Saugomos teritorijos kviečia į nemokamą festivalį „SAUgoma ir TAU“

Jau šį šeštadienį, gegužės 13 d. 15 val. Nemuno kilpų regioniniame parke, prie garsiojo Punios piliakalnio, Alytaus rajone, vyks festivalis „SAUgoma ir TAU“. Jo organizatoriai – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) prie Aplinkos ministerijos – skelbia, kad šis renginys yra skirtas akreipti dėmesį į keliavimo saugomose teritorijose galimybes. Pastaraisiais metais nacionaliniai ir regioniniai parkai neatpažįstamai pakeitė savo veidą – čia įkurti lankytojų centrai su moderniomis, apie konkrečios saugomos teritorijos vertybes kalbančiomis ekspozicijomis, sutvarkyti ir lankyti pritaikyti gamtos ir kultūros paveldo objektai, pažintiniai takai bei atidarytos devynios gamtos mokyklos.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 4:33 PM, atnaujinta May 10, 2023, 4:51 PM

„SAUgoma ir TAU“ – būdas patirti saugomas teritorijas

Nemuno dešiniajame krante esantis Punios piliakalnio ir gyvenvietės kompleksas – valstybės saugomas kultūros paminklas. Užkopus į piliakalnio viršūnę, žvilgsnis klaidžioja plačia Nemuno juosta ir sustoja ties Punios šilu, kuris ošia priešais. Vienas iš aukščiausių piliakalnių šalyje mena garbingus laikus – čia stovėjo kunigaikščio Margirio pilis, labiau žinoma Pilėnų vardu. Pasinaudojus ES struktūrinių fondų lėšomis, lankytojams įrengti takai, sutvirtintas šlaitų paviršius, atlikti kiti reikšmingi kraštovaizdžio formavimo darbai. Dabar patogiai galima pasiekti pažintinius objektus, čia veikia apžvalgos ir edukacinės aikštelės, vilioja erdvės skirtos pailsėti, o detalesnę informaciją apie išskirtinę Lietuvos vietą galima sužinoti šalia pastatytuose stenduose.

„Tai – visai Lietuvai svarbi vieta. Neatsitiktinai ji pasirinkta kaip turizmo sezono atidarymo festivalio „SAUgoma ir TAU“ erdvė. Šventę pradėsime nuo pažintinio turizmo galimybių saugomose teritorijose – nacionaliniuose, regioniniuose parkuose, biosferos rezervate – pristatymo. Svečiai turės progą sužinoti ir apie mokomojo turizmo įdomybes rezervatuose, vyks edukacinės veiklos“, – į festivalį kviečia VSTT prie Aplinkos ministerijos direktorė Agnė Jasinavičiūtė.

Renginio dalyviai iš arti susipažins ir su ekologinį turizmą plėtojančiomis bei skatinančiomis įstaigomis – „Keliauk Lietuvoje“, „Pamatyk Lietuvoje“ ir kt.

Saugomų teritorijų produkto ženklas

Saugomos teritorijos masina turistus savo vertybėmis. Tam, kad būtų atkreiptas deramas dėmesys į vietinių gyventojų kuriamus produktus ir teikiamas paslaugas, buvo sukurtas Saugomų teritorijų produkto ženklas. Etnografinis paukštis nutūps ir ant festivalio „SAUgoma ir TAU“ gaminių, mat nuo 15 val. vyks saugomų teritorijų produkto ženklo turėtojų, o taip pat ir nacionalinių ir regioninių parkų mugė.

„Jos metu bus prekiaujama ūkininkų gamintais ir sukurtais produktais ir gaminiais, vyks degustacijos, edukacijos bei knygų apie saugomas teritorijas pristatymai“, – renginio detales atskleidžia VSTT atstovė Diana Rakauskaitė.

Pramoginė dalis – apie pagarbą gamtai ir tvarų keliavimą

Didžiojoje scenoje netrūks linksmybių ir pramogų visiems, kurie neabejingi tvariam poilsiui gamtoje. Elektroninės sutartinės, šokio teatro pasirodymas, diskusijos apie tvarų keliavimą – taip prasidės vakarinė festivalio dalis.

„Diskutuoti pakvietėme visuomenei gerai žinomus žmones. Apie tai, kuo ypatingos tvarios kelionės gamtoje, kalbės LR Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, ministro patarėjas Marius Čepulis, geografas Rytas Šalna, keliautojas Vytaras Radzevičius ir VSTT atstovai. Viliamės, kad tokie pokalbiai įkvėps atsakingai patirti saugomas teritorijas ir mėgautis jų dovanomis ne tik šiltojo sezono metu“, – pasakoja Agnė Jasinavičiūtė.

Festivalio svečius nustebins videopristatymai apie naujai sutvarkytas ir pritaikytas vietas nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose. Didžiajame ekrane bus rodomi vaizdai iš saugomų teritorijų, o renginio dalyviai galės susidėlioti būsimų kelionių planus. Geriausiai keliones po saugomas teritorijas susiplanuoti interneto svetainėje saugoma.lt arba iš pradžių atvykus į nacionalinio ar regioninio parko lankytojų centrus, kurie vasarą dirbs ir šeštadieniais, ir sekmadieniais.

Šventę „SAUgoma ir TAU“ vainikuos nemokamas Marijono Mikutavičiaus koncertas bei šviesos instaliacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?