Kasmet Kretingą atranda vis daugiau turistų

Per porą metų vasaros mėnesiais beveik dvigubai išaugęs lankytojų skaičius turizmo informacijos centre, vis kylantis susidomėjimas Kretingos rajono turizmo informacijos centro rengiamomis ekskursijomis ir kitomis veiklomis, leidžia teigti: Kretingą ir jos apylinkes kasmet aplanko vis daugiau turistų. Tą patvirtina ir oficiali nakvynių bei turistų skaičiaus apgyvendinimo įstaigose pirmojo pusmečio statistika, pagal kurią Kretingos rajonas patenka į lankomiausių Lietuvos vietovių dešimtuką.

Kretingos rajono turizmo informacijos centro su kolegomis iš Klaipėdos rajono surengto dviračių žygio dalyviai prie Kartenos piliakalnio.
Kretingos rajono turizmo informacijos centro su kolegomis iš Klaipėdos rajono surengto dviračių žygio dalyviai prie Kartenos piliakalnio.
Norintiems Jonines švęsti netradiciškai Kretingos rajono TIC pasiūlė išklausyti miesto istorijos plaukiant baidarėmis.
Norintiems Jonines švęsti netradiciškai Kretingos rajono TIC pasiūlė išklausyti miesto istorijos plaukiant baidarėmis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 6:00 PM

Vejasi didmiesčius ir kurortus

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pagal nakvynių skaičių apgyvendinimo įstaigose sausio-liepos mėnesiais Kretingos rajonas užima dešimtą vietą tarp šešiasdešimties Lietuvos savivaldybių.

Aplenkęs Vilniaus, Mažeikių ir Tarkų rajonus, Kretingos rajonas lipa ant kulnų Klaipėdos rajonui ir į priekį praleidžia tik didžiausius šalies miestus Vilnių, Kauną, Klaipėdą ir Šiaulius bei Palangos, Druskininkų, Birštono ir Neringos kurortus.

Pagal turistų skaičių apgyvendinimo įstaigose Kretingos rajonas palypėjo į aštuntąją vietą. Pirmosiose keturiose vietose, kaip ir pagal nakvynių skaičių, rikiuojasi Vilnius, Palanga, Druskininkai ir Kaunas, toliau seka Klaipėda, Birštonas ir Neringa. Aštuntą vietą užėmęs Kretingos rajonas aplenkė Vilniaus, Trakų ir Klaipėdos rajonus ir net Šiaulių miestą.

Svečių skaičius nuolat auga

Kretingos rajono turizmo informacijos centro (TIC) duomenimis, čia šių metų vasaros mėnesiais apsilankančių svečių skaičius augo, nors būta būgštavimų, kad per porą pandemijos palytėtų vasarų užsienio šalių išsiilgę tautiečiai skubės į tolimus kraštus ir mažiau keliaus po gimtąją Lietuvą. Tačiau baimintasi be reikalo. Skaičiai kalba patys už save: 2020 m. birželio-rugpjūčio mėnesiais į Kretingos rajono TIC užsuko 2 tūkst. 916 svečių, 2021 m. jų buvo 4 tūkst. 719, šių metų vasarą – 5 tūkst. 714.

„Tai, kad pas mus užeina vis daugiau svečių, iš dalies džiugina, tačiau labiau džiugina, kad auga mūsų TIC siūlomas ekskursijas pasirenkančių žmonių skaičius“, – Kretingos rajono švietimo centro direktoriaus pavaduotoja turizmui Rita Beržanskienė atkreipė dėmesį, kad į TIC užsuka toli gražu ne kiekvienas į miestą ar rajoną atvykstantis turistas, juolab kad kryptingai dirbama tam, kad svečiai visą reikalingą informaciją rastų interneto svetainėje aplankykkretingą.lt, socialiniuose tinkluose, per žiniasklaidą bei iš įvairių informacinių leidinių, kuriuos šiemet papildė leidinys „Skonių kelionė po Kretingos rajoną“.

Grįžtant prie skaičių – pernai Kretingos rajono TIC per visus metus surengė 86 ekskursijas, kuriose dalyvavo 1 tūkst. 658 žmonės, tuo tarpu šiemet jų bus daugiau: iki rugsėjo 20 d. jau surengtos 89 ekskursijos, tarp kurių ir nauja miesto svečių pageidavimu parengta apžvalginė ekskursija „Nuo bažnyčios iki dvaro“.

Kartu su gidais Diana Jomantaite-Jonaitiene ir Antanu Jonaičiu po Kretingos istoriją keliavo 1 tūkst. 751 žmonės.

Į šį skaičių neįtraukti tie žmonės, kurie ekskursijas užsisakė per miesto gidus bei kruiziniais laivais Lietuvon atplaukę ir Kretingą aplankę svečiai.

Kruizinių laivų turistų priėmimą rengiančios ir ekskursijas po Lietuvą užsienio turistams organizuojančios bendrovės „Klaipėdos Mėja“ preliminariais duomenimis, šį sezoną Kretingą aplankė 763 svečiai iš 25 kruizinių laivų.

Didžioji dalis svečių buvo iš JAV, taip pat čia užsuko britai bei prancūzai. Beje, šiemet į Klaipėdą pirmą kartą atplaukė Prancūzijos kruizinės linijos „Ponant“ laivas „Le Champlain“. Ši kruizinė linija Prancūzijos rinkoje pozicionuojama, kaip prabangių ekspedicinių kelionių lyderiai. „Ponant“ savo svečiams Klaipėdoje siūlė tik 3 ekskursijas: į Nidą, dviračiais į Smiltynę ir į Kretingą, o tai yra išties puikus Kretingos įvertinimas.

Sezonas gausus naujovių

R.Beržanskienės teigimu, šiais metais Kretingos rajono TIC itin aktyviai bendravo ir bendradarbiavo tiek su Klaipėdos regiono TIC, tiek su kitomis institucijomis.

Mūsų miesto ir rajono vardas plačiai skambėjo ne tik vietinėje, regiono ir respublikinėje žiniasklaidoje, mirgėjo laikraščių puslapiuose bei televizijos laidose, bet ir Didžiosios Britanijos interneto portaluose: gegužę Klaipėdos regiono turizmo informacijos centrų kvietimu į infoturą po mūsų kraštą buvo atvykę šios šalies žurnalistai.

Įgyvendinant bendrą visų Klaipėdos regiono TIC projektą, kurį inicijavo Klaipėdos rajono TIC, dar pavasarį Kretingos rajone – viename iš pirmųjų regione – buvo baigti suženklinti trys piligriminio Šv. Jokūbo kelio ruožai. Ir jau birželio 4-ąją kartu su Plungės rajono TIC buvo surengtas didelio susidomėjimo sulaukęs pėsčiųjų žygis nuo Pakutuvėnų iki Kartenos.

Bendradarbiaujant su kolegomis iš Skuodo šią vasarą pradėtas įgyvendinti bendras Kretingos ir Skuodo rajonų projektas „Vienas bilietas – keturi muziejai“.

O kartu su Kretingos muziejumi ir prie iniciatyvos prisijungusiu Kretingos rajono kultūros centru surengtos pirmosios Joninės prie vandens ir ant vandens: šventės „Plaukiam į Jonines“ metu miestiečiai ir svečiai turėjo progos baidarėmis praplaukti Akmenos upe ir sužinoti apie Kretingos miesto ir šalia upės esančių objektų istoriją.

Kartu su Klaipėdos rajono TIC liepos 17 d. buvo surengtas dviračių žygis po Kretingos ir Klaipėdos rajonus „Vieningai – dviračiais per vasarą“.

Žygeiviams bei nespėjusiems prie žygio prisijungti entuziastams pageidaujant, rugpjūčio 17-ąją surengtas dar vienas žygis jau ilgesniu maršrutu.

Sulaukus puikių atsiliepimų ir paraginimų organizuoti daugiau tokių žygių, Kretingos TIC su kolegomis iš Klaipėdos rajono nutarė vasaros išlydėtuvėms ir Pasaulinei turizmo dienai paminėti surengti dar vieną rugsėjo 25 d. vyksiantį dviračių žygį „Dingusios istorijos paieškos: Žemaitija – Mažoji Lietuva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.