Neatrastas Prienų rajonas – kur stovėjo gražiausias Lietuvos dvaras ir įmantriausia pilis?

Istorijos pažinimas mus moko supratimo, kad net patys didingiausi dalykai dažnai yra laikini. Tuo dar sykį įsitikins laidos „Lietuvos dvarai“ vedėja Eglė Kernagytė-Dambrauskė, kuri šį kartą lankysis Prienų rajone – itin vaizdingose apylinkėse, kuriose, pasirodo, kadaise stovėjo su Versaliu lyginami Pacų rūmai Jiezne ir su Prancūzijos Sisterono pilimi lyginama Prienų pilis.

Daukšiagirės dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr. 
Daukšiagirės dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr. 
Pacų rūmai Jiezne. <br>Laidos rengėjų nuotr. 
Pacų rūmai Jiezne. <br>Laidos rengėjų nuotr. 
Giedrė Ūselytė – Bagdonavičienė ir Eglė Kernagytė Dambrauskė<br>Laidos rengėjų nuotr. 
Giedrė Ūselytė – Bagdonavičienė ir Eglė Kernagytė Dambrauskė<br>Laidos rengėjų nuotr. 
Pacų lelijos simbolis.<br>Laidos rengėjų nuotr. 
Pacų lelijos simbolis.<br>Laidos rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 6:23 PM

Grafo iš Airijos svajonė ant Nemuno kranto

Nuostabus Nemuno vingis ir begaliniai pušynai – būtų keista, jeigu nuostabiais peizažais apdovanotų Prienų nebūtų pamilę išskirtiniai didikai. Ir nors šiandien mažai kas tai žino, tačiau kadaise ( 1667–1701 m.) Prienuose stovėjo viena įmantriausių mūsų krašte pilis, kurią pastatė Lietuvą įsimylėjęs grafas iš Airijos Gotardas Vilhelmas Butleris.

Tapęs Prienų seniūnu Gotardas per keliolika metų miestą pavertė tikru pasakų kampeliu – net tik pastatė tvirtovę, kurios architektūra itin priminė Prancūzijoje esančią Sisterono pilį, bet ir ant Nemuno kranto įkūrė įspūdingus sodus, gėlynus ir parkus, netoliese atidarė mokyklą vargšams. Išlikę keliautojų užrašai liudija, kad tokios gražios pilies, kaip Prienų, nebuvo matyti nuo Kauno iki pat Gardino.

Pilies aukštis esą buvęs 80 metrų, po žeme – net trys aukštai. Deja, bet 1701-aisiais metais pilį nuniokojo švedų kariuomenė nepalikdama jos nė pėdsako. Beje, vėliau pilies vietoje buvęs dar vienas, mažesnis barokinis dvaras, tačiau metams bėgant ir jis nunykęs. Šiandien prancūziškosios pilies istoriją mena tik XX amžiuje šalimais pastatytas dailus malūnas ir jaukus priepilyje esantis Revuonos parkas – čia 3D stende galima pamatyti, kurioje vietoje tiksliai buvo ir kaip atrodė Prienų pilis.

Rūmai-kalendorius Jiezne

Vos už 20 kilometrų nuo Jiezno – ir prie nemažo ežero įsikūręs Jiezno miestelis. Aplankius šį miestelį, įtarimą iš karto ima kelti įspūdinga Jiezno bažnyčia – kaip tokiai nedidelei gyvenvietei, ji tikrai didelio mastelio. Viskas vėlgi paaiškėja labiau pasidomėjus Jiezno istorija. Pasirodo, XVII – XIX a. čia stovėjęs vienas svarbiausių ir didžiausių Lietuvos istorijoje dvarų, kurį įsteigė daugiausiai pietines Lietuvos žemes valdžiusi didikų Pacų giminė.

Dvaras iškilo Pacų giminės klestėjimo laikotarpiu, todėl buvęs itin prabangus – pasakojama, kad jame buvo 12 salių, 52 kambariai ir 365 langai – pagal mėnesių, savaičių ir dienų skaičių metuose. Jau netrukus šalia dvaro išdygo ir jam prabanga prilygstanti barokinė Jiezno bažnyčia. Šiandien ji – bene vienintelė Jiezno didybės liudininkė, nes iš milžiniško dvaro komplekso beišliko tik keli pastatai.

Kaip šios istorinės vietos atrodo šiandien, kokio Prienų rajono dvaro simbolis yra keturlapis dobilas ir kodėl Daukšiagirės dvare durys dažytos alumi bus galima pamatyti jau šį šeštadienį, 16.30, per „Lietuvos ryto“ TV, laidoje „Lietuvos dvarai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.