Vandens turizmo mėgėjai iš naujo atranda Lietuvos upes: norisi, kad galvotų ne tik, kiek kilometrų „nukapojo“

Vandens ir kaimo turizmo atstovai vis dar atsakingai stebi COVID-19 ir jo atmainų statistiką bei tikisi, kad pandemija su ypač griežtais karantino suvaržymais šiemet negrįš. Koronovirusas labai stipriai palietė ir pakeitė vietinį turizmą. Žmonės mažiau keliavo didelėmis kompanijomis, beveik nebuvo įmonių užsakymų, tad ši sezono pradžia yra tarsi žemas startas į atsigavimo sezoną atlikus namų darbus. Didžiausias iššūkis yra iš naujo prisitaikyti prie išaugusių kliento poreikių.

Upių labirintas. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Upių labirintas. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Upių labirintas. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Upių labirintas. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Upių labirintas. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Upių labirintas. <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 1, 2022, 2:56 PM

Didesnės kompanijos ir komforto poreikis

Vandens turizmo žygius Lietuvoje ir užsienyje 18 metų organizuojančio „Upių labirinto“ vadovo Povilo Pelanio teigimu, esminiai naujo sezono skirtumai nuo ankstesnių yra tai, kad vis dažniau plaukimą baidarėmis užsisako 10–18 žmonių kompanijos, kurios neretai plaukia ir dvi dienas, teiraujasi nakvynės paslaugų.

Šių metų mokslų metų pabaigoje ypač daug buvo plaukiančių moksleivių grupių su mokytojais, kurie po plaukimų žadėjo sugrįžti ir naujų mokslų metų pradžioje.

„Šį sezoną galėčiau pavadinti – atgal į gamtą su šeima, draugais ir kolegomis. Karantino metu daug žmonių atrado gamtos takus, parkus, kur galėjo išsikvėpuoti trumpuose pasivaikščiojimuose, o šiais metais pastebime didesnių grupių srautus, norinčių praleisti laisvalaikį upėse. Žmonės yra išsiilgę masiškesnio bendravimo, socializacijos, o kur tai geriau padaryti, jei ne gamtoje“, – Lietuvos vandens turizmo tendencijas komentavo P. Pelanis.

„Matau tendenciją, kad žmonės pradėjo daugiau judėti, plaukimo maršrutai ilgėja, o grįžus po plaukimo klientai dar dažnai išsikrauna stovyklavietėje įrengtose krepšinio, tinklinio ir futbolo aikštelėse. Be abejo nemažai žmonių yra linkę ir tiesiog parymoti prie laužo žvelgiant į upę, tad mums vienas iš iššūkių yra suderinti skirtingus klientų norus ir suskirstyti stovyklavietę, kad visi rastų savo pomėgių zoną“ – pabrėžė „Upių labirinto“ vadovas.

Ieškant naujų pramogų klientams, stovyklavietės zonoje „Woodstock“ netgi buvo surengtas roko muzikos koncertas, o pats stovyklavietės šeimininkas su kitais vandens turizmo specialistais organizuoja kursus, kurių metu kviečia visus norinčius išmokti plaukti kajakais, o vėliau patirtį pritaikyti, specialiai organizuojamuose vandens žygiuose kalnų upėse Norvegijoje, Austrijoje, Vokietijoje ir kt. šalyse.

„Kaip upės vanduo vis keičia krantų linijas, taip ir versle reikia nuolatos ieškoti naujų srovių, pajusti klientų poreikius. Labiausiai norisi, kad plaukiantys negalvotų kiek kilometrų „nukapojo“, o tiesiog pasibūtų gamtoje, pasigrožėtų gamta, krantais.

Turime daug užtvankomis nesugadintų upių su įstabiais skardžiais, kuriomis galime plaukti kelias dienas, pagal poreikį pasirenkant nuo civilizacijos atokesnes arba kaip tik labiau apgyvendintais krantais, istoriniais ar geografiniais objektais, išsiskiriančias upes. Mūsų šalis yra labai palanki vandens turizmui, ypač baidarėmis, tai ir norisi parodyti kuo didesniam žmonių ratui“, – pažymėjo P. Pelanis.

Kas svarbu plaukiant baidarėje?

Per savo ilgametę patirtį P. Pelanis jau įprato visiems klientams pabrėžti, kad svarbiausia plaukiant, ypač ilgesnius maršrutus, nepamiršti priemonių, kurios kelionėje užtikrins saugumą.

„Žinoma, didžiausias prioritetas kiekvienam turėtų būti saugumas – visuomet reiktų turėti vaistinėlę, apsauginį kremą nuo saulės, purškiklį nuo kandančių ir geliančių vabzdžių. Yra ir smulkesni dalykai, apie kuriuos pamirštama dažniau: tai ir akiniai nuo saulės, ir asmeninės higienos priemonės“, – pažymėjo vadovas.

P. Pelanis primena, kad į vandens kelionę drąsiai galima imti mobilųjį telefoną, fotoaparatą, ir netgi elektroninę skaityklę jei negalite užmigti be mėgstamos knygos, nes baidarėje vietos tikrai užteks, svarbu pasirūpinti neperšlampamais maišais, dėl kurių su nuomotojais reikia susitarti iš anksto.

„Gamtoje geriausia nesulįsti į technologinius įrenginius, o kaip tik nuo jų pailsėti. Bet jei norite pafotografuoti aplinką, filmuoti plaukimo momentus, kas galėtumėte pasidalinti socialiniuose tinkluose ir bijote, kad viskas sušlaps – jaudintis nėra didelio reikalo, neperšlampami maišai, juos teisingai užsukus, tikrai apsaugos. Kiekvienas turi individualių poreikių ir pomėgių, tad visada stengiamės lanksčiai prisiderinti prie kliento net ir keisčiausių norų“, – pastebėjo „Upių labirinto“ atstovas.

P. Pelanis pabrėžia, kad plaukiančių baidarėmis skaičius tiesiogiai priklauso nuo orų prognozių ir vyraujančios temperatūros.

„Be abejo įvykusios liūtys nugąsdino dalį klientų, mes ir patys rekomendavome atidėti plaukimą, nes mums svarbiausia yra žmonių saugumas. Po liūčių ir išskirtinio potvynio Verknėje mes specialiai plaukdami sutvarkėme nukritusius medžius, palikdami įdomesnes ir pašalindami pavojingiausias užvartas, kad plaukti įdomu būtų ir šeimoms su vaikais, ir norintiems patirti baidarės valdymo technikos niuansus, o mes jau pasirūpinsime visomis saugumo priemonėmis ir įranga“ – šypsojosi P. Pelanis.

Svarbūs daiktai plaukiant:

Kremas nuo saulės, lūpų balzamas

Pirmosios pagalbos vaistinėlė

Akiniai nuo saulės

Maudymosi kostiumas

Vanduo, gaivieji gėrimai

Užkandžiai

Peilis Degtukai/žiebtuvėlis

Fotoaparatas ar video kamera (geriausia – atsparūs vandeniui)

Mobilusis telefonas (kaip būtina priemonė pagalbai iškviesti)

Mobilaus telefono dėklas

Žemėlapiai, GPS, kompasas

Žibintuvėlis

Priemonės nuo uodų/erkių/kitų vabzdžių

Apsiaustas nuo lietaus

Specialus apavas, pritaikytas bristi per vandenį Kepurė, apsauganti nuo saulės

Atsarginės aprangos komplektas

Tualetinis popierius

Maišai šiukšlėms

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.