Trakai siunčia „žalią“ žinią Europai: miesto kalėdinė eglė nustebins ne tik kurorto svečius

Trakų gyventojai šįmet taps ypatingo įvykio liudininkais – jų mieste, priešais Salos pilį, bus įžiebta kalėdinė eglė, tapsianti ne tik svarbiausių metų švenčių, bet ir didelių pokyčių, dalimi. Miestiečius ir svečius džiuginsianti ir, pasibaigus šventiniam laikotarpiui, prie rajono įstaigų energijos taupymo prisidėsianti saulės modulių eglė taps solidžiu įrodymu, jog žalioji energija – ne tik 700 metų jubiliejų švenčiančių Trakų, bet ir visos Lietuvos ateitis.

Trakų gyventojai šįmet taps ypatingo įvykio liudininkais – jų mieste, priešais Salos pilį, bus įžiebta kalėdinė eglė, tapsianti ne tik svarbiausių metų švenčių, bet ir didelių pokyčių, dalimi.<br>Trakų rajono savivaldybės vizual.
Trakų gyventojai šįmet taps ypatingo įvykio liudininkais – jų mieste, priešais Salos pilį, bus įžiebta kalėdinė eglė, tapsianti ne tik svarbiausių metų švenčių, bet ir didelių pokyčių, dalimi.<br>Trakų rajono savivaldybės vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 8:00 AM

Idėja sužavėjo Trakus

Žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė socialiniuose tinkluose paskelbusi idėją, jog šįmet, ypatingu laiku, kuriame gyvename, Kalėdų eglutės puošmenomis galėtų tapti saulės moduliai, kurie ne tik gamintų energiją, bet ir siųstų svarbią žinią pasauliui, sulaukė Trakų rajono savivaldybės susidomėjimo. Trakai ilgai nedvejojo – tokiai šiuolaikiškai eglei vietos tikrai atsirastų 700 metų jubiliejų švenčiančiame ir pokyčių nebijančiame mieste.

Kaip pasakojo Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius, energetikos specialistams patvirtinus, jog tokia idėja – reali, imtasi darbų. Kalėdų eglei bus panaudota metalinė konstrukcija, kurios viduje sumontuota saulės moduliams reikalinga įranga sugeneruotai elektros energijai kaupti. Ant karkaso bus tvirtinami laikikliai ir berėmiai saulės moduliai.

Būsimoji eglė, anot pašnekovo, primins žaliaskarę, kasmet puošiančią miestą, tik bus kur kas modernesnė.

Skaičiuojama, jog 80–100 kv. m ploto namui reikalinga maždaug 10 kW galios saulės elektrinė. Vadinasi, eglė Trakuose energija aprūpintų keturis vidutinio ploto namus.

Specialistai, A. Šatevičiaus žodžiais, tikrai susidomėjo šiuo projektu, atsirado ne vieni norintys ir galintys jį įgyvendinti.

„Visų pirma, daugeliui pasirodė įdomi idėja, kad eglutė gyventojus ir svečius džiugins kalėdiniu laikotarpiu, o, jam praėjus, energiją gamins ištisus metus. Ši unikali idėja atitinka EKOTrakų viziją“, – kalbėjo Trakų rajono savivaldybės meras.

Šįmet Kalėdų eglei numatyta vieta Karaimų g. 57, Galvės ežero pakrantėje, įrengtoje laisvalaikio erdvėje.

Sprendimai, kuriais tiki

Trakų rajono savivaldybę pasiekė ir dar viena žinia – skirtas finansavimas 1450 kW galios saulės parkui ar jo daliai įsigyti. Aplinkos projektų valdymo agentūra patvirtino savivaldybės administracijos pateiktą paraišką, projekto įgyvendinimui skirtas finansavimas. Šiuo metu rengiami pirkimo dokumentai 1450 kW galios saulės parkui ar saulės parko daliai įsigyti – čia sugeneruota žalioji energija bus skirta Trakų rajono savivaldybės reikmėms.

Būsimajame saulės parke pagaminta elektros energija bus naudojama gatvėms apšviesti, taip pat – ir kaimiškose vietovėse. Kol kas saulės moduliai įrengti ant penkių švietimo įstaigų ir savivaldybės pastato stogų.

„Dabar – puikus metas parodyti, kad Trakų istorija tęsiasi, ir mes ją kuriame toliau – priimdami modernesnius, šiuolaikiškesnius sprendimus. Mes gerbiame savo miesto istoriją, architektūrą, paveldą, bet norime ir turime žengti koja kojon su besikeičiančiu pasauliu ir matyti Trakus kaip perspektyvų, pokyčių ir naujovių nebijantį miestą.

Norime, kad Trakuose kaskart apsilankę svečiai pamatytų kažką nauja ir tuo pasidžiaugtų. Norime savo idėjas pristatyti Europai ir parodyti, kad esame inovatyvūs, reaguojame į energetikos krizę, palaikome Ukrainą kare. Kviečiame savivaldybes jungtis ir imtis žingsnių, kurie padėtų judėti Žaliojo kurso link ir kovoti su energetikos krize“, – komentavo A. Šatevičius.

Planų turi ir daugiau

Trakų rajono meras neabejoja: energetikos krizėje kelias vienintelis – naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius ir tinkamai investuoti. Didžiausias žingsnis Trakams atsinaujinančios energetikos srityje – 1450 kW saulės parko ar jo dalies įsigijimas.

„Norėtume tapti atsinaujinančių išteklių centru, kad mažesnės savivaldybės, panašios į mus, įgautų daugiau drąsos priimti nepopuliarius sprendimus. Šiųmetė eglutė galėjo būti įvertinta neigiamai, juk daugelis įpratę matyti natūralią žaliaskarę. Tačiau rizikuoti verta, jei tiki savo idėja. Mes pasirenkame švęsti, taupyti ir investuoti, nes ši eglė tikrai atsipirks“, – konstatavo Trakų rajono savivaldybės meras.

Kalėdų eglė Trakų laisvalaikio erdvėje (Karaimų g. 57A) bus įžiebta gruodžio 9 dieną (pradžia 18.45 val.), o miestą papuoš įvairiausios lemputės ir girliandos. Jų bus mažiau, tačiau tikrai kokybiškų.

Į renginį atvyks Lietuvos vyriausiasis Senelis Kalėda, taip pat susirinkusiųjų lauks lazerių šou („Šviesų šou“, „Lazermenas“, „Lazerdance“, „Piešiniai ore“) ir loterija „Nupiešk Trakų saulės eglę“, tad kviečiame mažiausius piešti Trakų saulės eglę, įteikti savo piešinį Kalėdai ir dalyvauti loterijoje.

Prie Trakų kultūros rūmų (Vytauto g. 69), 18.00 val. įžiebus kitą žaliaskarę, lauks du naujieji UAB „Trakų autobusai“ elektriniai autobusai, kurie pajudės 18.30 val. ir visus norinčius dalyvauti išskirtiniame saulės modulių eglės pristatyme bei įžiebimo šventėje veš iki Trakų laisvalaikio erdvės (Karaimų g. 57A).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.