Šventėje „Bėk bėk, žirgeli!“ grįžta senosios tradicijos

Jau penktą dešimtmetį skaičiuojanti Tradicinės kultūros ir žirgų sporto šventė „Bėk bėk, žirgeli!“ kvies visus į Niūronis. Anykščiai – ilgamečių kultūros tradicijų ir veržlių naujovių kraštas.

Medžių lajų takas.<br>Infoanyksciai.lt nuotr.
Medžių lajų takas.<br>Infoanyksciai.lt nuotr.
Jau penktą dešimtmetį skaičiuojanti Tradicinės kultūros ir žirgų sporto šventė „Bėk bėk, žirgeli!“ kvies visus į Niūronis. Anykščiai – ilgamečių kultūros tradicijų ir veržlių naujovių kraštas.<br>autorių iliustracija. 
Jau penktą dešimtmetį skaičiuojanti Tradicinės kultūros ir žirgų sporto šventė „Bėk bėk, žirgeli!“ kvies visus į Niūronis. Anykščiai – ilgamečių kultūros tradicijų ir veržlių naujovių kraštas.<br>autorių iliustracija. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 5:47 PM

Nuolat puoselėjamos per amžius išsaugotos šio krašto vertybės ir tuo pat metu natūraliai šventėje kuriamos originalios iniciatyvos. Nauji kultūros, turizmo, verslo sprendimai leidžia džiaugtis vis dažniau į Anykščius užsukančiais turistais bei įvairiausio žanro kultūros renginių lankytojais. Šių metų renginys grįžta prie tradicinių šventės šaknų.

„Bėk bėk, žirgeli!“ šventės metu sugrįš senosios tradicijos

Šventės programa turininga. Planuojami renginiai – nuo žemės ūkio darbų su arkliais programos iki tradicinių kinkinių žygio su žemaitukais bei arklių kaustymo, LDK kavalerijos istorinių rekonstrukcijų, džinsų plėšymo su žemaitukais rungčių, klojimo teatro spektaklių, tautinio paveldo ir amatų mugės, teatralizuotų, per pusšimtį dalyvių iš viso rajono sutelkusių, kiemų, žirgų sporto konkūrų ir parodomųjų programų, koncertų.

Pirmoji šventė agronomo profesoriaus Petro Vasinausko ir daktaro Antano Puodžiuko pastangomis surengta dar 1978 metais. Šiuo gražiu tradiciniu vasaros renginiu siekiama populiarinti lietuviškų arklių veisles – žemaitukus ir Lietuvos sunkiuosius, žirginį sportą, kelti jo meistriškumą, išaiškinti stipriausius šalies raitelius bei pajėgiausius žirgus. Čia žirgai demonstruoja savo gebėjimus, o žmonės – meilę žirgams.

Šiais metais į „Bėk bėk, žirgeli!“ šventės programą sugrįžta kermošius! „Kermošiuje bus prekiaujama iš medinių vežimų, gros muzikantai, veiks vaikų žaidimų kiemelis, lėlių teatras, šalia ganysis arkliai. Kaip tikrame turguje, nuo skelbimų statinės bus pristatomi amatai ir prekės. Pirmąjį birželio šeštadienį susitiksime tikrame kermošiuje!“, – patikino A.Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus Etninės kultūros skyriaus vedėjas M.Karčemarskas. 

1978 m. Niūronyse buvo įkurtas Arklio muziejus. Muziejaus atidarymo proga iš aplinkinių kaimų ir kraštų suvažiavo tūkstančiai žiūrovų ir dalyvių. Tuomet kaimuose dar būta arklių, vežimų, padargų ir, žinoma, žmonių, prisimenančių ir gyvenusių „arklio epochoje“. Šventė „Bėk bėk, žirgeli!“ dar žinoma ir kitais pavadinimais – „Vasaros Sartai“ arba „Kumelės atlaidai“.

Muziejuje atskleidžiamos didžiausios arklio paslaptys

Arklio muziejuje kaupiami eksponatai, atspindintys arklio reikšmę lietuvių ūkio ir kultūros istorijoje. Aštuoniuose muziejaus pastatuose saugomi arkliniai žemės dirbimo padargai, kalvio įrankiai, arklio gadynės transporto priemonės – iš visos Lietuvos surinkti vežimai: bričkelės, lineikos, važeliai, tautodailės dirbinių kolekcijos.

Arklio muziejaus sumanytojas profesorius Petras Vasinauskas keliaudamas po Lietuvą dienoraštyje rašė: „Arkliu važiuoti didžiausias malonumas. Lėtai slenka pro tave tėviškės peizažai, o tu sėdi sau be vargo bričkelėje ant risorų, klausaisi monotoniško, tokio mielo pasagų kaukšėjimo ir nepamatai, kaip pravažiuoji 30 ir 50 kilometrų. Lėtai stebėdamas aplinkos daiktus, pastatus ir visa kita, geriau juos įsidėmi ir kartu pailsi, iš tikro pajunti tai, kas vadinama malonumu.“.

Muziejaus istorija kuriama ir šiandien, ją kuria kiekvienas lankytojas, mes visi kartu...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?