Regioniniai parkai pradeda tarptautinę „Geografijos naktį“: naktinės ekskursijos, vakarienės prie laužo ir pelėdų ūbavimas

Tarptautinę „Geografijos naktį“ Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijai priklausantys 8 regioniniai parkai pradeda minėti Aukštaitijos metus ir kviečia Lietuvos gyventojus dalyvauti akcijoje „Paragauk Aukštaitijos“ bei prisijungti prie daugybės renginių, kuriais bus pabrėžiamas Aukštaitijos grožis bei savitumas.

„Geografijos naktį“ Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijai priklausantys 8 regioniniai parkai pradeda minėti Aukštaitijos metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Geografijos naktį“ Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijai priklausantys 8 regioniniai parkai pradeda minėti Aukštaitijos metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medžių lajų takas. <br>Organizatorių nuotr. 
Medžių lajų takas. <br>Organizatorių nuotr. 
Lino Verdenės šaltinis.<br>Organizatorių nuotr. 
Lino Verdenės šaltinis.<br>Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-04-13 14:10

„Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija šiais metais lankytojus pasitinka ne tik su įvairiaspalviais renginiais visuose aštuoniuose regioniniuose parkuose, bet ir kviečia į atnaujintus pažintinius takus. Pas mus kiekvienas atras jam mielą laisvalaikio praleidimo būdą – ir slėpiningas naktines išvykas, ir pažinimo džiaugsmą kartu su mūsų ekologais stebint tikruosius gamtos šeimininkus – gyvūnus, ir bendrystę su gamta teminių išvykų metu atrandant dar nepažintas gamtos vertybes ir daug kitos veiklos!“ – sako Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos direktorė Adrija Gasiliauskienė.

Naktinėk su mumis

Pirmąjį „Geografijos nakties“ – „GeoNight“ paminėjimą 2017 m. inicijavo Prancūzijos nacionalinis geografijos komitetas. Jų tikslas buvo vieną naktį suorganizuoti renginius visame pasaulyje ir šitaip sutelkti geografus, kurie suteiktų plačiajai visuomenei galimybę susipažinti su geografinėmis sąvokomis, studijomis bei padaryti geografinius tyrimus prieinamesnius.

Prancūzų geografų mintis pasirodė tokia patraukli, kad jau kitais metais nakties renginius organizavo kone visų Europos šalių entuziastai. Dabar „GeoNight“ dalyvauja tūkstančiai žmonių visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva.

Šiemet Tarptautinė Geografijos naktis minima balandžio 14-ąją.

Anykščių regioninis parkas pakvies į išvyką „O gal į Anykščių šilelį naktį?“ Keliausime Šventosios pažintiniu taku, klausysimės paukščių, šalia tekančios upės Šventosios garsų.

Asvejos regioninis parkas rengia diskusiją prie laužo „Ar medžiai formuoja kraštovaizdį, ar žmogus formuoja medį?“ Profesionalūs arboristai dalinsis žiniomis apie medžių fiziologiją, atsakys į klausimus apie medžių priežiūrą bei formavimą.

Biržų regioninis parkas rengia protų mūšį „Geografinis labirintas“. O po jo – dalyvių lauks naktinis pasivaikščiojimas bei vakaronė prie laužo.

Gražutės regioninis parkas pakvies į Degučių pažintinį taką. Čia parko geografas pristatys Degučių kraštovaizdžio draustinio vertybes. Temstant su parko ornitologu klausysimės vakarinės paukščių giesmės ir naktinio pelėdų ūbavimo. Sutemus renginio dalyviai galės išbandyti save naktinio orientavimosi po Degučių kraštovaizdžio draustinį varžybose, kuriose jums teks atsakyti į 10 geografijos klausimų. Didžiausi geografijos entuziastai bus pakviesti praleisti visą naktį gamtoje.

Kauno marių regioninis parkas rengia „Pelėdų naktį“ – visų pirma sužinosime apie Lietuvos naktinių paukščių gyvenimą, po to, patys galėsite miške iškelti inkilą naminei pelėdai, o jau tada keliausime mišku į Dubravos aukštapelkę pasiklausyti naktinių paukščių balsų. Vakarosime prie laužo. Tiesa, renginys vyks balandžio 28 dieną.

Krekenavos regioninis parkas keliaus „Abiem Nevėžio krantais“. Pamatysime Nevėžio slėnį naktį, klausysimės paukščių, tekančios upės čiurlenimo, į kitą Nevėžio pusę pereisime kabančiu lieptu, poilsio valandėlei užsuksime prie sugriauto Kazokų tilto, stebėsime kaip per sugriautus tilto polius verčiasi vanduo, pasieksime Burvelių alkakalnį.

Sartų regioninis parkas pakvies į lankytojų centrą. Čia galėsime daugiau sužinoti ne tik apie Sartų parką bet ir apie kitas Aukštaitijos saugomas teritorijas.

Sirvėtos regioninis parkas kviečia praleisti mistišką naktį Mitologiniame take. Susipažindinsime su senąja lietuvių mitologija, mitinėmis būtybėmis ir anapusiniu pasauliu. Prie laužo kalbėsime kaip geografiškai užimama teritorija lemia žmonių pasaulėžiūrą bei tautosakos vystymąsi.

Keliauk gamtoje

Iškart po „Geografijos nakties“ Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija kviečia šalies gyventojus prisijunti prie akcijos „Paragauk Aukštaitijos... akimis, liežuviu, klausa, uosle, lytėjimu“.

Kiekvienas regioninis parkas parengė po tris svarbiausius, parko saugomas vertybes atspindinčius objektus ir kviečia juos aplankyti. Prie visų šių objektų reikia nusifotografuoti ir nuotraukas patalpinti savo Facebook arba Instagram paskyrose su grotažyme #paragaukaukstaitijos.

Rudenį įdomiausių, išraiškingiausių nuotraukų kūrėjai bus apdovanoti specialiais prizais.

Taip pat prizų sulauks pirmieji 10 keliautojų, kurie „surinks“ visus nurodytus objektus.

Tam, kad gautumėte prizą, paskutiniojo aplankyto regioninio parko lankytojų centro darbuotojams turėsite pateikti bent po vieną buvimą prie objekto įrodančią nuotrauką, – iš viso 24 nuotraukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.