokiškio tautodailininkų asociacija ir jos kuruojamas amatų centras, kuriame gyvybė verda kiekvieną savaitgalį. Išsidrožti šaukštą, pasigaminti karvutės saldainių ar nusipinti sodą – ką veikti dvare ras net išrankiausias svečias.

Na, o tie, kurie labiau mėgsta šiuolaikinius „amatus“, gali apsilankyti dvaro kavinėje: čia laidos vedėjai Eglei Kernagytei- Dabrauskei tortą atvežė... kalbantis robotas. Koks yra šio roboto vardas ir dar daugiau įdomybių – laidoje „Lietuvos dvarai“, šį šeštadienį, 16.30, per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.