Pristatytas naujas maršrutas Vilniuje: „Netflix“ serialo filmavimo vietos

Jei mėgstate detektyvus, tikriausiai žiūrėjote „Netflix“ serialą „Jaunasis Valanderis“ (Young Wallander), įkvėptą didžiulio populiarumo sulaukusių Henning Mankell romanų. Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje. Vilniaus kino biuras kviečia leistis į pasivaikščiojimą Vilniaus gatvėmis, kuriose – mylimo švedų detektyvo pėdsakai!

Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rašytojų sąjungos rūmai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rašytojų sąjungos rūmai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors istorijos veiksmas vyksta šiuolaikinėje Švedijoje, serialas buvo filmuojamas išskirtinai Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 12:44 PM

TV serialo pagrindinis herojus – kultinis personažas detektyvas Kurtas Valanderis. Neseniai mokslus pabaigusiam policijos pareigūnui tenka susidurti su pirmąja savo byla. Itin sudėtingas atvejis K. Valanderį įtraukia į neapykantos nusikaltimą jo paties kaimynystėje, o visuomenėje išprovokuoja nepasitenkinimo bangą.

Filmavimo darbus Lietuvoje organizavo kino gamybos kompanija „Ahil“.

Šeškinė: sovietinė architektūra ir gamtos peizažai

Pirmąsias sezono serijas kūrėjai intensyviai filmavo Šeškinėje, kuri virto Malmės miestu. Filmuoti šioje vietoje „Netflix“ įkvėpė didelis miesto ir gamtos peizažų pasirinkimas. Šeškinėje esantys daugiabučiai – itin kinematografiški, leidžiantys eksperimentuoti kūrybiniais sprendimais ir skirtingais filmavimo kampais.

Svarbu paminėti ir tai, kad Šeškinės mikrorajonas – vienas sovietinės architektūros, tuo metu laikytos modernia, pavyzdžių. Šeškinė garsėja prieš 16 000–18 000 metų susiformavusiu kalvagūbriu, vietinių vadinamu Šeškinės ozu. Pastarasis stebina nuostabia gamta, atsiveriančiomis panoramomis ir atviromis erdvėmis.

Įdomu tai, kad pagrindinis serialo veikėjas „apsigyveno“ būtent šiame mikrorajone esančiame bute. Pro filmavimui pasirinkto buto langus matomas vaizdas nesiskyrė nuo lauko scenų, o tai visam siužetui suteikė tikroviškumo bei tęstinumo. Sprogimo scena filmuota šalia krepšinio aikštelės, esančios Ukmergės g. 210. Daugybėje epizodų galima išvysti ir Šeškinės g. 75–79 esančių daugiabučių kiemus. Filmo kūrėjai prisidėjo prie Šeškinės tvarkymo darbų: pastatė laisvalaikio stalus bei suoliukus, aptvėrė krepšinio aikštelę, atliko senos laiptinės elektros instaliacijos renovaciją ir pan.

Policijos automobiliai ir didžiulis protestas Vilniaus senmatiestyje

Žiūrėję „Jaunąjį Valanderį“ neabejotinai atpažino ir įvairias Vilniaus senamiesčio vietas. Pagrindinis serialo veikėjas vaikštinėjo naktinėmis miesto gatvėmis, Gedimino prospektu važiavo policijos automobiliai, įvairios scenos buvo filmuojamos ir Bernardinų, Stiklių, Aukštaičių, Pilies gatvėse.

Viena masiškiausių centrinėje miesto dalyje filmuotų scenų – visuomenės protestas – vyko Vilniaus gatvėje. Čia pasirodė daugybė plakatais nešinų, skanduojančių žmonių, o kitoje protesto barikadų pusėje atsidūrė pagrindinis veikėjas Kurtas Valanderis.

Legendiniai Lietuvos rašytojų sąjungos rūmai

Lietuvos rašytojų sąjungos erdvės, menančios XIX a. – vieni gražiausių rūmų Vilniuje. Šio pastato sienos liudija Vilniaus literatūros istoriją – tiek sovietinių, tiek Nepriklausomybės laikų. Čia gyveno ir kūrė rašytojai, veikė viešbutis, o pirmame aukšte veikusioje kavinėje rinkdavosi menininkai. Šiame pastate galima rasti vieną gražiausių ir įspūdingiausių Lietuvoje išlikusių neobarokinio stiliaus interjerų, kuris sudomino ir serialo „Jaunasis Valanderis“ kūrėjus.

Atgyjantis Lukiškių kalėjimas

Pastaraisiais metais Lukiškių kalėjimas tampa populiaria įvairių filmų ir TV serialų filmavimo vieta. Lukiškių kalėjimas šiandien veikia kaip meno ir kultūros erdvė. Visgi prieš šimtmetį, Lietuvai esant Rusijos imperijos sudėtyje, tai buvo viena moderniausių įkalinimo įstaigų. Nuteistieji čia buvo kalinami iki pat 2019 m. – per Pasaulinius karus, sovietmečiu ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

Lukiškių kalėjimas filmų kūrėjus traukia savo universalumu. Čia buvo filmuotos ne tik įkalinimo įstaigų scenos – ši vieta yra tapusi ir erdviu naktiniu klubu. Lukiškių kalėjime filmuoti TV serialai „Stranger Things“, „Clark“, filmas „Kompromat“ ir daugybė kitų filmų projektų.

Pasivaikščiojimams – Sapiegų rūmų parkas

Sapiegų parkas įsikūręs Antakalnyje, kur XVII a. buvo pastatyti didžiojo etmono Kazimiero Jono Sapiegos baroko stiliaus rūmai. Iki šių dienų išlikusi parką juosianti siena ir senieji parko medžiai, anuomet paplitęs parko išplanavimas. Šiandien parke įsikūręs Vilnius Tech Park, šiltuoju metu veikia vasaros skaityklos, žaliuoja seniausias miesto medis, užsukti kviečia jaukios kavinės.

Viename seniausių Vilniaus parkų buvo filmuota svarbi serialo scena – čia stovėjo policijos mašinos ir išminuotojų pajėgos, o veikėjai bandė išvengti galimai užminuotos bombos sprogimo.

Seriale – sostinės restoranai

 „Jaunajame Valanderyje“ galima išvysti ne tik gerai žinomus Vilniaus pastatus, bet ir restoranus, naktinių pramogų vietas. Keletas serialo scenų filmuota armėniškos virtuvės restorane „Ararat“, perujietiško skonio virtuvę pristatančioje „Pachamamoje“ bei į naktinius renginius pasinerti kviečiančiame bare „Peronas“.

Filmuota keliose dešimtyse Vilniaus vietų

„Jaunasis Valanderis“ buvo filmuotas ne tik aukščiau išvardintose vietose, bet ir menų fabrike „Loftas“, požeminėje perėjoje prie CUP prekybos centro, LNK žinių studijoje, Sereikiškių parko teniso aikštyne, Lietuvos futbolo federacijos stadione ir kitose miesto lokacijose. Seriale filmavosi ir lietuvių aktoriai, tarp kurių – Jolanta Dapkūnaitė ir Paulius Markevičius.

Jei norite pasivaikščioti serialo filmavimo vietose – kviečiame išbandyti žemiau esantį maršrutą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.