Po pietinę Estiją – pažintiniais takais

Estijoje yra šimtai pažintinių takų, kurių daugumą įrengė ir prižiūri Valstybinė miškų urėdija. Informaciją apie juos galima rasti internete. Dar paprasčiau pasivaikščiojimo vietas pasirinkti atsisiuntus mobiliąją programėlę „RMK Loodusega koos“.

Karl Ander Anami nuotr.
Karl Ander Anami nuotr.
3 kilometrų ilgio takas palei Ahjos upę veda iki aukščiausios Estijoje (38 metrų aukščio) smiltainio atodangos.<br>Katrin Laurson nuotr.
3 kilometrų ilgio takas palei Ahjos upę veda iki aukščiausios Estijoje (38 metrų aukščio) smiltainio atodangos.<br>Katrin Laurson nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 4, 2022, 9:00 AM

Štai gražiausi pažintiniai takai pietinėje Estijoje, kuriais apsukus ratą grįžtama į starto vietą.

Taevaskodos takas

Išvertus tai reikštų „Dangaus namai“ – toks nuostabus yra ir šis 3 kilometrų ilgio takas, palei Ahjos upę vedantis iki aukščiausios Estijoje (38 metrų aukščio) smiltainio atodangos.

Įveikus pėstute šį maršrutą pravartu pailsėti – „Lonny“ plaustu paplaukioti po Saesaaro marias. „Lonny“ ekskursija, kurią veda gidas, trunka 45 minutes.

Karulos nacionalinis parkas

Nuo informacijos centro į parką veda keletas įvairaus ilgio (nuo 4 iki 36 kilometrų) pažintinių-mokomųjų takų, skirtų ir pėstiesiems, ir dviratininkams. Šiame nacionaliniame parke yra 38 ežerai, kurių didžiausias – Ehijervo (Ähijärv). Ties juo įrengtos 4 stovyklavietės su laužavietėmis, mediniais stalais. Viena stovyklaviečių yra prie pat informacijos centro, ten pat – ir vaikams skirtas mažasis mokomasis takas.

Menikuno pelkės (Meenikunno) pažintinis takas

Medinis kone 6 kilometrų ilgio takas veda per pelkę. Pusiaukelėje keleivių laukia netikėtumas – akivaras, prie kurio įrengta medinė platforma, o į vandenį įleistos kopėčios. Šioje vietoje galima išsimaudyti, pailsėti. Yra galimybė ties pažintinio tako pradžia išsinuomoti miško namelį ir jame apsistoti ilgesniam laikui.

Emajėjės (Emajõe) pažintinis takas

Šis takas tėra 3 kilometrų ilgio, bet patrauklus gamtos įvairove. Dalis jo veda per potvynių užliejamą mišką, o kita – palei upės pakrantę. Pakeliui įrengtas nedidelis apžvalgos bokštas bei kelios stovyklavietės.

Kiutioru (Kütioru) pažintinis takas

Ieškantiems iššūkių verta nuvykti į Hanjos (Haanja) gamtos parko aukštumoje esantį pažintinį taką, kuris veda stačiais Kiutioru slėnio šlaitais. Jam įveikti reikėtų skirti 4–5 valandas.

Vapramėjės, Velaverės, Vitipalu (Vapramäe, Vellavere, Vitipalu) gamtos namų pažintiniai takai

Aplink Elvos kurortinį miestelį esantys pažintiniai takai vilioja ir šeimas su vaikais, ir patyrusius žygeivius. Vienas vaikams skirtų 1,5 km ilgio takų yra Vapramėjės gamtos namuose, kitas, nuvedantis iki pasakiško namelio ant vištos kojelės, – Vitipalu gamtos namuose.

Vapramėjės gamtos namuose yra ir triskart ilgesnis takas, vedantis palei Elvos upę. Vitipalu gamtos namuose yra keli pažintiniai takai, prasidedantys ties Tartumos (Tartumaa) sporto centru. Ilgiausias ir gražiausias jų – 15 km ilgio Elvos upės slėnio takas.

Piuhajervės (Pühajärve) pažintinis takas

Šis 12 kilometrų ilgio takas veda aplink Otepės (Otepää) miestelyje esantį ežerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.